Leder i Sør-Trøndelag Ap, Rune Olsø, og fylkespartiet varsler kamp mot reallønnsnedgang for landets pensjonister. Frem mot landsmøtet i Ap i april skal Sør-Trøndelag Ap presse på for mer penger i fremtidens pensjonsoppgjør.

Da Stortinget vedtok pensjonsforliket i 2005 ble det lagt opp til at alderspensjonen hvert år skulle økes med 0,75 prosentpoeng mindre enn den generelle lønnsøkningen i samfunnet. På den måten skulle dette over tid sørge for at pensjonene fikk en vekst som tilsvarer gjennomsnittet av lønns- og prisstigningen i samfunnet.

Lavere enn prisstigningen

- Men slik har det ikke gått. I løpet av de siste to årene har vi sett at lave lønnsoppgjør har ført til at pensjonistene har fått en pensjonsjustering som er lavere enn prisstigningen, og dermed svekkes kjøpekraften for alle som har alderspensjon. I år viser anslag at denne gruppen vil få et reell nedgang i kjøpekraft på 0,55 prosent – eller rundt 1500 kroner mindre å leve av. Dette var aldri hensikten da Stortinget vedtok pensjonsreformen, sier Rune Olsø.

Olsø viser til en unntaksbestemmelse som ble lagt inn i pensjonsforliket og mener regjeringen må benytte denne bestemmelsen for å sikre at landets alderspensjonister opprettholder sin kjøpekraft.

- Regjeringen kan sørge for at man fraviker hovedregelen i forliket. Jeg skjønner ikke at regjeringen har skamvett til å kutte i pensjonistenes kjøpekraft, for så å bruke pengene på skattekutt til landets aller rikeste. Det er fullstendig uakseptabelt. Vi tar ikke til orde for å oppheve pensjonsforliket, men å bruke bestemmelsene som er lagt inn slik at landets pensjonister ikke får mindre penger å rutte med. Sør-Trøndelag Ap har tatt kontakt med vår stortingsgruppe for å sette denne problemstillingen på sakskartet, og skal jobbe frem mot landsmøtet for å få Ap til å ta et oppgjør mot dette, sier Rune Olsø.

Stortinget på banen

Rune Olsø misliker også at regjeringen de siste årene ikke har lagt frem de årlige pensjonsoppgjørene for Stortinget, og på den måten har man ikke fått en debatt i nasjonalforsamlingen om pensjonsutviklingen over tid.

- Dette er den største «yrkesgruppen» i Norge som staten fastsetter lønna for. De siste årene har ikke Stortinget behandlet pensjonsoppgjøret, og slik kan vi ikke ha det. Vi må presse regjeringen til å legge dette frem for Stortinget slik at politikerne kan sørge for at denne store gruppen opprettholder kjøpekraften slik det store forliket om pensjon la opp til. Det dreier seg om en av statsbudsjettets største poster. Jeg finner det underlig at en mindretallsregjering vil tvinge de årlige pensjonsoppgjørene gjennom uten at stortingsflertallet får behandlet saken. Det er udemokratisk, sier lederen i Sør-Trøndelag Arbeiderparti.

Press på regjeringen

Da representantskapet i Sør-Trøndelag Ap behandlet saken nylig vedtok de enstemmig uttalelse hvor de krever endring i pensjonsoppgjørene i årene som kommer. Der slås det fast at fylkespartiet skal arbeide for at landets pensjonister må komme bedre ut av oppgjørene enn tilfellet har vært de siste årene.

- Dette kommer til å bli en viktig sak fremover, og ikke minst frem mot stortingsvalget neste høst. Sør-Trøndelag Ap er veldig bekymret for den økonomiske utviklingen denne regjeringen gir landets pensjonister. Vi vil verne om pensjonsforliket i Stortinget, men det viktigste er intensjonene i det forliket som skal sikre pensjonistene rett til å opprettholde sin kjøpekraft som er viktigst for oss. Regjeringen har ikke oppfylt dette viktige prinsippet, og nå må denne negative utviklingen stanses, sier Rune Olsø.