JANUAR

9. januar: Året startet kjølig i Trondheim, og Adresseavisen kunne melde om en ny kulderekord. Det ble målt 17,3 iskalde kuldegrader i slutten av årets første uke. Så kaldt i januar var det ikke målt på seks år.

16. januar: I et intervju sier visepolitimester Marit Fostervold i Sør-Trøndelag at innvandrere også må følge norske verdier, som kvinnesyn, likestilling, fri seksuell legning, religionsfrihet og andre demokratiske verdier.

19. januar: En debatt om kroppspress starter etter at det blir kjent at svømmeundervisningen i 8. og 9. trinn ved Huseby skole skal være kjønnsdelt denne våren. Jentene vil slippe kroppspress.

22. januar: Folk i Sør-Trøndelag er mer positive til sammenslåing enn folk ellers i landet. Men det er forskjell mellom kyst og innland. Der er det færre som støtter sammenslåing enn på kysten.

26. januar: For å unngå spekulasjoner valgte nobelprisvinnerne May-Britt og Edvard Moser å gå ut offentlig med at de skal skilles. De er venner, og fortsetter samarbeidet ved NTNU.

FEBRUAR

2. februar: I Trondheim har 57 barn forsvunnet de siste ti årene mens barnevernet har forberedt tiltak i familien eller omsorgsovertagelse. Adresseavisen skriver at 24 av barna ikke er kommet til rette igjen.

10. februar: Pengebruken i Trøndelags-fylkene, som skal forene seg, er svært forskjellig. I Nord-Trøndelag brukes mye mer på skole, vei, tannhelse og politisk styring per innbygger enn i sørfylket.

Mannsdominans: Politimester Nils Kristian Moe, en av mange politiledere i Trøndelag.

18. februar: Kvinneandelen i Trøndelag politidistrikt er lav. Av 40 ledere i distriktet er åtte kvinner. I Nord-Trøndelag er to av 22 ledere kvinner.

16. februar: Idrettssosiolog Arve Hjelseth ved NTNU inviterte til debatt da han hevdet det ikke bør være skolenes oppgave å opprettholde skikulturen. De tradisjonelle skidagene bør døpes om til uteaktivitetsdager for å sikre større elevoppslutning.

25. februar: Politiet uttrykker bekymring over at store ungdomsgjenger utenfor Trondheim Torg etter skoletid. Ungdommene sier de samles for å ha det sosialt sammen.

MARS

4. mars: PST frykter russisk spionasje under den store Nato-øvelsen Cold Response i Trøndelag. Rundt 15 000 soldater fra flere Nato-land deltar i øvelsen.

Spionmål: Storøvelsen Cold Respons var spionmål for russisk etterretning, mener PST.

7. mars: Stadig flere kommuner i Midt-Norge bosetter flyktninger. I 2011 var det bare 38 kommuner som bosatte flyktninger. I mars i år hadde 83 av 84 kommuner gjort vedtak om bosetting.

10. mars: Fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) i Sør-Trøndelag er pessimistisk. Under et møte med det statlige veiselskapet Nye Veier ble det klart at E6 nord vil bli bygget før E6 sør, en utbygging Sandvik har kjempet for.

15. mars: Den sivile rettssaken om terrordømte Anders Behring Breiviks soningsforhold rippet opp i gamle sår. Adresseavisen snakket med berørte i Trøndelag da saken startet, og flere ga uttrykk for at det er vanskelig å forholde seg til rettssaken.

26. mars: Den omdiskuterte priskrigen på smågodt får trønderne til å hamstre tonnevis frem mot påske. Coop og Bunnpris rapporterer om et salg på 73,5 tonn smågodt i sine butikker i Trondheims-området. Det er ventet at prisene igjen vil stige.

APRIL

1. april: Halvparten av norske tiåringer har altfor dårlige svømmeferdigheter. – Det er ikke alle som har råd til å sende barna på kurs, sier president Per Rune Eknes i Norges Svømmeforbund. I Husebybadet i Trondheim er det svømmekurs, og ni år gamle Martin og søster Silje på seks boltrer seg i vannet sammen med instruktøren.

Godterikonge: Rune Olsø har sammen med Trondheim Kino etablert Candy People Norway med Sveriges godterikonge.

4. april: Tidligere styreleder i Trondheim Kino, Rune Olsø, har sammen med kinoen etablert Candy People Norway med Sveriges godterikonge. Olsø sier han har tatt en stor privat risiko med egne midler. 19. oktober 2015 ble Candy People Norway etablert. Selskapet har fire høyst interessante eiere.

13. april: Hurtigruten AS seiler i medvind og trenger arbeidskraft til sommersesongen. Når Britannia Hotel i Trondheim stenger dørene 1. juli, står ansatte i kø for å mønstre på. Denne uken er Hurtigruten AS på sjarmoffensiv i Trondheim for å lokke folk til sesongjobb, flere hoteller får besøk.

18. april: Trondheim har høyere sykefravær enn andre storbyer. – Strikken er dratt langt og vi må passe på at folk ikke blir syke av arbeidspresset, sier hovedtillitsvalgt i Norsk Sykepleierforbund i Trondheim, Torbjørn Solberg. Han er på besøk på et av byens sykehjem.

27. april: – Det blir ingen miljøgate i Innherredsveien nå. Politikerne i Trondheim kommune og Sør-Trøndelag fylkeskommune klarte ikke å komme til enighet om et prøveprosjekt med to felt i Innherredsveien. Allerede i fjor sommer vedtok et flertall i bystyret i Trondheim at det skulle etableres en miljøgate i Innherredsveien.

MAI

3. mai: De rikeste pasientene får oftest operasjon. Stor norsk undersøkelse avdekker dramatisk forskjellsbehandling ved offentlige sykehus. Da investor Terje Roll Danielsen (60) i Trondheim fikk påvist svulst i lungen for tre år siden, var hans beskjed til legene klinkende klar: «Glem stråling – svulsten skal vekk».

Basehopper: Ingar Strand hoppet i Midgarden i Snillfjord. Det endte med et at han brakk foten i fjellveggen.

9. mai: Ingar Strand sparket fra så hardt da han smalt i fjellveggen at han brakk foten under et hopp fra Midtgarden i Snillfjord. – Jeg har lovet ungene mine at jeg skal kutte ut slik lavhopping. Nå skal jeg la beinet gro, og så får jeg heller kjøre mye Harley Davidson, sier verdalingen med 600 – 700 hopp bak seg.

12. mai: Totalt 18 personer får surstoffbehandling og er innlagt til observasjon ved St. Olavs Hospital etter en gassulykke under innspilling av programmet «Litt av en jobb!», som sendes på NRK Super. Ulykken skjedde ved Franzefoss pukk i går ettermiddag. Det er snakk om to ansatte ved pukkverket, seks ambulansemedarbeidere, to brannmann, to fra politiet, et tv-team på fire personer fra NRK og to barn.

19. mai: Forskere mener restriksjoner er nødvendig for å stanse den uventede veksten i biltrafikken i Trondheim. Transportøkonomisk institutt anbefaler en takstøkning på 70 prosent i bomringen. – Det mest effektive tiltaket for å stanse økningen i biltrafikken, er å gjøre det dyrere å bruke bil, sier ass. dir. Kjell Werner Johansen i TØI.

30. mai: Arbeidstilsynet mener arbeidere i Trondheim A-Z bygg tjente under 60 kroner timen. Arbeidstilsynet har anmeldt bedriften, som skal ha betalt arbeiderne sine langt under minstelønn og ikke fulgt tilsynets vedtak. Selskapets eier avviser beskyldningene og hevder at alle ansatte får betalt minst 200 kroner i timen.

JUNI

1. juni: Under Boligkonferansen tirsdag la Odd Reitan nok en gang frem sine tanker om hvordan Midtbyen skal bli mer attraktiv. – Vi må ta beslutninger og få ting gjennomført i stedet for å holde på med utredninger, var budskapet. Han benyttet anledningen til å legge frem en oppdatert versjon av sin Hjerteplan.

10. juni: Politimester Nils Kristian Moe håper på et bredt engasjement fra kommunene når han nå foreslår å dele Trøndelag politidistrikt inn i sju tjenesteenheter og 13 tjenestesteder. Det er en betydelig endring fra dagens 39 tjenestesteder.

13. juni: Trønderne er de største motstanderne av tvangssammenslåing, viser en landsomfattende undersøkelse utført av Respons Analyse. – Vi vil oppheve alle eventuelle tvangsvedtak etter stortingsvalget i 2017, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Undersøkelsen ble utført av Respons Analyse i tidsrommet 6.–8. juni.

22. juni: Christian Döller kommer til Trondheim for å oversette Mosers hjerneforskning til mennesker. Alzheimer-forskning er det nye tilskuddet til nobelprisvinnernes forskningsmiljø på Øya i Trondheim. Nå henter de inn tyskeren som tar i bruk Mosers forskning for å forstå sykdommen. Målet er tidlig å avdekke Alzheimer for slik å hindre at sykdommen utvikler seg.

Saksøker: - Jaget etter inntjening gjør at Rema-kjøpmenn er kynisk opptatt av å unngå tillegg til ansatte, hevdet tidligere kjøpmann Lars Victor Askheim i tingretten.

29. juni: Jaget etter inntjening gjør at Rema-kjøpmenn er kynisk opptatt av å unngå tillegg til ansatte, hevder tidligere kjøpmann. Rema avviser påstanden. – Vi ble hele tiden slått i hodet med at lønnskostnader skulle være så lave som mulig, sa ekskjøpmann, Lars Victor Askheim, da han avla sin partsforklaring for Oslo tingrett. Rema avviste påstandene og vant frem med det synet i retten.

JULI

1. juli: Nå kommer trønderbærene. Høstingen av trønderske jordbær har startet tidlig, og bærene er på vei ut i dagligvarebutikkene. Kundene er opptatt av hvor jordbærene kommer fra.

Populær: Noen minutter før klokken 20.30 i går kveld, gikk Elton John på scenen og sang sine høyst elskede sanger på Sverresborg.

2. juli: Noen minutter før klokken 20.30 i går kveld, gikk Elton John på scenen og sang sine høyst elskede sanger på Sverresborg. Tidenes konsertsommer er i gang. Publikum var avgjort kommet for å kose seg.

7. juli: – Vi betaler for mye og for får lite igjen, sier skaunordfører Jon P. Husby (Sp) og Jord Oliv Jagtøien, leder i Sør-Trøndelag Senterparti og krever endringer i Miljøpakken. Den er blitt en sparebøsse trondheimspolitikerne bare tar penger fra når problemer dukker opp, sier de to.

13. juli: Hittil i år har 3500 førere fått fartsbot i fotoboksene i Trøndelag. Dette har gitt sju millioner til statskassen. I tillegg er 27 førerkort blitt beslaglagt. De fleste er gjort i Hitratunnelen.

27. juli: Selv om regnet naturlig nok la en demper på tidenes konsert i Midt-Norge, besto Granåsen ildprøven med glans. Bruce Springsteen beviser enda en gang at han er rockens største liveartist, skriver Adresseavisens anmelder og gir konserten terningkast 6.

AUGUST

1. august: Trøndere kjøper langt mer lokalmat enn folk ellers i landet, viser en ny undersøkelse. – Dette bekrefter det vi har antatt i mange år, at vi er best på lokalmat, sier Aslaug Rustad i Oi! Trøndersk mat og drikke. Nord-Trøndelag kommer desidert best ut.

Lokalt: Trøndere kjøper langt mer lokalmat enn folk ellers i landet, viser en ny undersøkelse. – Dette bekrefter det vi har antatt i mange år, at vi er best på lokalmat, sier Aslaug Rustad i Oi! Trøndersk mat og drikke.

6. august: – Skolen spiller en avgjørende rolle for hvordan det går med barna våre. Dessverre svikter vi mange, sier Trond Giske (Ap). Haddy N'jie er på travel sommerjobb i Trondheim, mens Trond Giske har stortingsferie og god tid til å ta seg av fire måneder gamle Maria.

10. august: Kliniske ernæringsfysiologer er uenige med Berit Nordstrands råd om sukker, honning og mel. – Vi mener at man må ha nok kunnskap om mat og helse for å gi klare råd til befolkningen om kosthold. Rådene påvirker befolkningen, sier førsteamanuensis Catia Martins ved Det medisinske fakultet ved NTNU.

17. august: Trøndelag elbilforening frykter at innføring av p-avgift for elbiler i Trondheim fra 1. januar vil føre til at flere vil kjøpe diesel- eller bensinbil. Finans – og næringskomiteen i Trondheim kommune vedtok sist uke å slutte seg til rådmannens innstilling, om å innføre lik parkeringsavgift for elbiler og «konvensjonelle motorvogner» på offentlige gate- og boligsoneparkeringsplasser.

25. august: Gunn Røstad (60) synes det er trist å forlate jobben som kommunaldirektør i Trondheim. – Dette har ikke vært noen enkel avgjørelse. Det er med tungt hjerte jeg trekker meg, sier Røstad. Onsdag morgen ble det kjent at Røstad trekker seg etter fire år som kommunaldirektør for oppvekst og utdanning i Trondheim kommune.

SEPTEMBER

2. september: Arbeidstilsynet foreslår å ansvarliggjøre også oppdragsgivere. Det ser arbeidsminister Anniken Hauglie (H) åpenbare fordeler ved. Rundt 40 personer fra dykkerbransjen og fagmiljøet rundt var samlet i Trondheim torsdag. Siden år 2000 har minst ti menn dødd under yrkesdykk. Fire av dem var kamskjelldykkere fra Frøya, og Adresseavisen har fortalt om deres dramatiske slutt på livet.

3. september: – Det er stor vekst i biltrafikken og en kraftig økning i antall alvorlige ulykker. Derfor vil det være en dramatisk beslutning ikke å bygge ut E6 Øst, mener ordfører Ingrid Aune (Ap) i Malvik. Aune oppfatter likevel innstillingen fra rådmannen i Trondheim om E6-utbyggingen annerledes enn det blant annet Høyre i Trondheim gjør.

Syke elever: Byåsen legesenter ringes ned av videregåendeelever som skal ha legeattest på at de er syke. Allmennlege Anders Askelund og helsesekretær Hildegunn Strøm setter opp akkuttime.

7. september: Nye fraværsregler på videregående har ført til et voldsomt press på fastlegene. – Elevene burde heller ha holdt sengen, sier Anders Askelund, spesialist i allmennmedisin ved Byåsen legesenter. – Nå kommer relativt friske folk hit for å få en sykemelding. Det er helt unødvendig.

13. september: Over halvparten av de spurte sier nei til planene om en ny storhall på Øya. De mener hallen må bygges på en annen tomt. – Vi som er tilhenger av en ny hall på Nidarø, har ikke klart å fortelle om de økonomiske konsekvensene av å bygge hallen et annet sted. Skal vi finne en annen tomt, må vi bruke av pengene vi skal bygge nye skoler og sykehjem for, sier ordfører Rita Ottervik.

30. september: To uker i måneden er Roar Melums far på avlastning. – Hit skal jeg ikke mer, sier 79-åringen når han hentes. – Jeg skjønner mer enn noen gang at folk gruer seg til å bli gamle, sier Roar Melum. Manglende dusjing, dårlig renhold, bekymring for vekttap og en underbemannet avdeling.

OKTOBER

1. oktober: Kampen mellom Jagland og Stoltenberg preger fremdeles Arbeiderpartiet, mener Trond Giske, som satt tett på den brutale maktkampen. Trond Giske, nestlederen i Ap og stortingsrepresentanten for Sør-Trøndelag, hadde i går formiddag kun bladd i Jens Stoltenbergs selvbiografi «Min historie». I boka beskriver Jens Stoltenberg at Trond Giske hadde et ønske om kontroll som av og til gikk for langt.

5. oktober: Da hun ikke orket tanken på mer cellegift, tok kreftsyke Jannicke Spets (40) opp lån for å betale for en ny type kreftmedisin. Etter seks doser med en ny type immunterapi viser prøvene at kreftsvulstene er blitt mindre. Kreften som har herjet i kroppen i snart ett års tid, er mindre hissig. Samtidig er Spets i langt bedre form enn tidligere.

13. oktober: En mann i 30-årene fra Fosen er siktet for grov kroppsskade og varetektsfengslet i fire uker. Det var klokken 04.27 natt til mandag at politiet meldte om slåsskamp på Twitter. Hendelsen fant sted i en leilighet i Botngård. Til stede i leiligheten skal det ha vært bare to menn, begge i 30-årene. Mannen sier han handlet i nødverge. Kameraten døde.

20. oktober: Flere klovnemøter gjør at barn på Tonstad er redde for å ferdes alene på kveldstid. Isac Kirknes-Bergesen (10) og Isak Jensvold (10) var tirsdag kveld ute å lekte ved Tonstad skole i Trondheim da de ble skremt av tre personer utkledd som klovner. – De dukket opp fra skogen bak skolen og brølte til oss. Det så ut som de bar på økser, sier Isac.

Motgift: Vibeke Kleveland i helseteamet i Trondheim kommune kurser brukerne i bruken av nesespray som motgift mot overdose.

26. oktober: Ti personer er så langt i år døde som følge av overdose i Trondheim. Nå skal en nesespray bidra til å redusere narkodøden. – Jeg er håpefull. Vårt mål er å redde liv, sier Vibeke Kleveland, sykepleier ved helse- og overdoseteamet i Trondheim kommune. Nesesprayen har vist seg å være en livredder: For to år siden startet et prøveprosjekt i Oslo og Bergen hvor rusavhengige fikk utdelt Nalokson nesespray.

NOVEMBER

1. november: Proffe BMW-tyver har siden i sommer herjet i Sør-Norge, nå har de kommet til Trøndelag. Finans Norge anslår at hvert tyveri koster forsikringsselskapene i snitt 120 000 kroner. BMW-eier Torstein Røe på Heimdal oppdaget mandag morgen at begge hans BMW-er var utsatt for innbrudd og tyveri mens de sto parkert utenfor hjemmet hans.

Innbrudd: Torstein Røe oppdaget at to BMW-er som sto parkert utenfor boligen hans på Heimdal ble utsatt for innbrudd og tyveri. Politiet i Trondheim frykter at flere vil bli rammet de neste dagene.

2. november: Slik lyktes de mektige aktørene på Overvik. Dette er historien om hvordan et idyllisk jordbruksområde - stikk i strid med vedtatte planer - i rekordfart ble omregulert til et boligområde med blokker.

7. november: – St. Olavs Hospital svikter de eldre, mener Ingvild Saltvedt, sjef ved avdeling for geriatri. Sykehuset er svært underdimensjonert i forhold til behovet for geriatriske senger, mener Saltvedt. – St. Olavs Hospital ble planlagt til å ha 44 senger. Men vi har aldri hatt flere enn 15. Saltvedt har justert ned forhåpningene og jobber for å få til en økning på én sengepost, syv senger.

Eldresvik: St. Olavs Hospital svikter de eldre, mener Ingvild Saltvedt, sjef ved avdeling for geriatri.

11. november: Tusenvis av passasjerer må finne seg i å gå flere hundre meter lengre for å komme til nærmeste stoppsted. I forbindelse med innføring av de tre superbusslinjene, bærebjelken i den nye rutestrukturen fra august 2019, blir 28 stoppesteder lagt ned over hele Trondheim. Når de tre superbusslinjene blir satt i drift, blir det ingen stopp på disse holdeplassene verken av superbusser eller andre busslinjer.

23. november: 60 boliger må vike plass for ny E6 i Melhus. – Dette er en gård som har vært i slekta i mange hundre år. Tapet av boplassen, der generasjoner har bodd, er det aller tøffeste, sier Elling Nideng. Gårdbrukeren på Kvål, er en av grunneierne som blir hardt rammet når ny firefelts vei mellom Ulsberg og Melhus skal bygges.

DESEMBER

1. desember: KrF og Venstre-topper sier regjeringen må gi seg på bilpakke-ultimatumet. Frp-kilder sier det er uaktuelt. De tror de blir reddet av KrF uansett. Inne i Stortinget var stemningen avdempet, men det uvanlig store presseoppbudet i stortingsrestauranten vitnet om at noe var i gjære. Og like før klokken 13 kom mannen alle ventet på: KrF-leder Knut Arild Hareide.

3. desember: Hos Grønne Folk på Frosta kokes grønnsakgryter som selges raskere hos Rema 1000 enn de lages. Coop er også med på vegetartrenden, og noen butikker selger mer rødbeteburger enn storfeburger. Nå vil nordmenn spise mer grønt, også de som ikke er vegetarianere. Dagligvarekjedene varsler at det vil komme stadig flere rene grønnsakprodukter.

Etterspurt: Hos Grønne Folk på Frosta kokes grønnsakgryter som selges raskere hos Rema 1000 enn de lages.

12. desember: Både elever og voksne demonstrerte mot nedleggelse av grendeskoler i Stjørdal i helga. – Skjerp dere, folkevalgte. At dere vil rive hjertet ut av Flora, Forradal og Skjelstadmarka aksepterer vi ikke! Slik åpnet Magnar Børseth demonstrasjonen på torget i Stjørdal lørdag. Klar tale ble etterfulgt av Hans Rotmos «Itjnå som kjem tå sæ sjøl», framført av musiker Terje Hilanmo.

16. desember: Høyres Ingrid Skjøtskift sier Nidarø-saken er blitt drevet frem av maktarroganse og pampevelde - og mener Nidarøhall-motstandere derfor er blitt tause. Ap reagerte sterkt på Høyres beskyldninger i et heftig bystyremøte der ny storhall på Nidarø som ventet ble vedtatt. Aps mener det er uredelig av Høyre å bruke pampeargumentet på grunn av uenighet i en sak Høyre har vært med å støtte helt frem til i sommer.

Ny storhall: 15. desember gikk et flertall i bystyret inn for å bygge ny storhall på Nidarø. Dette har vært et av årets mest omstridte saker.

21. desember: Oljeserviceselskapet Reinertsen AS ber om offentlige gjeldsforhandlinger. Selskapet tapte en halv milliard kroner i fjor. Administrerende direktør Torkild R. Reinertsen sier at selskapet ikke klarer å håndtere nåværende gjeld. Reinertsen AS vedtatt å levere inn en begjæring om gjeldsforhandling til tingretten.