Aktivitet som barna blir andpustne av, virker forebyggende på depresjon. Det viser studier NTNU-stipendiat Tonje Zahl har gjort i samarbeid med sine veiledere førsteamanuensis Silje Steinsbekk og professor Lars Wichstrøm.

- Vi vet at fysisk aktivitet er gunstig for helsa. Det som er nytt i vår studie er at vi viser at fysisk aktive barn også er mindre sårbare for å utvikle depresjon, sier Tonje Zahl. Studiene deres viser at det er nødvendig å bli svett eller andpusten. Roligere aktivitet gir ikke barna den samme effekten på den mentale helsen.

- Det er ikke nok å disse litt, sier hun.

Forskningsresultatene går verden rundt

- Spennende, sier hun om funnene og syns det er stas at kunnskapen fra studien når ut til så mange.

Forskningen på trondheimsbarn går verden rundt etter at Time Magazine skrev om forskningsresultatene fra prosjektet Tidlig Trygg i Trondheim. Tonje Zahl publiserte funnene sine først i Pediatrics. Det har gjort at den unge trondheimsforskeren nå har fått publisert sin første vitenskapelige artikkel internasjonalt. Intervjuet med Time Magazine var aller første gang hun ble intervjuet.

- Jeg ble kjempeoverrasket over at det ble en så stor sak, men foreldre i hele verden er engasjert i barna sine og vil det beste for dem.

LES OGSÅ KRONIKKEN: Det er et paradoks at de som opplever smerten ved å bli mobbet selv ofte mobber andre

700 trondheimsbarn

I prosjektet Tidlig Trygg i Trondheim har forskerne fulgt over 700 trondheimsbarn fra de var fire år. Barna er nå 12 år gamle. Fra de var seks har barna brukt en avansert skritteller på hofta for å måle aktiviteten én uke annethvert år. Slik har Tonje Zahl og kollegene hennes studert den faktiske aktiviteten til barna da de var seks, åtte og ti år gamle. På denne måten har de funnet at det å være å være i moderat til høy aktivitet forebygger depresjon hos barna.

- Vi finner at jo mer aktivitet, jo bedre er det for den mentale helsen, og vi finner at effekten holder seg over tid. Aktivitet reduserer symptomene på depresjon.

Mindre aktive med alderen

Forskningsprosjektet viser at barn er i moderat til høy aktivitet i minst en time daglig. Men forskerne ser også at aktiviteten minker med alderen. De er spente på hvordan det er når barna nå har blitt 12 år gamle.

- For voksne vet vi at det er en sammenheng mellom depresjon og aktivitet på en slik måte at deprimerte er mindre aktive enn andre. Dette finner vi ikke hos barna, sier Tonje Zahl. Studien viser at barn som har symptomer på depresjon ikke blir mindre fysisk aktive over tid. Stillesitting fører ikke til depresjon, og symptomer på depresjon fører heller ikke til at barna blir mindre aktive over tid. Hun understreker at de undersøker symptomer på depresjon, ikke depresjon som en diagnose fordi det er relativt sjelden hos barn.

Aktivitet er sosialt

Tonje Zahl regner med at det er flere grunner til at fysisk aktivitet er godt for den mentale helsen.

- Et barn er sjelden fysisk aktiv helt alene, og samvær med jevnaldrende er positivt for den mentale helsa. Det bidrar til bedre selvfølelse og mindre tid til å gruble på det som er vanskelig, noe som kan være mulige forklaringer på sammenhengen mellom fysisk aktivitet og færre depresjonssymptomer. Dessuten gir aktivitet mestringsfølelse. Utfordringen er å finne fysisk aktivitet som alle liker.

Hun mener forskningen hennes viser at voksne må få med ungene ut for å leke og være i aktivitet.

- Det viktigste budskapet til foreldre er å legge til rette for fysisk aktivitet som innebærer at barna blir andpustne. Det er ikke nok å begrense barnas skjermtid. Det viktigste er økt fysisk aktivitet, sier Tonje Zahl og understreker at forskerne er takknemlige for at deltakerne tar seg tid til å bidra i studien.

- Det er stas å kunne vise at bidraget deres fører til ny og viktig kunnskap.

Svette er bra: Studiene til stipendiat Tonje Zahl viser at fysisk aktivitet forebygger depresjon hos barn. Foto: Espen Bakken, Adresseavisen