- Philadelphia, mamma? Er det det du skal ha?

Sebastian (15) kommer tilbake til mamma, Kamilla Westin, og til handlevogna og listen som er skrevet på et A3-ark. A3, ja. Det største standardarket til en velutstyrt printer.

- Ikke Philadelphia, nei. Delfia. Du vet sånn fett. Matfett.

Sebastian vet ikke helt om han vet hva «sånn Delfiafett» er.

- Det vi skal lage risboller av. I kveld skal vi lage dem, sier mora og gløtter opp fra lista for å se etter yngstesønnen, Lukas. Han jakter på kokos.

- Ut og søk, ler mammaen og sender sønnene i hver sin retning.

Baksten skal sikres dagen før dagen. Pepperkakene er i boks og kakemennene er bakt og spist.

- Det blir litt hast akkurat i dag, men det går greit. Vi kommer i mål.

Og snart er det klart for jul.

Utsolgt for julepølse

Obs på Lade er full av handlelister og dem som bærer dem, blafrer med dem, knuger dem og krysser av. Det er ett A3-ark, mange A4-ark, noen blokker og en hel masse lapper.

- Jeg skrev lista i går, sier Kamilla Westin og ler med av størrelsen på arket hun orienterer seg etter.

- Det aller viktigste er sosisser.

Og akkurat der traff hun spikeren på hodet. For sosisser er det tomt for.

- Og det er helt tomt for medisterkake og julepølse også, sier Kristin Tranmæl, som er salgskonsulent for Skjeggerød. Hun drasser rundt på en pall med kjøtt. De siste dagene har hun jobbet non stop med å fylle på varer. Stort sett inne på Obs Lade. Det går unna. Både lørdager og søndager er det full aktivitet, både for kunder og de som skal levere varene.

- Vi har levert 17 tonn pinnekjøtt, flirer hun og forsikrer at dét er det ikke tomt for. Ikke ennå. Hun lemper bacon til lutefisken, torsken og julefrokosten. Varene forsvinner fort fra hyllene.

- Det er vanlig at butikkene går tom for julepølser nå rett før jul. Folk har gjerne handlet inn i god tid, sier Kristin Tranmæl.

Skal bare ha litt

I kassen står Eli Skar og Roy Rosvold. De skulle bare ha litt grønnsaker. Du vet, det som man trenger ferskt. For Roy har sørget for at innkjøpene var unnagjort i god tid. Det er han som har ansvaret for maten. Både å handle den og å kjøpe den.

- Det ble to og et halvt tusen det. For litt grønnsaker, sier han og løfter øyenbrynene i påtatt overraskelse. Lett hoderisting antyder at grønnsakene ble akkompagnert av litt annet i tillegg.

- Jeg kom rett fra jobb jeg, sier Eli Skar og forteller at det betyr Bergen. Eli jobber i SAS og har flydd rundt i hele Europa før hun landet på kjøpesenteret rett før jul.

- Vi trengte jo litt annet også, viste det seg. Her oppi har vi gave til den som får mandelen i grøten, det er cola til han som trenger det og så er det jeg som har ansvaret for blomster, sier hun og viser frem et flor av blomster som skal skape juleglede.

- Så er det jo bare tre dager stengt før vi skal ut og handle igjen, ler hun.

Nå skal de hjem og se hva ungdommene har gjort mens de selv var på handel. Om noen har ryddet eller vasket noe. Det er spente foreldre som triller til bilen.

- Nå skal vi fyre opp! Kose oss og se Olenbanden på tv. Det ser jeg hele jula, sier Roy Rosvold.

- Grevinnen og hovmesteren blir det også tid til. Selvsagt!

Siste-liten-klisjeen

I smykke- og klokkebutikken i senteret på Lade pakkes små, harde gaver. Det er bare menn der inne og alle kommer alene.

- Jeg begynner på gavehandelen nå, sier Andreas Elmenhorst. Klokken runder lunsjtid på lillejulaften og det er ikke mye stress å spore. Ikke i butikken for øvrig heller. Tilsynelatende. De er mange i samme ærend. Dette har de tid til, på lille julaften.

- Jeg har bare henne å kjøpe til, sier han. De andre gavene er det samboeren selv som har planlagt, kjøpt og pakket. Andreas synes det er en fin ordning, siden han jobber så mye. I dag har han fri. Blant annet for å gjøre unna gavehandelen. Til gjengjeld har samboeren bursdag 2. juledag. Og Andreas informerer om at det ikke blir aktuelt å slå sammen de to dagene og skaffe bare én stor gave.

- Det er jeg veldig klar over at ikke går, sier han og fortsetter til neste butikk.

Han trenger ikke noen lang liste. Det holder lenge med en liten pose.

Kjøttomt: - Selv spiser jeg kalkun på julaften. Hel kalkun. Og det leverer ikke vi, sier Kristin Tranmæl som lemper kjøttvarer fra Skjeggerød. Liglle julaften var det tomt for sossiser, julepølse og medisterkaker. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Grønnsaker?:- Sånn handel som dette drev vi stadig på med da ungene bodde hjemme, alle fire, sier Eli Skar og avslører at det ikke går an å handle på Meny når alle er hjemme til jul, gjerne med kjærester også. - Da går det unna, sier Roy Rosvold. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Kaldt hode: - Mannfolk som kjøper gave på lille julaften, ja. Det er jo en klisjé, sier Andreas Elmhorst og glir komfortabelt inn i mønsteret i det han drar kortet. Foto: Håvard Haugseth Jensen