STATSBUDSJETTET

Men også dette forslaget falt i fisk for Høyre.

Venstre, KrF og resten av flertallet i Stortingets næringskomité sto imot Høyres mange protester torsdag kveld – og fikk til slutt på plass merknaden som sikrer et fortsatt åpent venture-mandat i Investinor, med hele fondskapitalen intakt.

Enigheten kom ikke av seg selv. Kilder bekrefter overfor Adresseavisen at striden om Investinor «eskalerte betydelig» mellom regjeringspartiene Frp og særlig Høyre – og deres budsjettkamerater Venstre og KrF idet man jobbet seg gjennom komiteavgivelsen utover kvelden torsdag.

Striden om Investinor var absolutt det siste som kom på plass i Næringskomiteens budsjettinnstilling for 2017.

Måtte ringe Statsministerens kontor

Konflikten om Investinor ble ikke løst i budsjettforhandlingene som ble avsluttet forrige lørdag. Søndag laget den borgerlige finansfraksjonen et såkalt verbalpunkt om en gjennomgang av hele såkorn og venture-situasjonen i Norge, men heller ikke der tok man tak i uenigheten om Investinor.

Saken ble i stedet overlatt til næringskomiteen med frist til i torsdag kveld om å bli enige.

Med flertallet i Stortinget mot seg og en uttømt samarbeidsavtale bak seg, kjempet fraksjonsleder Gunnar Gundersen fra Høyre med ryggen mot veggen i komiteen.

- Personlig mener jeg regjeringens forslag om å endre mandatet til Investinor var godt. Mye av motstanden mot dette bygger på en misforståelse eller at man ikke har skjønt forslaget fra regjeringen. Selskapet ville opprettholdt sin investeringskraft, sier Gundersen til Adresseavisen.

Uenighetene om Investinor var innom både parlamentarisk nivå, Finansdepartementet og Statsministerens kontor, får Adresseavisen opplyst.

Rabalderet om kuttene i Investinor startet allerede da statsbudsjettet ble lagt frem. Det kan du lese mer om her.

Gårdssalg i vasken

Men med flertallet i Stortinget i ryggen hadde Venstre og KrF gode kort på hånda. Høyre bøyde av til slutt – og gikk med på merknaden som sikrer venture-mandatet og fondskapitalen på 1,25 milliarder.

- Det var der flertallet lå. Dette samsvarer med forslaget fra statsbudsjettet at man får en gjennomgang av hele venture-situasjonen i Norge. Vi får også en ny evaluering av Investinor. Det er fornuftig. Vi snakker tross alt om et selskap som har tapt 650 millioner kroner siden oppstarten – og har hatt positivt resultat i bare ett av sine åtte driftsår. Og det på bakgrunn av ett salg, sier Gundersen.

Salget av den statlige gjeste- og forsøksgården Staur på Hedmark ble det heller ikke noe av.

Salget  - eventuelt i størrelsesorden åtte til ti millioner kroner - ville ikke hatt noen økonomisk kobling til fondskapitalen i Trondheim. Flere kilder sier det vakte betydelig oppsikt da Høyre ville bytte enighet om 1,25 milliarder i Trondheim mot prinsipiell støtte til et statlig gårdssalg på Hedmark.

- Da man innså at slaget var tapt, ble dette kravet kastet inn for å få et plaster på såret. Men denne koblingen bidro ikke akkurat til å bedre stemningen, og falt på steingrunn, sier en av kildene fra forhandlingene torsdag kveld.

Staur gård er en forsøks- og gjestegård i Hedmark, eid av Landbruks- og matdepartementet.

Gunnar Gundersen, som er stortingsrepresentant fra Hedmark, avviser fullstendig å kommentere Staur gård.

- Jeg kommenterer ikke fra interne forhandlinger. Dette er fra innsiden av konfidensielle forhandlinger, er alt Gundersen vil si.

Fikk du med deg denne? Her er åtte ting det er kjekt å vite om budsjettenigheten!

Advarer mot «oslo-briller»

Enigheten på Stortinget inneholder foruten en generell gjennomgang av såkorn- og venture-tilgangen i hele Norge, en anmodning om at regjeringen nå gjør en spesifikk gjennomgang og vurdering av Investinors mandater og roller.

Nå advarer Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad Høyre mot omkamper om Investinor.

- Høyre bør merke seg at et stort flertall står bak Investinor, og deres venture-mandat. Stortinget har ikke bedt om en ny, intern utredning fra Næringsdepartementet som konkluderer med regjeringens avviste forslag. Det vil være ytterst uklokt å prøve seg på en omkamp, sier Arnstad.

Både på den store gjennomgangen av offentlig og privat såkorn- og venturetilgang som nå blir bestilt fra Stortinget og den spesifikke gjennomgangen av Investinor, anbefaler Arnstad at regjeringen legger vekk «oslo-brillene».

- Folkene som skal gå gjennom situasjonen bør ha regional forankring utenfra Oslo. De må rekrutteres ute fra bransjen, brukerne av Investinor, teknologimiljøene, NTNU og Sintef-miljøet, sier Arnstad.

Kritisk

Det var Arbeiderpartiet som i 2009 opprettet Investinor i Trondheim. Nå er partiet sterkt kritisk til det de karakteriserer som «Høyres forsåk på å rigge ned selskapet».

- I begrunnelsen for å stenge mandatet og inndra 1,25 milliarder kroner i fondsforvaltning, har regjeringen blant annet kritisert Investinor for at de er til stede i for få selskaper. Hvordan regjeringspartiene tror det skal bli flere investeringer ved å stenge mandat og trekke tilbake fondskapital er for oss en gåte, sier Aps Audun Otterstad.

Otterstad er glad for at hele venture-situasjonen nå skal belyses, men mener Investinor kan se tilbake på en tapt høst og mye usikkerhet etter regjeringens budsjettkrangling.

ADVARER MOT OMKAMP: Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad advarer regjeringen mot nye omkamper for å få lagt ned Investinor. Foto: Simen Granviken