I stedet for et ekstraordinært budsjettkutt, får Miljødirektoratet mer penger å rutte med på en rekke områder.

- Den første meldingen om et gledelig budsjettforlik mellom regjeringskameratene gikk ut til enkelte av de ansatte lørdag kveld. Klokken 11 mandag formiddag ble det applaus på allmøte. Da fikk vi melding om at det likevel ikke blir noe av de varslede 40 oppsigelsene, opplyser Magnus Irgens, nestleder for Akademikerne i Miljødirektoratet.

Her kan du lese at kuttene hos Miljødirektoratet stanser

- Jeg ble så glad da beskjeden kom. Vi burde hatt kake, norske flagg og konfetti på jobb i dag, men her er det uansett kjempestemning, sier Ingrid Handå Bysveen, som får et stort smil fra kollega Andreas B. Schei.

Flere oppgaver

- Det er en betydelig økning på en rekke av de postene vi forvalter. Samlet sett betyr dette at vi får flere oppgaver neste år, og kan bevilge mer tilskudd til gode formål, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet.

Adresseavisen mener: Utrydder vi planter og dyr, rammer vi oss selv

Samlet er det bevilget over 300 millioner kroner mer til direktoratet gjennom budsjettforliket enn i det opprinnelige forslaget fra regjeringen.

- Vi får mer penger å dele ut til for eksempel kommuner som ønsker å satse på klimatiltak, sier Hambro.

Skogvern og villaks

En oversikt fra Miljødirektoratet viser blant annet at bevilgningen til skogvern er økt med 50 millioner kroner sammenlignet med regjeringens opprinnelige forslag. Tilskudd til klimatiltak og klimatilpasning i kommunene er økt med 50 millioner kroner. Posten kalking, villaks og vanndirektivet er økt med 60 millioner kroner.

Budsjettforliket øker også bevilgningene til sjøfuglforvalt-ning, forvaltning av truede arter, bekjempelse av fremmede arter og naturovervåkning.

Venstres Trine Skei Grande sa i helgen til Adresseavisen at kuttet i Miljødirektoratets budsjett var blant det første som ble snudd da forhandlingene kom i gang igjen.

Stor lettelse

Med et ekstraordinært kutt i driftsbudsjettet på 30 millioner kroner slik regjeringen opprinnelig forslo, måtte Miljødirektoratet ha nedbemannet med over 40 årsverk neste år. Oppsigelser ville heller ikke ha vært til å unngå.

Etter budsjettforliket er bekymring erstattet av lettelse, konstaterer Hambro.

- Sammen med de tillitsvalgte har vi forberedt nedbemanning som følge av det ekstraordinære budsjettkuttet. Mange i organisasjonen har vært bekymret for jobbene sine. Nå kan de senke skuldrene sine, vi unngår masseoppsigelser på nyåret, sier Hambro.

Direktoratet har om lag 700 ansatte fordelt på 350 i Oslo, 250 i Trondheim og rundt ett hundre ansatte ved lokalkontorene til Statens naturoppsyn (SNO). Siden 2014 er bemanningen redusert hvert år gjennom avbyråkratiseringskuttet i statlige etater.

- Nedbemanningen som følge av avbyråkratiseringskutt vil fortsette også neste år, men omfanget blir ikke så stort som det ville ha blitt med et kutt på 30 millioner kroner, sier Hambro.

Applaus på allmøte

Tillitsvalgt Magnus Irgens sier det er stor lettelse over den nye vendingen.

- Da ledelsen orienterte om de foreslåtte budsjettkuttene for to måneder siden, var stemningen i salen trykket. Den siste uken har vært spesielt tøff for mange. Arbeidet med å forberede nedbemanningen var kommet så langt at enkeltmedarbeidere følte seg pekt på, sier han.

Å bli pekt på som overtallig, er en stor belastning for den enkelte.

- Disse medlemmene skal vi fortsatt ha fokus på, og ta vare på. Samtidig har vi fått en betydelig økning på mange områder som vi skal jobbe mer med. Dette er positivt både for den enkelte og for hele organisasjonen, sier Irgens.

Mer miljø: Direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet fikk påplussing i stedet for kutt i budsjettet. Foto: Fotograf John Petter Reinertsen
Stort smil: Magnus Irgens, nestleder for Akademikerne i Miljødirektoratet