I tillegg kommer økningen som er lagt inn på grunn av at befolkningen øker de neste årene. 15. desember behandler bystyret i Trondheim budsjettet for neste år. Arbeiderpartiet og sentrum-venstrealliansen offentliggjorde mandag sitt forslag til budsjett for 2017.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Rørende enighet om eldresatsing

- Jeg har aldri vært med på å foreslå en så stor satsing på eldreomsorgen i Trondheim som i dette budsjettet. Jeg er veldig fornøyd med at vi klarer å prioritere dette nå. Det vil øke kvaliteten på det kommunale tilbudet. i 2017 legger vi inn 30 millioner ekstra i forhold til rådmannen, og følger opp med 45 millioner ekstra i 2018. Dette betyr at vi kan vedta en eldreplan som for de neste åtte årene som er enda mer ambisiøs enn det rådmannen legger opp til og som gjennomføres på kortere tid enn det vi tidligere har trodd, sier ordfører Rita Ottervik (Ap).

Andre år på rad

Sentrum-Venstrealliansen hadde invitert seg selv til det splitter nye sykehjemmet på Persaunet da de la frem sitt forslag til budsjett for 2017. Det nye helse- og velferdssenteret, med 96 sykehjemsplasser og 56 omsorgsboliger, er krumtappen i den eldreomsorgen flertallet i bypolitikken ønsker å vise frem. For andre år på rad ønsker Ap og samarbeidspartiene å fokusere på økt grunnbemanning i eldreomsorgen. Men til tross for mer penger til denne posten på budsjettet også i 2016, mener fortsatt mange at eldreomsorgen i Trondheim ikke holder mål.

- Brukerundersøkelsene viser at de aller fleste er godt fornøyd med tilbudet som gis i eldreomsorgen. Men det vil alltid være forhold som kan bli bedre. Vi vet at sykefraværet er høyt og belastningene på dem som jobber i sektoren er stort. Det tar nødvendigvis noe tid å bygge opp dette, og det er derfor vi følger opp vår langsiktige plan med nye stillinger, sier Aps gruppeleder Geir Waage.

Konkret foreslår flertallet følgende endringer i budsjettet for eldreomsorgen utover det rådmannen legger opp til i sitt budsjett:

  • Styrking av grunnbemanning i hjemmebasert omsorg og på helse- og velferdssentrene – 20 millioner kroner.

  • Ergoterapi og fysioterapeuter skal styrkes med 4 millioner kroner.

  • Aktivitører ved helse- og velferdssentrene skal styrkes med 1 million kroner.

  • Rehabiliterings- og avlastningstjenester i helsehusene styrkes med 5 millioner kroner.

Øke rekrutteringen og styrke ledelsen

- Vi kommer ikke til å være i mål etter 2017 heller. Dette er et kontinuerlig arbeid. Vi må og skal ha bedre kvalitet i årene som kommer, men det kan ta noe tid før rådmannen klarer å rekruttere nok fagfolk. Vi ser at mange sykepleiere heller vil jobbe på sykehus, og det er derfor vi nå igangsetter et arbeid for å bedre rekrutteringen til den kommunale eldreomsorgen i tillegg til at vi sørger for flere stillinger, sier ordføreren.

I forslaget legges det opp til tiltak som skal få flere sykepleiere til å ønske seg en jobb i den kommunale eldreomsorgen. Det skal innføres prosjekt som skal sikre flere faste hjelpere i hjemmetjenesten for å unngå at brukerne stadig får besøk av ukjente som skal hjelpe dem.

SVs Ottar Michelsen peker på ordningen med såkalt «toppet bemanning» som et viktig bidrag til en bedre omsorg.

- Vi mener økt bemanning vil virke positivt på sykefraværet. I tillegg kommer denne ordningen som skal ha ekstra bemanning på toppen av dagens. De ekstra ressursene skal dekke eventuelt sykefravær slik at det ikke trengs vikarer. Når det ikke er sykefravær, vil de inngå som en ekstra ressurs ved avdelingene, sier Michelsen.

I forslaget bes også rådmannen utarbeide en rekrutteringsplan for å få flere nyutdannede sykepleiere til å velge seg en jobb i den kommunale eldreomsorgen.

- Alle tiltakene vi lanserer skal gjøre det mer attraktivt å jobbe i kommunen. I tillegg til disse forslagene etablerer vi nå avdelingsledere på hver avdeling, og kan dermed følge opp sykefravær og arbeidsforhold på en bedre måte enn før fordi lederne får færre ansatte å forholde seg til, sier Rita Ottervik.

God rustet

Sentrum-venstrealliansen dekker inn de økte utgiftene i budsjettet blant annet gjennom å redusere kommunens økonomiske buffer med vel 22 millioner kroner. I tillegg legges det opp til å redusere investeringene de neste fire årene (316 millioner kroner) og dermed spare penger fordi man ikke trenger å overføre så mye fra driftsbudsjettet til investeringer som rådmannen la opp til. Ved å redusere tilbakebetalingstiden på lån fra dagens 30 år til 22 år sparer man også renteutgifter som er med på å finansiere de økonomiske satsingene.

- Vi står godt rustet økonomisk, og legger opp til et netto driftsresultat på godt over to prosent i 2017. Det betyr at vi har en buffer inne i driftsbudsjettet, og trenger ikke en så står økonomisk buffer, sier Geir Waage.

- Vi omdisponerer vel 54 millioner kroner i forhold til rådmannens forslag, og hele 35 millioner av disse er styrking innenfor helse- og velferd, hvor 30 millioner kommer i eldreomsorgen. Dette er tøffe prioriteringer, og vi får ikke gjort alt vi ønsker. Det er ikke rom for flere lærere og økt bemanning i barnehagene, slik vi kunne ha ønsket. Men vi klarer å reversere de foreslåtte kuttene på 6,2 millioner i skole. Tidligere vedtak om styrket lærertetthet på småtrinnet skal gjennomføres, sier Rita Ottervik.

Aps gruppeleder Geir Waage og ordfører Rita Ottervik er tilfreds med flertallets forslag til budsjett for 2017. - Vi skal skape flere stillinger og vi skal gjøre kommunal eldreomsorg til en mer attraktiv arbeidsplass, var budskapet da budsjettforslaget ble lagt frem mandag. Foto: Terje Visnes, adressa