– Jeg er enig med dem i mye, men dette er jo ikke Senterpartiets politikk på Stortinget, sier Jenssen.

Det var i en kronikk nyttårsaften at ordføreren i landets største senterpartikommune – Stjørdal, Ivar Vigdenes, og nestleder i partiet, Ola Borten Moe, tok for seg fem politiske saker de mener vi bør snakke annerledes om i 2017. I kronikken skriver de to blant annet:

«Norsk olje- og gassproduksjon bør derfor videreutvikles og hegnes om – ikke minst av hensyn til miljø og klima. Istedenfor å piske oss selv til å tro at denne næringen representerer problemet, må vi begynne å snakke om hvordan vi kan gjøre den enda bedre og mer effektiv – og derigjennom også finansiere velferdsstaten i mange tiår til.»

Et mobbeobjekt

De to skriver at olje- og gassnæringen er et mobbeobjekt i norsk politikk, og mener det er lite som er så følelsesbasert og lite faktaorientert som den norske klimadebatten.

I kronikken skriver de to Sp-toppene videre: «Ingen er bedre enn Norge til å produsere denne avgjørende viktige råvaren så klimavennlig og med så lite utslipp til det ytre miljø.»

Frank Jenssen mener dette ikke samsvarer med at Sp ikke går inn for å åpne Mørebanken, Lofoten, Vesterålen og Senja for olje- og gassvirksomhet.

- Senterpartiet deltok også i alliansen som forsøkte å stanse den planlagte utbyggingen av Johan Sverdrup-feltet gjennom å kreve full elektrifisering av feltet fra dag en. Det betød at utbyggingen mest sannsynlig ville bli utsatt og vi ville mistet tusenvis av arbeidsplasser i Trøndelag. Heldigvis tvang fagbevegelsen Ap til å snu i denne saken og dannet flertall for regjeringens syn. Det er lang mellom liv og lære her. Ola Borten Moe og Ivar Vigdenes står, etter mitt skjønn, for en bedre olje- og gasspolitikk enn Senterpartiet, men folk må forstå at her har de ikke støtte i eget parti, sier Jenssen.

I grell kontrast

Høyres stortingsrepresentant fra Sør-Trøndelag konkluderer med at Vigdenes og Borten Moes syn på norsk petroleumsvirksomhet og avgiftspolitikk står i grell kontrast til partiets virkelige politikk. Han reagerer på at de to i kronikken kaller Venstres reaksjon på regjeringens forslag til avgiftsøkninger på drivstoff som «koko».

- Jeg minner om at Senterpartiet på Stortinget ba regjeringen øke drivstoffavgiftene i statsbudsjettet da Stortinget behandlet energimeldingen sommeren 2016. Da dette ble lagt frem av regjeringen fikk de kritikk av nettopp Sp for det. De to skal kanskje være forsiktige med å karakterisere andres politikk som koko, sier Jenssen.

- Borten Moe og Vigdenes forsøker å selge to ulike standpunkter samtidig. Dette er populisme, sier Jenssen.

Ikke praktisk politikk

Frank Jenssen er glad for at de to Sp-herrene forsøker å endre Senterpartiets olje- og gasspolitikk, men ser lite av det i praktisk politikk.

- Ola Borten Moe er nestleder i partiet og var leder i programkomiteen som utarbeidet forslaget til nytt partiprogram. Der står det at det ikke skal åpnes for olje- og gassvirksomhet på Møreblokkene, i Lofoten, Vesterålen eller utenfor Senja. Det viser at Borten Moe ikke hadde støtte i programkomiteen og trolig heller ikke partiet for det syne som kommer frem i kronikken. Velgerne må ikke tro at de får olje- og gasspolitikken som kronikken til Borten Moe og Vigdenes forfekter dersom de stemmer på Senterpartiet, sier Frank Jenssen.

Helt på linje

Ola Borten Moe er overrasket over kritikken, og mener han står helt på Senterpartiets linje i olje- og gasspolitikken.

- Jeg er definitivt på linja til partiet. Norsk olje- og gassvirksomhet har vært preget av bred politisk enighet gjennom mange år. Så vidt jeg kan se har ikke regjeringen foreslått å åpne Lofoten og Vesterålen, men heller valgt å alliere seg med KrF og Venstre i det spørsmålet. Senterpartiet tok initiativet til nye leteområder i Barentshavet slik at næringen tilbys nye områder å utvikle seg i. Vi bygger ikke ut alt på en gang, men åpner nye områder når det er behov for det. Det har Senterpartiet vært med på å sørge for. Senterpartiet og Høyre har stått sammen i de lange linjene på dette feltet. Frank Jenssen burde være mer bekymret for regjeringens uhemmede bruk av oljepenger enn å angripe meg på dette feltet, sier Ola Borten Moe.