- Hvis vi tror at det i møte med nye kulturer, religioner og fremmede mennesker er bedre å opptre nøytralt, begår vi en stor feil. Det å opptre nøytralt er også et valg, sier Hofstad Helleland.

Nå har hun sittet rundt kongens bord og vært kulturminister i ett år. I året der mediekrisen festet grepet og idrettsskandalene skulle stå i kø, blusset adventstiden opp med en gjenkjennelig debatt.

Årets debatt om de kristne julesangene skjer med et bakteppe av mange nye landsmenn, asyltrykk mot Europas grenser, økte religiøse motsetninger og terror på kontinentet.

- Jeg mener at den som er tydelig og trygg i sin egen tro og tradisjon, kan møte dem som tror annerledes med større raushet, respekt og åpenhet.

Nattarbeider

Statsminister Erna Solberg gjentar gjerne ved sine statsrådsutnevnelser at hun vil bygge opp en ny generasjon i partiet.

Erfarne Hofstad Helleland (39) er strengt tatt ikke veldig ung lenger, men definitivt Høyres «nye» generasjon.

Hva har vært den største overgangen med å bli statsråd?

- Det å være kulturminister gjør at jeg jobber nesten hver helg og mye på kveldene. Det er jo da kulturen og idrettsarrangementene lever sitt liv og foregår. Men det er ikke bare kultursaker for en kulturminister. Det er også alle sakene til all de andre statsrådene i kollegiet. Det å ta i bruk natta til å lese regjeringsnotater, det er litt uvant og nok den største overgangen.

Hva ble den viktigste kulturpolitiske beslutningen din?

- Jeg tror kanskje det vi har gjort på mediefeltet, for eksempel nullmomsen som kom for elektroniske medier, er det viktigste. Mediehusene selv har pekt på dette som det viktigste tiltaket for innovasjon og nyskaping i bransjen. Sammen med forutsigbarheten vi skaper gjennom en avklaring av hvordan vi skal finansiere NRK og at vi nå bevarer en kommersiell allmennkringkaster, er nok det viktigste.

Men til tross for idrettens toppledelse – mer om den senere – har Hofstad Hellelands første år som kulturminister først og fremst vært hyggelig.

- Det har vært så mange hyggelige opplevelser og mange inntrykk. Det har vært nesten litt overveldende fint å møte alle menneskene. Ildsjelene i frivilligheten - de som er med på å skape den gode hverdagen, gir unger glede, aktivitet og innhold i livene sine. Fantastiske kunstnere. Dyktige medieledere. Alle gjør veldig inntrykk.

Som kulturminister åpnet hun den store Nikolai Astruputstillingen i London.

- Det at en av våre store kunstnere, som har vært en godt bevart hemmelighet internasjonalt, fikk stor oppmerksomhet og en veldig bra utstilling, fører til oppmerksomhet også til andre norske kunstnere – og norsk kunst. Vi må bli bedre til å få kunsten vår ut i de store markedene og det store publikummet.

- Er kunst den nye olje, slik din nye styreleder ved Nasjonalmuseet erklærte da hun ble utnevnt?

- Nei. Det tror jeg ikke. Men jeg tror at kunst og kulturproduksjonen i Norge kan være ett av mange bein vi kan stå på i fremtiden. Problemet vårt er at vi ikke får dette ut til markedene. Det begynner vi å få til på musikk. Men for litteratur, billedkunst for øvrig, dataspill og design er det en vei å gå.

Pengekutt som maktspråk

Hofstad Helleland, nylig utnevnt til visepresident i antidopingbyrået WADA, er blitt møtt med at hun er mer sportens minister enn kulturens minister.

Men i idrettens øverste sirkler hadde man nok muligens sett at hun var litt mindre på ballen.

- Norsk idrett har tapt seg veldig i anseelse i 2016. Hvem sitt ansvar er det?

- Jeg er ikke enig at norsk idrett som sådan har tapt anseelse. Norsk idrett for meg er den aktiviteten som foregår ute i idrettslagene hver eneste dag. Det som foregår ute i hallene og hoppbakkene og slalåmbakkene. Aktiviteten som blir tilrettelagt for barn og unge, det som alle ildsjelene og frivillige gjør. Det er norsk idrett for meg.

- Men vi har hatt et år med mye oppmerksomhet på pengebruk, astmamedisiner og Johaugs dopingsak ...

- Idrettsledelsen, ikke norsk idrett, synes jeg nok har tatt noen valg som jeg ikke synes er så fornuftige. Selv vil jeg være en idrettsminister som stiller krav til de pengene vi bruker. Vi bruker flere milliarder av fellesskapets penger på å finansiere norsk idrett.

- Du styrte pengebruken også?

- Ja. Jeg tok fra idrettsledelsen, fra lønn og administrasjon, og overførte dette ut til aktivitet for barn og unge ute i idrettslagene.

- Det var et tydelig signal?

- Ja, det var det. Jeg har stilt tydelige krav nå. Tydelige etiske krav i tildelingsbrevet. Det handler om at vil ikke at vi skal ha noen gråsoner lenger. Og det er et tydelig signal.

Hva mener du med gråsoner?

- Astma-debatten, for eksempel. Det er uheldig for Norge som idrettsnasjon internasjonalt at det stilles spørsmål ved virkemidlene til norsk idrett.

Må fikse et omdømmeproblem

Kulturministeren, eller idrettsministeren, konstaterer at idretten selv har erkjent at de har dratt på seg et omdømmeproblem i 2016.

- Og det er du enig i?

- Ja. De er nødt til å rydde opp nå. Men vi må skille mellom det som skjer på ledernivå. Det at lederne nekter innsyn i reiseregninger. Det at lederne har nektet mer åpenhet. Dette handler ikke om den frivillige treneren eller den frivillige mammaen som steker vafler.

Hvordan er egentlig forholdet mellom kulturministeren og idrettens øverste leder?

- Vi snakker sammen. Jeg stiller tydelige krav, og det skjønner jeg kan oppleves ubehagelig. Men det mener jeg at jeg er nødt til å gjøre. Også fordi når jeg oppfordrer om mer åpenhet, så velger de å ikke vise mer åpenhet.

- Så når du flytter penger bort fra idrettsledelsen, snakker du egentlig et språk du håper etter hvert blir forstått?

- Jeg har sett en utvikling de siste årene i norsk idrett der det har vært en voldsom økning i antall årsverk sentralt i administrasjonen. Og en utvikling der det har vært en voldsom vekst i lønn. Det synes jeg ikke er riktig. Jeg forstår ikke hvorfor norske idrettsledere må tjene veldig mye mer enn statsministeren i Norge. Jeg vil at pengene skal brukes ute blant barn og unge. Og der folk kan hold seg i form og være i aktivitet. Der skal pengene gå.

POLITIKERPSR: Kulturminister Linda Hofstad Helleland er gift med Høyres parlamentariske leder Trond Helleland. Her med Bernhard (10) og Konrad (8) hjemme på kjøkkenet. Foto: foto Kristin Svorte
Nye statsråder: Det er ett år siden Linda Hofstad Helleland ble utnevnt til ny kulturminister og gratulert av ektemannen Trond Helleland. Samtidig presenterte statsminister Erna Solberg rgjeringens nye innvandringsminister, Sylvi Listhaug. Foto: Kristin Svorte
Dirigent: Som fersk kulturminister fikk Hofstad Helleland være med da Nidarosdomens Guttekor sang julen inn i Nidarosdomen i fjor. I år må hun klare seg uten koret. Foto: Vegard Eggen