- Wolden burde ikke sitte i styret til Nor-Fishing samtidig som han vurderer en så kontroversiell sak, sier Snorre Vikdal, Venstres fjerde varamedlem til bystyret.

Onsdag kveld gikk byutviklingskomiteens flertall inn for at den nye storbyhallen bygges på Nidarø. Arbeiderpartiet og Senterpartiet sikret flertall for innstillingen, som skal endelig behandles i bystyret 15. desember.

I forkant av møtet leverte Vikdal en inhabilitetsinnsigelse der han ber om en ekstern habilitetsvurdering av rådmann Morten Wolden.

For tette bånd

I innsigelsen viser Vikdal til et brev fra Nor-Fishing der det kommer fram at de ønsker en utbygging av Trondheim Spektrum. Han setter spørsmålstegn ved om Wolden kan være habil i en sak stiftelsen har så sterke meninger om.

- Wolden er saksbehandler i denne saken og dermed den øverste ansvarlige. Det blir helt feil i forhold til habilitet, sier Vikdal, som har flere grunner til å be om en vurdering:

Innsigelsen viser også til påstander om tette bånd mellom Trondheim kommune, Nor-Fishing og Trondheim Spektrum AS: Kommunen eier cirka 70 prosent av Trondheim Spektrum, og daglig leder for Trondheim Spektrum, Ola Eriksen, er også leid inn som direktør i Nor-Fishing.

- Har oversett alternativ

Vikdal mener Wolden har oversett at andre enn Trondheim Spektrum har vært interessert i å bygge storhall. Og han reagerer på at saksfremlegget, der rådmannen konkluderer med at Nidarø er det eneste reelle alternativet, kun er signert av rådmannen selv og spesialrådgiver – ikke saksbehandler, byplansjef og kommunaldirektør som det vanligvis er.

- Ut fra hans uttalelser virker det som om rådmannen tidlig hadde bestemt seg for å gå for Nidarø. Han burde ikke ha uttalt seg i denne saken, sier Vikdal.

- Jeg har bedt om en ekstern vurdering. Det må ikke være tvil om at både politikere og ansatte i kommunen skal være habile i saker de vurderer.

Grunnen til at rådmannen sitter i styret, er et ønske fra Nor-Fishing som ønsker en kommunal forankring i Trondheim, forklarer Wolden.

- Greit med vurdering

- Nor-Fishing har inngått en avtale med Trondheim Spektrum om å gjennomføre messa der. Slik har det vært så lenge stiftelsen har holdt på i Trondheim. Avtalen har vært fornyet fra år til år, og jeg har ikke deltatt i disse forhandlingene, sier Wolden.

Han understreker at Nor-Fishing ikke er avhengig av en storhall i Trondheim, heller ikke på Nidarø, men gode fasiliteter for messene sine.

Dersom det bygges storhall/messehall et annet sted i byen kan de velge å arrangere messene sine der, eller de kan velge å gjennomføre messene sine andre plasser i landet. For næringslivet i Trondheim sin del, og for fiskeri- og havbruksnæringa sin del, håper jeg selvfølgelig at de fortsetter her i byen.

Wolden synes det er helt greit at det stilles spørsmål ved hans habilitet.

- Det burde kanskje ha vært gjennomført en juridisk vurdering tidligere. Nå er innsigelsen levert, og den vil bli vurdert i forkant av bystyremøtet 15. desember.