Adresseavisen får bekreftet at Tord Lien går av som olje- og energiminister. Årsaken skal være familiemessige forhold og at han er høyaktuell som ny regiondirektør i NHO.

Lien har vært statsråd i Erna Solbergs regjering siden starten. Trolig vil Lien etterfølges av den tidligere nestlederen i Frp, Terje Søviknes fra Os.

Aktuell for NHO-jobb

Da Lien ble statsråd var han ansatt som kommunikasjonsdirektør i Trønderenergi. Han skal ikke tilbake dit. Etter det Adresseavisen forstår er det jobben som ny regiondirektør i NHO, etter Merethe Storødegård, Lien trolig vil få.

- Kan være helt avgjørende

Ordfører i Trondheim, Rita Ottervik, synes ikke det er en gledelig nyhet at Lien går ut av regjeringen.

- Det betyr en ytterligere svekkelse av Trøndelag til fordel for Vestlandet. Det er ikke en positiv nyhet med tanke på viktige beslutninger for oss det kommende året, svarer hun på sms.

- Hvilke beslutninger er det du tenker på?

- Lokalisering av fornybarfondet, toppindustrisenteret og rammene for campusutbyggingen ved NTNU.

- Hvor mye har det egentlig å si at man taper en stemme i regjering?

- Det kan være helt avgjørende i viktige saker. Særlig i saker som ikke skal til Stortinget – og saker som håndteres bare i departementet.

Mister en stemme rundt Kongens bord

Når Lien nå går ut av regjering, er det tre trøndere igjen. Robert Eriksson gikk ut i fjor, men da gikk Linda H. Helleland inn – og Per Sandberg. Sistnevnte er innvalgt fra Sør-Trøndelag, men bosatt på Senja. Børge Brende er den tredje trønderen.

Tidligere olje- og energiminister og nestleder i Senterpartiet, Ola Borten Moe, er enig med Rita Ottervik.

- Ut fra et trøndersk perspektiv er dette et tap. Trøndelag mister en stemme rundt Kongens bord.

- Du har jo sittet der selv. Er dette symbolsk, eller har det en reell betydning?

- Min erfaring er at person er viktig. Og geografi, sier Borten Moe.

Han sier at han oppfatter at Tord Lien har vært en statsråd som har vært en tydelig talsmann for næringene han representerer og at han har videreført de brede forlikene i norsk energipolitikk. Han tror Lien vil passe godt som regiondirektør i NHO, hvis det er aktuelt.

Familiehensyn

Lien tok ikke gjenvalg til Stortinget foran forrige stortingsvalg. Han begrunnet da valget av hensyn til familien, og var en av mange yngre stortingsrepresentanter som takket nei til gjenvalg.

Like etter vant de borgerlige valget, og Erna Solberg hentet Lien inn i regjeringen. Etter det Adresseavisen forstår er det familiehensyn som igjen gjør at han ønsker å vende nesa hjem. Lien er gift og har to døtre.

Lien har som regel fått gode attester for jobben han har gjort. I høst oppsto det imidlertid en vanskelig sak. Etter massivt press la olje- og energiministeren seg flat og innrømmet at han oppga feil informasjon til statsminister Erna Solberg om hvilke områder han ville åpne for oljeselskapene. Det var Mørekysten og Lofoten som var de omstridte områdene.

Ifølge flere medier skal også justisminister Anders Anundsen ut. Ifølge NTB skal han erstattes av nordlendingen Per Willy Amundsen.

-Tap for regjeringen og Frp

Konsernsjef i Trønderenergi, Ståle Gjersvold, var Liens sjef en kort periode før han ble minister.

- Jeg mener Tord har gjort en veldig god jobb som statsråd. At han nå går av vil være et tap for regjeringen og for Frp. For Trøndelag er det derimot positivt. Det er her han bor, og han vil være en særdeles attraktiv mann på arbeidsmarkedet.

Gjersvold sier at Lien ikke skal tilbake til Trønderenergi.

- Hvor vil det være best bruk for han?

- Jeg håper han får seg en jobb der han kan nyttiggjøre seg sin erfaring fra politikk. Men jeg skal ikke være hans karriererådgiver, smiler Gjersvold.

Han mener at hvis Lien er aktuell som NHO-sjef er han særdeles godt kvalifisert, hvis han er interessert.

Tord Lien svarer Adresseavisen på sms at han ikke har kommentarer til spekulasjoner.

«På vei ned fra Myre til Trondheim sammen med denne fantastiske gjengen», skriver Tord Lien søndag kveld på Facebook. Her er han sammen med kona Kristin Reitstøen og Maia (5) og Aurora (9). Lien er fra Vesterålen, men har bodd store deler av sitt voksne liv i Trondheim. Foto: Privat
- Et tap for Trøndelag, sier ordfører Rita Ottervik om Liens avgang. Konsernsjef i Trønderenergi, Ståle Gjersvold (t.v) mener Lien kan tilføre regionen mye godt nå også. Foto: jens petter søraa
Ola Borten Moe sier at Lien har vært en tydelig talsmann for næringene han representerer. Han konstaterer at det vil bli et tap at Lien ikke lenger sitter ved Kongens bord. Bildet tatt da Borten Moe var olje- og energiminister. Foto: Siv Dolmen