- For første gang i mitt liv har jeg kjøpt meg løpesko, smiler Andersen. Han skrur til tempoet på tredemølla, og akselererer fra gange til rolig løping.

Dette er blitt en vane, tre ganger i uka drar 67-åringen på treningssenter. Først etter et par timer er han fornøyd, da har han både løpt seg svett og trent styrke.

Andersen, som inntil i august i fjor var fullstendig utrent, trener nå intensivt fem-seks timer i uka, og liker det. Og rister litt på hodet over egen forvandling.

- Hadde noen i fjor vinter sagt til meg at jeg skulle trene så mye, hadde jeg ansett det som fullstendig babbel og tøys. Jeg har sett på trening som en meningsløs aktivitet, sier Andersen som i en årrekke jobbet som journalist i Adresseavisen. De siste fem årene har han vært pensjonist.

20 kilo for mye

En skrantende rygg, et avslørende speil og en ærlig fysioterapeut startet det hele. Andersen pådro seg en lei prolaps, og fikk i fjor vår time hos fysioterapeut. Men fysioterapeuten ville ikke kna. Isteden lurte han på om han kunne være ærlig med Andersen.

- Prolaps er ikke farlig, sa fysioterapeuten.

- Prolaps er heller ikke problemet ditt, fortsatte han mens Andersen lå utstrakt i bar overkropp på benken.

- Jeg har kanskje 10–12 kilo for mye, innrømmet Andersen, men fikk raskt motbør av fysioterapeuten:

- Jeg tenker vi sier 20 kilo, sa han. Inne på kontoret hang et langt speil på veggen. Der kunne Andersen se seg selv. – Et sørgelig syn, beskriver Andersen som der og da bestemte seg for å ta grep:

- Jeg syntes det var så forfriskende ærlig å få høre dette. Så da fysioterapeuten spurte om jeg var interessert i å starte et livstilprosjekt med trening og bedre kosthold, svarte jeg ja, sier Andersen.

Ikke lenge etter fikk han ytterligere motivasjon til begynne å røre seg. Fastlegen hadde som et ledd i en allroundsjekk sendt Andersen til en hjertespesialist som kom med en advarsel:

- Legen sa at hjertemuskelen min var heller skrøpelig, og at jeg definitivt burde gjøre noe med det. Da var det veldig godt å kunne si at jeg allerede hadde planer om det, sier Andersen.

Kaloritabell

Fysioterapeuten som ga Andersen sparket bak, var Fredrik Paulsberg ved Rosenborgklinikken. Han har siden fulgt Andersen på veien til et sprekere og lettere liv, og fôret han med treningsprogram, kaloritabeller, kostholdsråd og motivasjon. I tillegg har han understreket hvor viktig det er å sette seg delmål underveis, og feire når disse oppnås. For Andersens del innebærer det gjerne et måltid sushi.

- Jeg fikk full tillit til Fredrik fra første stund. Uten hans forfriskende ærlighet er jeg slett ikke sikker på at «forvandlingen» min ville skjedd. Han er dessuten kunnskapsrik og flink til å avmystifisere alt som har med trening og vektkontroll å gjøre, sier Andersen.

Vil du bli sprekere i 2017? Les ekspertens klare råd.

Paulsberg er ydmyk for jobben Andersen har gjort, og imponert over resultatene.

- Jeg har bistått med faglig kunnskap slik at han selv har vært i stand til å ta de riktige valgene. Jeg er ingen tilhenger av verken Roede-kurs eller Fedon-kurer. Det handler om å spise vanlig mat, men å ikke putte i seg flere kalorier enn en forbrenner, sier Paulsberg.

Det førte til at peanøtter, dressing, sauser og smør ble kuttet i hverdagen og potetgull og sjokolade ble droppet i helgene. I tillegg ble måltidene hyppigere og mindre.

- Jeg oppdaget at den ene croissanten jeg spiste på Dromedar flere ganger i uka, måtte jeg løpe i 20 minutter på tredemølle for å forbrenne. Da var det lett å kutte den, sier Andersen som ikke synes det har vært noen forsakelse å endre kostholdet.

Motbakker på Tyholt

Paulsberg ga Andersen et enkelt treningsprogram i starten: Gå deg svett og andpusten i motbakkene på Tyholt. Men 67-åringen var ikke komfortabel med å gå ute i treningsklær, og foreslo derfor selv at han kunne prøve treningssenter.

I starten var det bare et slit. Etter 10–12 minutter på tredemølle var han totalt utslitt. Han mobiliserte det han hadde av viljestyrke, og langsomt kom det små fremskritt som ga motivasjon. Magen ble mindre, kroppen kjentes lettere, og da han oppsøkte fastlegen i november, hadde livsendringen ført til stor fremgang på alle medisinske parametere. Da kuttet legen i betablokk-blodtrykksmedisinen, som ifølge fysioterapeuten kan oppleves som å ta av håndbrekket. Det stemte for Andersens del, og dermed ble det enda lettere å gjennomføre intensive økter på tredemølla. Nå blir Andersen småsur hvis han ikke rekker å trene sine tre økter i uka.

- Det har gått overraskende lett. Det er nesten så jeg er litt sint på meg selv for at jeg ikke har gjort noe med vekta for lenge siden, sier Andersen som tror han har veid godt over 100 kilo siden han var i slutten av 30-årene.

I august viste vekta 116 kilo, fire måneder senere var pensjonisten 96 kilo. Da behøvde ikke barnebarna lenger å tegne snille tegninger av bestefar, de kunne tegne han slik han så ut.

- 20 kilo er ganske mye å drasse på. Jeg tenker på det når jeg sjekker inn på flyplassen. Det er en stor koffert jeg har gått rundt med, sier Andersen.

Nå er målet å se 8'tallet først når han går på vekta, og etterhvert kvitte seg med blodtrykksmedisinen han fortsatt går på.

- Vektreduksjonen er selvfølgelig en god ting, enda viktigere er at treningen er ren hjertemedisin, sier Andersen.

- Men jeg smiler fortsatt av at jeg går til en fysioterapeut som ennå ikke har knadd noe, sier han.

- Prolapsen er borte?

- Jeg har ikke kjent noe mer til den, nei, smiler han.

- Du har sikkert kjøpt deg flere år med god livskvalitet, sier Paulsberg.

Slankere utgave: Ole Einar Andersen har kastet mye klær i løpet av høsten. 20 kilo er forsvunnet etter at han begynte å trene og spise sunnere. Fysioterapeut Fredrik Paulsberg ved Rosenborgklinikken er imponert over Andersens forvandling. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen
Mindre mage: Speilet er blitt snillere med Ole Einar Andersen. Nå har han mål om å gå ned noen kilo til, og håper samtidig han kan kaste det siste pilleglasset med blodtrykksmedisin. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen
Fra golf til trening: - Jeg har spilt golf, så gjennom sommeren har jeg sagt at golf er noe som holder meg i aktivitet. Det er fine dager på golfbanen, men det blir jo ingen intensitet, sier Ole Einar Andersen. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen
Utrent til trent: Tre ganger i uka trener Ole Einar Andersen (67) på treningsstudio. Da løper han 50-55 minutter på tredemølle, før han gjennomfører ni ulike styrkeøvelser. Fysioterapeut Fredrik Paulsberg har vært rådgiver og motivator. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen