Derfor burde det ikke komme som noen overraskelse at Fylkesmannen nå refser barnevernstjenesten for å ha henlagt bekymringsmeldinger.

Det sier hovedtillitsvalgte i Fellesorganisasjonen (FO) i Trondheim kommune, Mona Berger og Runa Hjertø.

- Det var ikke et møte uten at ansatte gråt over situasjonen. Dette var robuste fagfolk som er vant til en trøkk, men som var fortvilt over at de ikke fikk gjort jobben sin godt nok, beskriver Berger.

Hun har hatt tett kontakt med ansatte ved barnevernstjenesten i Østbyen siden høsten 2014. Det var da de første gang slo alarm overfor de tillitsvalgte.

- Vi fikk flere meldinger fra ansatte som var bekymret over arbeidssituasjonen. De fortalte om høyt sykefravær og stor turnover. Folk sluttet, fordi de ikke klarte å stå i jobben sin, sier Berger.

Ikke fått hjelp

Fylkesmannen i Sør-Trøndelag mener det er høy risiko for at barn og unge ikke har fått nødvendig hjelp av barnevernet i Trondheim. Bakgrunnen er et tilsyn fylkesmannen har gjennomført i barnevernstjenesten i Østbyen. Høsten 2015 henla barnevernstjenesten 40 prosent av bekymringsmeldingene de mottok. Av 48 henlagte meldinger, ble 20 meldinger henlagt uten nærmere undersøkelse, fortalte Adresseavisen nylig.

- Vår oppfatning er at barnevernstjenesten har henlagt bekymringsmeldinger som burde vært undersøkt og avklart. Dette er bekymringsfullt, uttalte utdanningsdirektør Lasse Arntsen.

Seniorrådgiver Lars Mostad forklarte situasjonen med høyt arbeidspress og mye fravær.

- Dessverre var vi ikke tett nok på Østbyen i denne perioden slik at vi fanget opp situasjonen godt nok, uttalte Mostad.

- Veldig slitne

Nå reagerer de tillitsvalgte på denne uttalelsen. Berger sier at FO i møter med kommunen helt siden høsten 2014 har varslet sin bekymring om arbeidssituasjonen ved Østbyen. I desember i 2014 sendte hun en formell mail både til rådmann og kommunaldirektør for oppvekst og utdanning.

- Ledelsen har visst at situasjonen har vært vanskelig. Da skjønner jeg ikke hvorfor kommunen ikke har vært tett på og fulgt opp situasjonen, sier Berger.

Hun mener også enhetsleder har et klart ansvar i saken:

- Barnevernstjenesten har begått lovbrudd ved at de har henlagt bekymringsmeldinger uten undersøkelse. Det er enhetsleders ansvar å sørge for at alt foregår innenfor lovlige rammer, sier Berger.

FO hadde gjennom fjoråret jevnlige møter med ansatte ved barnevernstjenesten i Østbyen, for å følge situasjonen.

- Inntrykket vi fikk var at de ansatte var veldig slitne. De ga uttrykk for at de hadde altfor mye å gjøre, enkelte hadde 40 barn å forholde seg til. Det er altfor mye. De opplevde at de ikke ble lyttet til, og flere av dem sa at de ikke visste om de kunne klare å stå i jobben, sier Berger.

Flere ansatte

Formannskapet ble i november orientert om bemanningssituasjonen i barnevernsadministrasjonen i kommunen. Her skriver rådmannen at det har vært en sterk økning i antallet meldinger og undersøkelser både på nasjonalt nivå og i Trondheim. Dette har ført til en økt arbeidsmengde på alle nivåer, og særlig i mottaket av meldinger på bydelene.

Rådmannen konkluderer med at ansatte i barnevernsadministrasjonen har et høyt arbeidspress med stor risiko for sykefravær og turnover i fagstillingene.

- Høy turnover i stillinger er ofte uttrykk for en belastende arbeidssituasjon, påpeker rådmannen som vil løse disse utfordringene med å endre oppgavefordelingen innenfor barnevernsområdet. Formannskapet støttet rådmannens vurderinger.

Det gjør imidlertid ikke de tillitsvalgte.

- Vi er skuffet over at rådmannen ikke vil bruke mer ressurser på barnevernet. Rådmannen starter i feil ende når han vil endre på oppgavefordelingen, fremfor å ansette flere, sier Berger.

Flere foreldre har henvendt seg til Adresseavisen og fortalt at de har opplevd at barnevernet ikke har tatt tak i bekymringsmeldinger. Berger har en klar oppfordring til de som ikke har fått hjelp:

- De må henvende seg på nytt til barnevernet, sier hun.

- Vi ønsker å rydde opp

- For meg er det helt umulig å si hva som skjedde i 2015, sier Morten Wolden som tiltrådte som rådmann i februar i 2016.

Men det ønsker Wolden å få klarhet i gjennom saken som forberedes for politisk behandling.

- Det er synd hvis det oppfattes som at Lars Mostad har skjøvet ansvaret over på barnevernet i Østbyen. Det var ikke hans mening, det er jeg sikker på. Vi ønsker å rydde ordentlig opp i problemene i barnevernet, og ønsker de tillitsvalgte med oss på det. Vi tar de tillitsvalgte på alvor, sier Morten Wolden.

Spesialrådgiver Lars Mostad i rådmannens fagstab ønsker ikke selv å svare de tillitsvalgtes reaksjoner på hans uttalelser i Adresseavisen og viser til kommunaldirektør Helge Garåsen. Men Garåsen satt heller ikke i jobben i 2015. Han måtte brått ta over oppvekst- og utdanningsfeltet da kommunaldirektør Gunn Røstad uventet gikk av i høst. Garåsen sier han ikke kjente til problemene i barnevernet i Østbyen.

- Jeg ble kjent med denne situasjonen først i høst etter at jeg tok over, sier Garåsen.

- For meg er det viktig å få frem at det gjøres mye bra jobb i barnevernstjenesten. Det er helt tydelig travelt, og mange jobber steinhardt. At det har toppet seg, har kommet frem i rapporter før. Vi vil nå vurdere kompetanse, arbeidsbelastning og rutiner for å lukke disse avvikene. På nyåret vil vi levere en rapport til Fylkesmannen og politikerne.

- Er situasjonen tilfredsstillende nå?

- Den er bedre, men samtidig er det en del å ta fatt i. Vi er ennå ikke ferdige med den analysen, sier Helge Garåsen.

Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Adresseavisen 12.desember 2016.
Morten Wolden, rådmann i Trondheim kommune. Foto: jens petter søraa