- Jeg husker den dagen vi fikk vite at vi skulle få sju millioner kroner til denne parken. Da ble vi skikkelig glade, og vi feiret, sier Ali Reza Ahmadi.

Nå er han og mange andre ungdommer i bydelen svært skuffet. Pengene som politikerne tidligere har vedtatt å bruke på parken, er nemlig foreslått tatt ut av budsjettet for 2017. Dermed kan det se dårlig ut for realiseringen av parken som skulle bli et populært samlingssted for barn og unge på Saupstad og Kolstad.

- Hvis politikerne har lyst til å møte oss, så er vi klare. Vi vil veldig gjerne ha svar på hvorfor de har tatt bort pengene, sier Mia Beatrice Eide Wevang.

- Dårlig rykte

I flere år har ungdomskull ved Huseby ungdomsskole vært med og lagt planene for Dalen aktivitetspark på et uteområde på Kolstad. Dette har vært en viktig del av valgfaget demokrati i praksis, og begeistringen har vært stor blant bydelens ungdom.

- Bydelen sliter litt med et dårlig rykte. Vi trenger et skikkelig uteområde, et sted hvor vi kan samles ute, sier Kine Storflor Grøtt.

Da ungdomsrådet for et par år siden fikk vite at kommunen ville bruke sju millioner kroner på en slik park, begynte ungdommene å glede seg til at planene deres skulle bli en realitet. De så for seg bålplass og benker, lekeapparat og skateboard-anlegg, ballbinge og bordtennisbord. Med belysning kunne dette bli et supert samlingssted året rundt.

Men nå, rett før arbeidet skulle ta til, kommer kontrabeskjeden. Rådmannens forslag om å investere 4,5 millioner kroner neste år og 2 millioner kroner i 2018 i Dalen aktivitetspark, strykes i flertallsforslaget fra sentrum-venstrepartiene.

Da hjelper det lite at rådmannen skriver at etablering av Dalen aktivitetspark er et viktig signalprosjekt innen områdeløft Saupstad.

- En liten stopp

- Jeg har stor forståelse for at ungdommene kan være skuffet. Parken lå inne i rådmannens budsjettforslag, men vi ønsker å ta den ut nå. Årsaken til det ligger ikke hos ungdommene, men hos rådmannen, sier Marte Løvik, Sp-topp i Trondheim.

Hun sier at politikerne savner informasjon om planene på Kolstad, og peker på at de ikke har fått noen politisk sak fra rådmannen til behandling om den planlagte parken. Det til tross for at parken er kostnadsberegnet til 7,5 millioner kroner.

- Vi bruker veldig mye penger og ressurser på områdeløftet Saupstad, men bystyret har liten politisk kontroll over det som skjer. Derfor tar vi en liten stopp nå, og evaluerer hvordan områdeløftet drives. Vi er nødt til å foreta en liten opprydding, sier Løvik. Hun tror dette kan være viktig lærdom også for ungdommene:

- Vi kan ikke drive utbygging av et stort område, hvor bare en gruppe, nemlig de som skal bruke parken, har medvirkning. I en by må vi vurdere investeringene i en bydel i sammenheng med investeringer i andre bydeler. Vi er nødt til å se hele byen under ett. Nå er det slik at områdeløftet Saupstad får mye, mens Flatåsen ikke får noen ting, sier Løvik.

- Betyr dette at det ikke blir noen aktivitetspark på Kolstad?

- Det blir ikke noe i 2017. Men jeg har tro på at dette kan bli en veldig fin park, og jeg håper vi får realisert den, sier Løvik.

«Bare tulla»

Ungdommene frykter for at det ikke vil bli noen park med det første.

- Jeg synes det er veldig trist. Da vi fikk bevilget de pengene, ble vi så glade, fordi vi ble vist slik tillit. Vi opplevde at vi ungdommene hadde en reell påvirkningsmulighet, og vi følte vi ble trodd på. Når de nå tar fra oss pengene, føler vi det som et svik. Det er som de sier «bare tulla», sier Maria Postholm Mogstad, leder i ungdomsrådet.

Ungdommens bystyre misliker også at politikerne nå fjerner midlene.

- Dette er en park som ungdommene på Saupstad trenger. Når en ser det engasjementet som ungdommene i mange år har lagt ned for å få denne parken, så viser det hvor viktig dette er, sier Gjermund Bungum Gorset.