- Flertallet vil se bort fra trafikkproblemene langs Fjellseterveien, og la skiparken bygge, selv om man ikke lager gang- og sykkelsti. Det kan få katastrofale følger for trafikkforholdene og strider mot rådene fra byggesakskontoret, Statens vegvesen og Fylkesmannen. Bystyret må nå sørge for at dette luftslottet legges på is en gang for alle, sier Geirmund Lykke.

Lang krangel

Den politiske krangelen om det skal bygges en vinterpark i lia ned fra Gråkallen mot Kobberdammen har pågått i lang tid. Det er flertall i bystyret for at utbyggerne skal få etablere Gråkallen vinterpark, men striden slutter ikke her. I den opprinnelige reguleringsplanen ble det lagt inn såkalte rekkefølgekrav, som sier at ulike forhold må løses før vinterparken kan åpne. Ett av disse rekkefølgekravene var at det må etableres en gang- og sykkelvei fra Ferista til Skistua fordi trafikkforholdene langs veien er usikre. Tanken bak er at en vinterpark vil generere enda flere biler, og at det ikke bør skje før veien er utbedret.

I slutten av september sa imidlertid bystyret ok til at rekkefølgekravet om gang- og sykkelsti likevel ikke skulle iverksettes. Flertallet ga dispensasjon fra kravet, men striden slutter ikke her. Vedtaket fra 29. september ble påklaget fra bystyrerepresentantene Geirmund Lykke (KrF), Hilde Opoku (MDG), Ottar Michelsen (SV), Jon Gunnes (V) og Marte Løvik (Sp).

De krevde at vedtaket måtte lovlighetskontrolleres. Dermed ble saken sendt til ny behandling i bystyret som 17. november opphevet vedtaket om dispensasjon. Nå kommer den nye saken opp, fordi lovverket sier at slike dispensasjonskrav må begrunnes på en annen måte enn i det opprinnelige vedtaket.

Nytt forslag til dispensasjon

Byutviklingskomiteen innstiller nå overfor bystyret at det igjen skal gis dispensasjon, og begrunner dette med at omfanget av vinterparken er redusert og at etablering av gang- og sykkelsti vil medføre inngrep i friluftsarealer langs veien. Geirmund Lykke reagerer kraftig på en slik argumentasjon.

- Flertallet i komiteen mener at siden det ikke skal bygges en park som er åpen for syklister om sommeren, slik de opprinnelige planene var, så trengs ikke denne gang- og sykkelveien. De skriver også i forslaget at dette vil ødelegge friluftsareal langs veien. Det er en syltynn argumentasjon. De ser glatt bort fra at alle fagetater har pekt på at trafikksikkerheten langs veien må bedres før parken får åpne. Fylkesmannen skriver at rekkefølgekravet om utbedring av veien er en forutsetning for at planene kan gjennomføres. Dette kan ikke bystyret se bort fra, sier Geirmund Lykke.

LES OGSÅ (KOMMENTAR): Så langt, men ikke lenger?

Lykke finner også argumentet om at en gang- og sykkelsti vil medføre for store naturinngrep meget merkelig.

- Det argumenteres med at man ikke kan bygge denne gang- og sykkelstien av hensyn til å bevare friluftsareal, men det er samtidig helt greit å bygge en vinterpark i lia ned fra Gråkallen? Jeg kan ikke forstå et slikt resonnement. Det virker som om tilhengerne av vinterparken ikke tør å ta denne avgjørelsen selv, og innse at parken er plassert på helt feil sted. Det eneste logiske er å si nei til en slik park dersom man ikke sørger for at trafikkforholdene blir bedre, sier Lykke.

Vil komme ny klage

KrFs kommunalråd legger ikke skjul på at han vil sørge for at et eventuelt positivt vedtak om dispensasjon, også i denne andre runden, vil bli sendt til lovlighetskontroll.

- De fem partiene vil sørge for at Fylkesmannen ser på lovligheten av vedtaket dersom bystyret torsdag sier ja. Så lenge Fylkesmannen sier at trafikkforholdene må løses før en park kan åpnes, så kan det ikke være riktig å gi dispensasjon. Det virker som om flertallet i bystyret helst vil at det er Fylkesmannen, og ikke dem, som sørger for å sette en endelig stopper for disse planene. Men nå må bystyret manne seg opp og endelig innse at Gråkallen er helt feil sted å bygge en slik park på, sier Lykke.

God begrunnelse

Ferhat Güven (Ap), leder i byutviklingskomiteen, mener begrunnelsen for å gi dispensasjon fra kravet om gang- og sykkelsti i denne nye runden er godt nok.

- Det skal ikke legges til rette for aktiviteter for syklende på sommeren og en bygging av gang- og sykkelsti vil ta for store deler av arealet langs veien. Jeg mener det er en saklig begrunnelsen, sier Güven.

- Det betyr at det ikke vil foreligge noen planer om å utbedre trafikkforholdene langs Fjellseterveien, nå eller i fremtiden. Er veien nå blitt trafikksikker?

- Det stemmer at det ikke vil foreligge planer nå dersom vi gir dispensasjon. Hva som skal skje i Fjellseterveien i årene som kommer må vi se på i en annen sak enn denne.

- Fylkesmannen sier noe annet. Vil denne nye dispensasjonen føre til at Fylkesmannen ikke godkjenne vedtaket om å gi dispensasjon?

- Nå har vi begrunnet hvorfor vi gjør dette, så blir det opp til fylkesmannen å vurdere om det er godt nok dersom saken kommer dit, sier han.

Lederen i byutviklingskomiteen, Ferhat Güven (Ap), mener begrunnelsen for å ikke kreve trafikksikkerhetstiltak i Fjellseterveien er gode nok, og at Gråkallen vinterpark kan etableres selv om en gang- og sykkelsti ikke skal bygges. Foto: Morten Antonsen