Til nå har gjengen i Hogst AS, tidligere Hel ved, jobbet for Trønderenergi og litt for Statens vegvesen.

De fjerner trær som står i fare for å falle over lavspentledninger og på den måten hindre strømbrudd.

Nå oppfordrer konsernsjef i Trønderenergi, Ståle Gjersvold, kommunene til å ta samfunnsansvar og bestille oppdrag fra Hogst. Kommunene kan abonnere på et årsabonnement på rydding av skog til 150 000 kroner.

Driftige karer

Det er onsdag morgen ved Malmsjøen i Skaun. Tre etter tre må gi tapt for driftige karer med motorsag, mens været skifter mellom sludd og oppholds. Med millimeterpresisjon bikker bjørk og gran over ende, akkurat der det var tenkt.

I februar fortalte Ukeadressa om det nylig startede tiltaket, som ennå het Hel ved, eid av Røde Kors med 80 prosent og Trønderenergi med 20 prosent. Daglig leder i Hogst AS, Svein Haugen, bruker mye av tiden på å markedsføre bedriften og få kommunene til å benytte seg av tjenestene. Ordretilgangen har så langt uteblitt, men Haugen understreker at han ennå ikke har fått fulgt opp henvendelsen overfor alle kommunene.

Hogst ble etablert for om lag to år siden. Konsernsjef Ståle Gjersvold hadde lest om Nettverk etter soning, i regi av Røde Kors i Oslo, som tok seg av tidligere innsatte. Gjersvold ringte gründeren bak nettverket, Stian Estenstad. Det førte til at Nettverk etter soning i Sør-Trøndelag ble startet, og som igjen førte igjen til etableringen av Hel ved, nå Hogst AS.

Tidligere straffedømte

Årlig bruker norske energiselskaper en halv milliard kroner på å rydde skog langs kraftlinjene. Hvorfor ikke bruke tidligere straffedømte? Som sagt så gjort. Hogst AS er blitt en suksess, men bedriften er avhengig av inntekter.

En fengselsinnsatt koster samfunnet 3500 kroner døgnet, i tillegg belastes politi og rettsapparat. Mange tidligere innsatte strever med å få seg fast arbeid og blir ofte gående på trygd. Og faren for tilbakefall er stor.

Hogst AS er et pionerprosjekt i Norge. Der jobber sju tidligere innsatte, deriblant arbeidsleder Terje Pedersen. De øvrige er daglig leder Svein Haugen, arbeidsleder Alf Roar Størseth, begge fra Trønderenergi og tidligere fengselsbetjent Vegard Nytrø. Sistnevnte var i Verdal fengsel for å rekruttere nye da Adresseavisen besøkte gjengen ved Malmsjøen.

Må behandles politisk

Til stede var også ordførerne Jon P. Husby (Sp) fra Skaun og Gunnar Krogstad (Ap) fra Melhus. Begge kommunene er medeiere i Trønderenergi. Men verken Husby eller Krogstad kan love at de vil tegne et årsabonnement på 150 000 kroner eller benytte seg av andre tilbud fra Hogst. Saken må behandles politisk.

- Vi ble på siste eiermøte i Trønderenergi orientert om Hogst AS, som er et kjempetiltak. De rydder ikke bare skog langs linjenettet, men også langs vei og på friområder som står i fare for å gro igjen, sier Husby.

Kollega Krogstad er også full av lovord om Hogst. Han sier Melhus kommune har flere skogsområder som kan være aktuelle for tynning og fjerning av trær som står nært lavspentledninger. Men i likhet med Husby understreker han at kommuneøkonomien er anstrengt. Politikerne må prioritere beinhardt.

Håper på fast jobb

- Jeg håper på fast jobb. Det er fint med fysisk arbeid. Som utdannet kokk er jeg vant til å stå på, men i begynnelsen var det tungt, sier Øystein Snurruås Olsen (23), som er inne i praksisperioden. Han skryter av arbeidsmiljøet, og sikkerheten går foran alt.

Alle i Hogst må gjennom et tre måneders kurs før de kommer ut i praksis. Målet for de fleste er fast jobb. De jobber sju–åtte timer hver dag, året rundt i all slags vær.

Daglig leder Svein Haugen forteller at de ansatte lønnes etter markedslønn. Målet er å kunne ta inn fire nye arbeidstakere to ganger i året. Men det avhenger av at kommunene stiller opp og kjøper tjenester.

- Alle heier på Hogst og synes det er et fantastisk tilbud. Men skal vi lykkes, må vi ha nok oppdrag. På sikt ønsker vi at vår modell kan bli en nasjonal modell. Vi trenger kunder som ser samfunnsnytten i å bruke bedrifter som Hogst, understreker Haugen.

Sosiale entreprenører

Særlig skuffet er han over mangel på handling fra Trondheim kommune. Han har vært flere runder i rådhuset og snakket med politikere og byråkrater, uten at dette har ført ti noe konkret.

- For en så stor kommune som Trondheim, er for eksempel. 150 000 kroner småtterier, særlig med tanke på hva det offentlige sparer i trygder og andre ytelser, sier Haugen.

Kommunalråd Ingrid Skjøtskift (H) sier Høyre i sitt alternative kommunebudsjett vil sette av en pott på én million kroner til sosiale entreprenører.

- Tilbudet til Hogst faller mellom to stoler, offentlige og private aktører. Ved å sette av en egen pott, kan kommunen utvikle samarbeidstjenester med private aktører som Hogst. Kommunene sparer store summer på at folk er i virksomhet og ikke går på trygd, sier Skjøtskift og legger til at Hogst gjøre en fenomenal jobb.

Hun mener Trondheim kan bli en foregangskommune ved å utvikle et slikt samarbeid med sosiale entreprenører.

En stor samfunnsressurs

Generalsekretær i Norges Røde Kors, Bernt G. Apeland, sier det er god samfunnsøkonomi på alle områder å bruke tidligere fengselsinnsatte på denne måten.

- De har en veldig meningsfylt aktivitet og er en stor ressurs for samfunnet. Dette er en vinn-vinn-situasjon. Jeg håper kommunene kan strekke seg litt ekstra og benytte seg av tilbudet, sier Apeland.

De sju tidligere innsatte er i alderen 25–50 år, og flere har aldri tidligere hatt fast arbeid. Arbeidsleder Alf Roar Størseth i Hogst sier gjengen gjør et samfunnsnyttig arbeid, ved at de er med å forhindre strømbrudd. Trær som står nærmere enn halvannen meter inntil strømledningen, blir tatt ned. Trønderenergi har for øvrig et linjenett like langt som fra Skaun til Rio.

Rydder linja: Trærer som står for nært lavspentlinja ved hytter ved Malmsjøen i Skaun blir tatt ned. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Malmsjøen: Arbeidslaget fra Hogst AS får skryt for jobben de gjør, men de hadde ønsket at kommunene gjorde mer bruk av tjenestene deres. F.v: arbeidsleder Terje Pedersen, ordfører Gunnar Krogstad (Ap) i Melhus, daglig leder Svein Haugen, ordfører Jon P. Husby i Skaun og arbeidsleder Alf Roar Størseth. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Motivert: Arbeidsleder i Hogst AS Terje Pedersen forteller at arbeidstakerne er svært godt motiverte. Arbeidet er fysisk tungt. Det legges stor vekt på HMS-arbeidet. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Står på: Det går unna når gjengen i Hogst AS feller trær som står for nært kraftlinjene. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Hardt arbeid: Tidligere fengselsinnsatte jobber sju - åtte timer hver dag med å rydde skog og kratt langs lavspentledninger til Trønderenergi. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Meningsfylt: Sju tidligere innsatte jobber heltid i Hogst AS. Målet er å etablere flere slike hogstgrupper. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen