Et nytt produkt røykeprodukt som sikkert vil banke på døra til det norske markedet ganske snart er IQOS fra tobakksgiganten Philip Morris.

I Japan har denne typen sigaretter vært tillatt siden 2015, og skal ha fem prosent av markedet nå. Ellers er IQOS på vei inn i 17 land, blant annet som en prøve i Danmark.

Varmes opp – brenner ikke

IQOS er en slags hybrid mellom sigaretter og e-sigaretter. Den bruker den oppladbare teknologien fra e-sigarettene. Mens e-sigaretter varmer opp en væske som avgir damp, er det ekte tobakk som varmes opp i IQOS. En minisigarett med tobakk legges inn i en holder og varmes opp til 350 grader. Dette frigjør damp, som ifølge produsenten, gir røykeren en smak og opplevelse av tobakk. Ifølge Philip Morris skjer det uten røyk, eller aske og med mindre lukt enn fra vanlige sigaretter.

- Giftigheten reduseres

Ruth Dempsey, forsker ved Philip Morris laboratorium, sier at IQOS reduserer mengden av farlige stoffer med i gjennomsnitt 90-95 prosent, sammenlignet med vanlige sigarettrøyking.

- Den viktigste forklaringen på det er at tobakken ikke antennes, den varmes bare opp.

- Reduseres alle skadelige stoffer med 90 prosent?

- Nei. Blant de stoffene vi måler, reduseres mesteparten med 90 prosent, eller langt mer. Noen få halveres, mens andre ikke lenger er mulig å måle med verktøyene vi har. Giftigheten reduseres med omkring 90 prosent.

Ikke trygg

- Er dette en trygg måte å røyke på?

- Nei, produktet er ikke trygt. Det beste er å ikke røyke. IQOS er utviklet med tanke på å redusere røykeres risiko vesentlig, sammenlignet med å fortsatt røyke. Produktet er ment for folk som røyker sigaretter fra før. For dem vil det være stor gevinst å gå over til IQOS. Det er ikke et produkt som bør selges til personer som ikke er røykere.

Offentlige data

Dempsey tror produktet har appell særlig til røykere som ikke synes de får en god nok røykeopplevelse av e-sigaretter, og går tilbake til vanlige sigaretter, eller kombinerer e-sigaretter og sigarettrøyking. E-sigaretter bruker ikke tobakk, men en væske som avgir damp ved oppvarming.

- Skal vi tro på tobakksindustriens egen forskning?

- Jeg skjønner skepsisen. Men vi bruker vitenskapelige metoder og dataene er offentlige. Dette bør naturligvis testes i uavhengige laboratorier, sier Ruth Dempsey.

IQOS kommer

- Vi mangler en del forskning ennå, men IQOS er opplagt langt mindre farlig enn sigaretter, sier forskningsleder Karl Erik Lund ved Folkehelseinstituttet.

- Trolig er risikoen en del høyere enn for e-sigaretter. Det er også uvisst hvor stor brukerappell produktet har. Hvis det gir en opplevelse nærmere vanlige sigaretter, er nok det et viktig poeng for dem som mener e-sigaretter ikke er tilfredsstillende.

Norske 15-16-åringer røyker minst i Europa

Tobakksskadeloven av 1989 forbyr salg av nye nikotinprodukter i Norge. I forbindelse med EUs tobakksdirektiv blir det en justering av loven, og regjeringen går inn for å tillate salg av e-sigaretter med nikotin fra 1. januar 2017. Både Kreftforeningen og Folkehelseinstituttet støtter dette for å redusere den farlige sigarettrøykingen.

- Lovende resultater

Lund mener det kan være grunnlag for å slippe IQOS inn på det norske markedet, selv om det er et nikotinprodukt.

- IQOS er i motsetning til e-sigaretter et tobakksprodukt, og bør i utgangspunktet reguleres etter tobakksloven. Grunnlaget for å fastslå at skadergraden reduseres er foreløpig lite robust for heat-not-burn-produktene, men tester i laboratorium viser lovende resultater. Testene er utført av industrien selv, men hvis de lar seg bekrefte i andre undersøkelser, synes jeg det foreligger grunnlag for å innvilge produktet markedsfortrinn, sier Lund.

I dag er det 1,1 milliarder røykere i verden.