Det er godt nytt år i marka for alle som vil på ski. Etter ei trøstesløs romjul med regn og gjennomvåte eller isete stier, kom nyåret med snø. Mandag ble det kjørt løyper med skuter og rulle i Estenstadmarka og Bymarka og med løypemaskin på kunstsnøen i Granåsen. På parkeringsplassen i Storsvingen i Bymarka er det nesten fullt denne første arbeidsdagen i januar. Snøen ligger tung på trærne, det er snø på bilveien og i marka er det hvitt så langt du ser.

Fjellseter, Grønlia og Elgsethytta

Jan Morten Wasskog og Kim Steinsvoll bruker den første arbeidsdagen i det nye året til å lage løyper i lysløypene på Fjellseter, samt til Grønlia og Elgsethytta. Det er det de rekker på en arbeidsdag på skuter. De har ansvaret for å lage skiløypene i Bymarka. To kolleger kjører i Estenstadmarka.

Med rulle og løypelegger

Først kjører Kim Steinsvoll med rulle for å presse sammen snøen. Så kommer Jan Morten Wasskog rett bak og lager klassisk spor. Slik blir det spor både for de klassiske skiløperne og for skøyterne. Den svære løypemaskinen blir stående i ro i garasjen til det kommer enda mer snø. Nå er det cirka 20 centimeter med nysnø. Under snøen er det svært bløtt mange steder. Derfor er det helt nødvendig å presse snøen sammen. Men skiløpere må nok regne med enkelte våte parti i løypa.

LES KOMMENTAREN: La ungene gå på ski

Smil og tommel opp

Løypeleggerne har inntrykk av at folk setter pris på arbeidet deres.

- Det klør litt i beina hos folk for å komme seg ut, sier Wasskog. Han vekslet to ord med en godt voksen kar som gjerne ville ha klassisk spor, og det får han. Ellers forteller de to løypeleggerne om smil og tommel opp når de møter folk i marka.

En spanjol, en engelskmann, tre tyskere og en nordmann er blant skifolkene Adresseavisen møter denne dagen med helt ferske skiløyper.

På tur hver eneste dag

Nils Aune

Nils Aune bruker ski til trim og går klassisk. Han forteller at han er ute hver eneste dag hele året uansett vær og føre. I dag starter turen fra Skistua, men han drar på tur overalt, forteller han.

Til nå har han «bare» gått 15-16-17 skiturer tidligere i vinter.

- Jeg liker å komme meg ut i naturen. Det er helt supert å være ute og trimme, sier Aune før han staker av gårde på helt ferske skispor.

Spansk skiturist

Spansk skiturist: Victor Moreno elsker natur, kulde, vinter, fjell og snø.

Victor Moreno har flaks. Han er på ferie i Trondheim og elsker natur, kulde, vinter, fjell og snø. Heldigvis kommer snøen mens han er her.

- I Spania er det altfor varmt, sier han med et smil og strever litt med å få på seg lånte langrennsski. Hjemme i Spania er han universitetslærer i idrettsfag på universitetet i Murcia. Der er det lite langrenn. Derimot kjører han slalåm i Sierra Nevada og Pyreneene, forteller han.

Tyske gjester

Men i marka får han selskap av flere utlendinger som bruker feriedager i Trondheim til å prøve ski. Engelske Ben Snook og tyske Paula Hilger jobber begge i Norges geologiske undersøkelser (NGU) og har besøk fra Tyskland av Lisa Hilger og Christian Seidler.

- Jeg har vært på ski en gang før i vinter, men da var det dårlige forhold, forteller Paula Hilger, som sammen med Ben Snook bor på Byåsen og alt ligger derfor godt til rette for skigåing.

Men gjestene fra Tyskland derimot er lite erfarne på langrennsski. Snøbrett og slalåm derimot er deres vanlige snøaktiviteter. Nå er det siste feriedag i Trondheim og snøen laver det. De har fått lånt ski for å teste ut den norske nasjonalsporten.

- Vi er OK på ski, sier Ben Snook.

- Men sammenlignet med Petter Northug er vi nok ikke så gode.