Verken De Grønnes samarbeidspartier eller opposisjonen var klar over snuoperasjonen til De grønne mandag kveld. Likevel er de ikke veldig overrasket. Heller ikke Aps gruppeleder, Geir Waage.

- Jeg har oppfattet at De Grønne har vært delt i denne saken, og er sånn sett ikke overrasket. Risiko- og sårbarhetsanalysen de etterlyser vil jo komme som en del av reguleringsplanen, som er det vanlige, kommenterer han.

- Vil denne snuoperasjonen få noe å si?

- Nei, den gjør jo ikke det. Det betyr bare at De Grønne snakker med én stemme. Det er fortsatt flertall for storhall på Nidarø. Men når reguleringsplanen kommer, må vi se på om det er praktisk gjennomførbart. Det er ingen som mener at det ikke er utfordringer knyttet til Nidarø. Det er viktig at utfordringene tas opp på en skikkelig måte når vi får de to sårbarhetsanalysene, sier Waage som håper Trondheim spektrums sårbarhetsanalyse (utført av Optiman) og den eksterne analysen, samsvarer.

- Det vil gi oss økt trygghet, sier han.

Lite å frykte

Ap greier seg med støtte fra Frp. Men hvis KrF og Sp også skulle snu, ville det blitt ubekvemt for det styrende partiet. Det virker ikke som Ap har noe å frykte.

- Vi har ikke endret standpunkt. Vi har lovet velgerne nye hallflater, og det har vi tenkt å holde. Jeg er litt overrasket over at Opoku snur fordi hun har vært så tydelig i dette spørsmålet, og har fulgt denne saken så lenge. Men hun er vel nedstemt av egen gruppe, sier Sps Marte Løvik.

KrFs kommunalråd, Geirmund Lykke sier at han gjerne skulle snudd i denne saken han også.

- Ideelt skulle jeg gjerne hatt en annen plassering av denne hallen. Men jeg har valgt å være ærlig og si det som det er: Skal vi få en messehall, en hall for store idrettsarrangementer og en konserthall, er Nidarø det eneste realistiske alternativet. Noe annet vil være hinsides det som er forsvarlig å bruke kommunale penger på. Det skulle jeg ønske andre også kunne vært så ærlig å si, sier Lykke med adresse til Høyre.

Modig gjort

Høyre, som selv har stått for den største snuoperasjonen i denne saken, er glad for å ha fått De Grønne med seg på laget.

- Det er modig gjort og det er riktig gjort. Jeg vil gi dem honnør for det. Det illustrerer utviklingen i saken, det er mye som er uavklart med Nidarø, sier Ingrid Skjøtskift.

- Men det er Ap som sitter med nøkkelen i denne saken. Det er utviklingen internt i Ap som avgjør skjebnen til Nidarø. Den endelige beslutningen tas i februar, sier Ingrid Skjøtskift.

Venstres Trond Åm, som sammen med SV og Høyre går inn for å ha med Sluppen-alternativet videre, håper at De Grønnes snuoperasjon kan legge ytterligere press på KrF og Sp. Men at en snuoperasjon fra De Grønne isolert sett ikke får noen realpolitisk betydning.

Går for Nidarø. Senterpartiets Marte Løvik og KrFs Geirmund Lykke, mener Nidarø tross alt er den beste løsningen. Foto: Roy Tommy Bråten