Hvis de borgerlige partiene ikke kommer til enighet, kan Erna Solberg komme til å stille kabinettsspørsmål i Stortinget. Venstre sier at de ikke vil la seg tvinge til å støtte et budsjett de ikke står bak, uansett. Da står KrF overfor et særdeles vanskelig valg: Vil de forlate sentrumsenigheten og berge regjeringen alene? Regjeringen vil ganske sikkert ha lagt inn ekstra penger til KrFs hjertesaker. Fristelsen til å berge regjeringen – og dermed landet fra kaos, vil være stor.

Men Knut Arild Hareide var onsdag tydelig på at selv om de har akseptert at drivstoffavgiftene ikke blir høyere enn det regjeringens ultimatum betinger, så må regjeringen sørge for at det blir dyrere å være bilist totalt sett – for å få ned klimautslipp. Hvis regjeringen ikke leverer på dette, kan også KrF være tilbøyelig til å stemme ned et budsjett der Erna Solberg har stilt kabinettsspørsmål. Da har vi komplett kaos og regjeringskrise. Hvilke løsninger fins da? Det som er sikkert er at ingen av dem ganske lett vil gi et stabilt flertall.

1. Sp-overraskelsen fra sidelinjen:

Det blir ikke regjeringsskifte selv om Venstre og KrF stemmer mot budsjettet. Sp kommer inn fra sidelinjen og berger regjeringen (og får gjennomslag for viktige Sp-saker). Mer borgerlige krefter i Sp vil kunne være tilbøyelig til å gå for en slik løsning. For dagens ledelse i Sp vil et sidebytte være et stort sprang. Å skulle redde hovedmotstander, «den distriktsfiendtlige regjeringen», vil sitte svært langt inne, så dette er neppe veldig sannsynlig.

Dark horses: Kan disse to komme inn fra sidelinjen og redde regjeringen i siste sekund hvis KrF og Venstre sier nei? Neppe.

2. Høyre alene: Høyre/Frp-regjeringen går av. Erna Solberg får i oppdrag å danne ny regjering og Høyre danner mindretallsregjering alene. I denne situasjonen har jo Solberg allerede mislyktes med å få de fire samlet om et budsjett. Hun har da to parter som har demonstrert at de ikke vil møtes (sentrum på den ene siden og Frp på den andre) som hun likevel må finne en løsning med. Av alle dårlige løsninger, er dette trolig likevel den mest sannsynlige.

Erna alene. Sliter med å sikre flertall. Foto: Ruud, Vidar, NTB scanpix

3. Høyre og sentrum danner regjering. Dette er en mulig, men lite sannsynlig løsning, fordi det vil provosere Frp enda mer at sentrum overtar «deres plass» i regjering og Frp vil ha liten interesse i å støtte en slik regjering. Markeringsbehovet vil være enda sterkere enn under en ren Høyre-regjering. Kan muligens Ap redde en slik regjering? Neppe.

4. Ap danner regjering. Hvis Erna Solberg ikke finner noen løsning på borgerlig side kan hun be Kongen ta kontakt med Jonas Gahr Støre for å danne en mindretallsregjering. Støre vil da framstå som en redningsmann. Men det kan han ikke være uten at sentrumspartiene har forpliktet seg til å støtte hans prosjekt. Da har i tilfelle Frp skjøvet sentrum over i armene på Ap – noe som vil svekke mulighetene for et borgerlig flertall i fremtiden. Krefter i Frp lever godt med det: De vil ikke ha flertall sammen med sentrumspartiene likevel og lever godt med kun Høyre og Frp som et alternativ til resten av partifloraen. For Høyre og Erna Solberg vil det være det totale nederlaget.

Redningsmann? Foto: Roald, Berit, NTB scanpix