«Nå som jeg er trygg økonomisk og inntar midtlivskrisa, tenker jeg at soffaraddisen skal ut og æksje litt ... le de som vil, men bedre med ei midlivskris med mening enn å sitte fortvila i soffan:)»

Denne teksten postet Marit Heldal på Facebook tidligere i høst. Hun hadde bestemt seg for å dra til Lesvos for å jobbe i flyktningleiren Pikpa i nesten to måneder. I tillegg hadde hun bestemt seg for å samle inn mest mulig penger til barna i flyktningleiren.

- Flyktningkrisen er ikke over. Den har sannsynligvis nettopp begynt. Og det rammer Hellas særlig hardt, sier Marit Heldal.

- Det å ta inn over seg hele flyktningkrisen blir for voldsomt. På Lesvos fant jeg noe jeg kunne gjøre.

Aktivere flyktningbarn

Arbeidet hennes skal være å aktivere barna i leiren. Hun har ikke vært i leiren før, vet ikke så mye om hva som møter henne eller om forholdene der hun skal jobbe. Det hele kom i gang da hun i september var på en konferanse på Lesvos. Der møtte hun en irsk kvinne som bruker pensjonen sin på å jobbe med barn i flyktningleiren Pikpa.

- Det ble et skjellsettende møte, forteller Marit Heldal.

- Denne irske kvinnen hadde jobbet i flyktningleiren i over et år og virket så seriøs og bevisst. Møtet gjorde at jeg tenkte at hun trenger hjelp i arbeidet sitt, og så tenkte jeg at viss ikke du Marit kan, du som er midt i livet, med voksent barn som har flyttet ut, har god helse og erfaring med barn, hvem kan da?

Anledning til å hjelpe

Den irske pensjonisten hadde fortalt om slitet for å holde struktur på dagene med barn som kommer fra krig og katastrofer og aldri har opplevd noe annet. Hun hadde fortalt hvordan alt utstyr forsvant og hvordan alt må låses inne for å unngå at noen stjeler det.

Allerede på flyplassen svarte Marit Heldal på spørsmålet sitt. Der bestemte hun seg for at hun skulle tilbake for å jobbe i flyktningleiren sammen med den irske pensjonisten. Da hun kom hjem, gikk hun til arbeidsgiveren for å få fri for å dra til Hellas i sju uker fra begynnelsen av januar.

Marit Heldal er høyskolelektor ved Dronning Mauds Minne høgskole for barnehagelærerutdanning. Hun fikk undervisningsfri i perioden og lov til å bruke det som på høyskolespråket heter forskning og utvikling på arbeidet sitt i flyktningleiren.

Mange gode hjelpere

- Jeg har verdens beste arbeidsplass, sier Heldal som tror at barnehagelærerutdanningen vil ha nytte av at hun drar. Hun mener høyskolen må ha kompetanse på barn som har opplevd krigstraumer.

I tillegg ordnet hun «Gjengen i ryggen», en vennegruppe for å samle inn penger til flyktningleiren. Og nå får Marit stor nytte av at hun kjenner masse folk og har vært mye på byen.

- Nå har jeg glede av frekkheten min og mitt utsvevende ungdomsliv. Jeg er frekk nok til å spørre om hjelp og kjenner mange å spørre. Endelig kan frekkheten min brukes til en god sak.

Hjelpen strømmer på. Folk vil gjerne gjøre noe for å hjelpe flyktningene som strømmer inn over Hellas. Søndag åpner hun dørene på Dronning Maud til salg av ymse gaver og det hun kaller for jæzzy musikk som hun håper vennene hennes stiller opp med. Hun har fått hjelp fra venner og kolleger til alt det praktiske som å holde orden på økonomien, lage plakat, organisere kafé på festen og all verdens gaver som folk kan få kjøpe.

Strikkeluer og konsertbilletter

For Marit handler det om å få inn mest mulig penger. Det som var tenkt som en liten byttekveld for brukte klær, har blitt til en stor dugnad med salg av kunstmaleri, fotografi, hjemmestrikka luer, elgkjøtt, klær, utstyr og ikke minst konsertbilletter til Byscenen og Åge Aleksandersens konsert på Sverresborg til sommeren.

- Jeg tror det er viktig å føle seg betydningsfull. Barnet mitt har flyttet ut og jeg trenger noe å bruke omsorgen min på. Nå er tida inn for å gjøre noe for andre.

Pengene som kommer inn, skal brukes uavkortet på barna i flyktningleiren. Hun tar med seg pengene til Hellas for å finne ut hva de trenger mest – om det er varmeovner til familiene i telt eller maling til ungene.

- Mange sier jeg er tøff. Jeg blir tøff når alle sier det, og jeg vet at jeg har gjengen i ryggen.

Drar til Lesvos: Marit Heldal skal bruke sju uker på den greske øya Lesvos for å jobbe med barn i en flyktningleir. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Arbeidsplassen: Marit Heldal er høyskolelektor i pedagogikk ved Dronning Maud. Hun mener det hadde vært umulig å gjøre det hun nå gjør uten arbeidsplassen og støtten fra gode kolleger. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen