- Sannsynligheten for å lykkes er større hvis en har konkrete målsettinger, sier Silje Steinsbekk, førsteamanuensis ved Institutt for psykologi ved NTNU.

Det er tid for nyttårsforsetter, og øverst på listen står gjerne det å trene mer og spise sunnere. Men vi vet det så alt for godt, det er ikke alltid vi lykkes med slike forsett.

Ole Einar Andersen hadde aldri skjønt meningen med å trene. Nå har 67-åringen kjøpt sine første løpesko, og trener tre ganger i uka.

Steinsbekk mener det er forskjell på å ønske endring og å ville en endring.

Fordeler og ulemper

- De fleste av oss vil være ambivalente til å endre livsvanene. Det kan være at en har lyst til å slutte å røyke, eller lyst til å begynne å trene, men det vil som regel være baksider også, sier Steinsbekk.

- Det er vanskelig å få til endringer, sier førsteamanuensis Silje Steinsbekk ved NTNU. Hun mener likevel det er mye en kan gjøre for å øke muligheten til å lykkes

Hun mener en må summere opp fordeler og ulemper med den endringen en ønsker seg. Hva skjer om ett år, eller fem år hvis jeg begynner å trene, og hva skjer hvis jeg ikke gjør det? Hva er fordelene og hva er ulempene med å slutte å røyke?

- Det er vanskelig å få til endringer. Det ikke bare stas å begynne å trene, og hvis du slutter med den daglige sjokoladen, vil du oppleve et sug etter søtsaker. Du må ha aksept for at det vil bli både oppturer og nedturer. Det er som regel to skritt frem og et tilbake, påpeker Steinsbekk som mener overgangen til et nytt år kan være det som gir det ekstra puffet til å stumpe røyken eller begynne å trene.

Her er seks tips for å lykkes:

  • Sett deg konkrete mål.

«Jeg skal spise en grønnsak til lunsj og to til middag, og jeg skal trene hver mandag og torsdag etter jobb».

  • Sett deg realistiske mål.

- En kan ikke gå fra å være utrent, til å satse på maraton. En må ha noe å strekke seg etter, uten å forstrekke seg. Sett deg mål som du vil kunne klare å opprettholde over lang tid, ikke bare den neste måneden, sier Steinsbekk

  • Tilrettelegg for aktivitet.

- Hvis turskoene står fremme og skiene er klare, er det enklere å komme seg ut. God planlegging er viktig. Sett deg ned søndag kveld og planlegg hvilke dager du skal trene. Bestem deg på forhånd, hva gjør du hvis det pøsregner? Hva trenger jeg for å komme meg ut?

Fjern fristelser, anbefaler Silje Steinsbekk ved NTNU. Foto: Morten Antonsen
  • Fjern fristelser.

- Unngå tilgang på fristelser. Ikke ha søtsaker og potetgull tilgjengelig, kjøp akkurat den mengden du skal ha til helga og unngå lagring. Møbler omgivelsene slik at du øker sannsynligheten for å lykkes.

  • Skriv ned det du lykkes med.

- Går du to turer i uka, så er det en vanvittig forbedring fra å ikke røre seg. Forstørr det du får til og forminsk mistakene.

  • Ikke gi opp.

Om du en uke ikke klarer å trene så mye som du hadde tenkt, eller at du skeier ut med et kakestykke for mye, så ikke straff deg selv for hardt. Start med ny giv neste dag. Kanskje må du legge lista litt lavere?