I Adresseavisen lørdag tok flere politikere i næringskomiteen til orde for å se på regelverket og størrelsen på gebyr som kan ilegges ved regelbrudd. Dette er nå også fiskeriministeren positiv til.

- Vi forventer ganske enkelt at reglene blir fulgt. Det er alvorlig for næringen dersom reglene brytes, sier Per Sandberg.

Bakgrunnen er blant annet saken som Adresseavisen omtalte sist uke, der Lerøy Midt ble ilagt overtredelsesgebyr på nesten 1,4 millioner for å ha unnlatt å nødslakte skadet fisk etter mislykket avlusing i en brønnbåt. Minst 25 000 laks skal ha dødd i ettertid som følge av skadene. Hendelsen ble heller ikke innrapportert av Lerøy selv, men av et eksternt fiskehelsefirma.

Maksimalbot

Mattilsynet anslår at oppdrettsaktøren tjente seks millioner kroner på å unnlate nødslakting av den skadde fisken. Tilsynet viser også til at det ikke er første gang dette skjer ved en av selskapets lokaliteter. Dette berettiger et overtredelsesgebyr på maksimalsummen 1 388 640 kroner.

Lerøy Midt på sin side bestrider en rekke punkter i Mattilsynets sak, blant annet hvor mye fisk som døde som følge av skadene og anslaget for fortjeneste på å unnlate å nødslakte fisken. De har varslet at de trolig anker Mattilsynets overtredelsesgebyr, som de mener er altfor høyt.

Diskusjon om tilsyn

- Det er alvorlig for næringen dersom det skjer flere ganger at noen bryter reglene. Det er så enkelt at det forventes at folk følger reglene, sier fiskeriminister Per Sandberg til Adresseavisen.

Han viser til at det har vært mye diskusjon omkring tilsynsvirksomheten under hans første år som fiskeriminister. Ifølge Sandberg er tilbakemeldingen fra oppdrettsnæringen ensidig at det er for mye kontroll og for mange tilsyn. Sandberg sier de uheldige sakene som er omtalt i media viser at det er behov for stor tilsynsvirksomhet.

Fiskeriministeren mener i utgangspunktet at regelverket og virkemidlene som finnes er gode. Han viser til at oppdrettsnæringen har akkurat det samme regelverket og de samme kravene til dyrevelferd, som alle andre som driver med dyr. Mattilsynet kan også pålegge oppdrettsaktører å behandle eller slakte ut syk fisk, i tillegg til muligheten for å ilegge overtredelsesgebyr opptil 15 G.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Oppdretterne kan ikke alltid få det som de vil

- Når det er de samme reglene er det med på å sikre at de følges opp på samme måte som alle andre, sier Sandberg.

- Mattilsynet anslår at aktøren her tjente seks millioner på å la være å nødslakte fisken. Gebyret er på knappe 1,4 millioner. Hva tenker du om det?

- Overtredelser skal ha følger, og dersom aktørene ikke oppfyller kravene og har orden i sysakene, så kan det fort hende vi må se på reglene, sier han.

Roser oppdrettsnæringen generelt

Fiskeriministeren er likevel tydelig på at han har stor tillit til oppdrettsnæringen.

- Min erfaring etter ett år og 250 reisedøgn i denne jobben er at det er grunn til å ha tillit til næringen. Jeg har møtt utrolig mange seriøse og samvittighetsfulle mennesker som står på, etterlever krav og regler så godt de kan, mens de bygger opp virksomhet rund om i landet, sier han.

- Slik som i andre næringer så skjer det uhell og uheldige episoder, men majoriteten gjør en veldig god jobb.

Faksimile av Adresseavisen fredag 6. januar.