Partiene på Stortinget forbereder seg på at mandagens finansdebatt vil starte uten budsjettavtale.

Det bekrefter ulike kilder i regjeringspartiene, Venstre og KrF overfor Adresseavisen.

Frps parlamentariske leder sier det rett ut:

- Jeg tror og håper vi mandag kveld eller natt til tirsdag har en budsjettløsning, sier Harald Tom Nesvik til Sunnmørsposten.

Viser kort fredag

Den borgerlige budsjettkrisen trenger ikke nødvendigvis å ende i regjeringskrise. Som Adresseavisen skrev i torsdag, regnes det som ikke usannsynlig at KrF i siste sving vil gi en subsidiær støtte til et omforent og tilpasset budsjett fra Høyre og Frp.

Konturene av dette vil etter alt å dømme bli synliggjort fredag. Da legger nemlig regjeringspartiene Høyre og Frp frem sin budsjettinnstilling, designet for å tiltrekke seg KrFs interesse.

Innstillingen skal inneholde nye omprioriteringer fra Høyre og Frp til fordel KrFs hjertesaker.

Sentrale kilder i Venstre har til gjort det klinkende klart at Venstre ikke kommer til å la seg presse på plass med indirekte eller direkte trusler om kabinettsspørsmål fra statsminister Erna Solberg.

Kilder i Frp sier at «man uansett ikke har Venstre fremst i tankene» om man går for skaffe flertall uten budsjettavtale mandag.

- Ønsker løsning

Kilder sier til Adresseavisen at man istedenfor å jobbe frem en budsjettavtale, vil bruke helgen på å forhåndssikre såkalt subsidiær støtte i salen for et slikt budsjett.

Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik sier til Adresseavisen at partiet fortsatt mener det vil være mulig å lande en løsning – som lar bilpakken stå urørt.

- Det er mulig. Venstre er interessert i en slik løsning. Vi har gjort flere ihuga forsøk på dette, uten at jeg nå vil gå i detaljer. Vi har noen dager igjen på oss, sier Breivik.

«Blame-game»

Fremskrittspartiet har innkalt stortingsgruppen til et møte i morgen formiddag for å gi en statusrapport på budsjettforhandlingene.

- Frp ser ikke mørkt på situasjonen i det hele tatt. Får vi en avtale, har vi berget bilpakken. Må vi gå, vil alle se at vi satte bilpakken høyere enn alt – og sto imot Venstre. Dette liker våre velgere, skisserer en Frp-kilde.

- Det kommer uansett til å bli en kamp om virkelighetsbeskrivelsene i dagene som kommer. Blir vi ikke enige, forventer jeg det kan komme mye rart, skisseres det fra den andre siden av «bordet».

- Dessverre er tiden i ferd med å renne ut for å få til en budsjettenighet, sier Hareide til NTB torsdag ettermiddag.

– Jeg har fortsatt ikke gitt opp håpet, men det er mindre enn det var i starten av uken, legger han til.

LES OGSÅ (KOMMENTAR): Værsågod Jonas - her er det borgerlige kaoset ditt