Det kan skyldes at det var her man startet med å følge opp belastet ungdom for over ti år siden.

Konfliktrådet i Trøndelag har flest saker i landet der ungdom mellom 15 og 18 år er idømt ungdomsstraff eller ungdomsoppfølging i løpet av 2016, totalt 67 saker. To av sakene er ungdomsstraff og resten er overført som ungdomsoppfølging.

Konfliktrådsleder i Trøndelag, Iren Sørfjordmo, forteller at det holdes et ungdomsstormøte der lovbryteren møter dem som er blitt utsatt for handlingen. En ungdomsplan, der det stilles bestemte krav, må gjennomføres. Et oppfølgingsteam følger opp ungdommen i den perioden straffen varer.

Hindre fengselsopphold

- Målet er å hindre at ungdommen havner i fengsel, så langt det lar seg gjøre. Men i enkelte alvorlige forbrytelser kommer man ikke utenom ubetinget fengselsstraff, sier Sørfjordmo.

Hun skryter av politiet, som er flinke til å plukke ut de rette ungdommene. Også øvrige aktører som bl.a. barnevern og Nav fortjener ros.

Til sammenligning har Oslo/Akershus mottatt 53 saker med ungdom mellom 15 og 18 år i 2016, mens Sør-Rogaland har hatt 49 saker.

- Mange ungdommer sliter med rus og skoleskulking. Det er et godt samarbeid mellom politiet og Konfliktrådet. Vi har tre ungdomskoordinatorer, og hver ungdom har eget oppfølgingsteam.

72 meglere i Trøndelag

Sørfjordmo legger til at på grunn av økningen i antall saker med ungdomsstraff og ungdomsoppfølging har Konfliktrådet fått midler til å ansette en ekstra ungdomskoordinator ved kontoret i Steinkjer fra 1. februar. Konfliktrådet i Trøndelag vil da ha 11 ansatte totalt. Rådet har til disposisjon 72 meglere som legger til rette for møtene.

I fjor mottok de 892 saker, 95 færre saker sammenlignet med 2015. Sørfjordmo tror nedgangen i tallet på straffesaker kan være tilfeldig og skyldes omorganisering og datatrøbbel i politiet.

Av de 892 sakene utgjør straffesakene 366. 592 av sakene er henlagte saker fra Trøndelag politidistrikt og henvendelser fra parter, offentlige etater eller private aktører.

Saksfeltet domineres av vold, trusler og krenkelser med 273 saker. 47 av voldssakene er familievoldssaker, overført fra politidistriktet.

Møter overgriper

Konfliktrådet har behandlet 18 saker omkring seksualkriminalitet. Etter ønske fra én eller begge kan offer og gjerningsperson møtes. Det skjer gjerne før løslatelse.

I fjor behandlet Konfliktrådet i Trøndelag 52 saker som omhandler konflikt i nærmiljøet, som krangel om trær, hundehold, veirett og støy. Det er 13 færre saker enn i 2015. Sakene kommer til Konfliktrådet ved at partene tar direkte kontakt eller via politiet.

Rådet har behandlet 152 saker rundt arbeidslivskonflikter, falske anklager, ordensforstyrrelser og trafikk. Videre har Konfliktrådet sett på 74 saker omkring narkotika og rus. 90 saker har tatt for seg skadeverk og innbrudd, som er 15 flere saker fra året før. Det kan dreie seg om hærverk, tagging, innbrudd i bolig, hytte, bil og båt.

- 78 saker har omhandlet naskeri, 16 tilfeller av tyveri av motorkjøretøy, 76 økonomisaker og 36 saker omkring annen kriminalitet. Økonomiske saker kan dreie seg om underslag, manglende betaling, deriblant tilbakebetaling av depositum, ID-tyver og misbruk av betalingskort.

Behandler flest menn

Iren Sørfjordmo opplyser at 997 gjerningspersoner har vært part i Konfliktrådet i Trøndelag. Gjerningspersonene fordeler seg på 332 kvinner og 665 menn. Av disse er 311 i alderen 15–18 år.

På landsplan de til sammen 22 konfliktrådene mottatt i alt 7439 saker. Voldssaker utgjør nesten en fjerdedel av samlet saksmengde. Trusler og mobbing utgjør andre store sakskategorier, mens tendensen med færre naskerisaker fortsetter. 303 ungdommer har fått ungdomsoppfølging, mens 52 ungdommer er idømt ungdomsstraff. Konfliktrådet i Norge har nå om lag 550 meglere fordelt over hele landet.