Det mener SVs listetopp i Sør-Trøndelag, Lars Haltbrekken. Han sier situasjonen for de amerikanske soldatene, som permanent skal øve på Værnes, har endret seg siden avtalen ble inngått i fjor høst.

- Om noen dager innsettes Donald Trump som president i USA. Disse soldatene vil da ha en høyst uberegnelig president som «commander in chief». I utgangspunktet var vedtaket om å la disse soldatene komme til Norge ille, men etter at Trump blir sjefen deres, er hele saken blitt svært skremmende. SV vil sørge for å sende disse soldatene hjem så fort som mulig. Dersom SV blir sterke nok på Stortinget etter valget, så skal vi sørge for at det ikke blir noen forlengelse av denne øvingsavtalen som i første omgang er en prøveordning, sier Haltbrekken.

FÅTT MED DEG DENNE? Åtte spørsmål og svar om amerikanerne på Værnes

300 soldater

Det er 300 soldater fra det amerikanske marinekorpset som nå er stasjonert på Værnes. Soldatene skal delta i rotasjonsbasert trening i første omgang i seks måneder og dette er en prøveordning opplyser Forsvaret i en pressemelding. I løpet av 2017 vil ordningen evalueres med tanke på eventuell forlengelse.

Den russiske ambassaden advarte i høst mot utstasjoneringen. Presseattaché Maksim Gurov sa dette «helt sikkert ikke bidrar til å forbedre sikkerheten i Nord-Europa», ifølge AFP. Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) mener utplasseringen er i tråd med linjene i norsk sikkerhetspolitikk og mener Russland ikke har noen saklig grunn til å reagere.

Forsvarsministeren uttalte til Adresseavisen i oktober at Værnes ikke blir en amerikansk base, og at dette er en god oppfølging av de lange linjene i norsk forsvars- og sikkerhetspolitikk.

Hun viser til at de rødgrønne, inkludert SV, allerede i 2006 fikk med seg Stortinget på å øke det amerikanske aktivitetsnivået i Norge.

- Da ble rammeavtalen vi har med amerikanerne om forhåndslagring og forsterkning av Norge revidert. En enstemmig forsvarskomité gikk inn for revisjonen som la til rette for økt aktivitet. Dette er en ønsket øvingsaktivitet, sier Eriksen Søreide.

Egen sikkerhetspolitikk

Lars Haltbrekken mener imidlertid at situasjonen mellom Norge og USA nå er helt annerledes etter at Donald Trump blir president. Haltbrekken vil forsøke å få omgjort ordningen i Stortinget etter valget.

- Det er nå viktigere enn noen gang at Norge har en selvstendig forsvars- og sikkerhetspolitikk. Med Trump som øverste sjef er det bare enda mer tydeligere behov for en politikk der vi ikke gjør alt som Trump ber oss om, men forholder oss kritisk til alle forespørsler. SV har lenge ment at Norge må føre en politikk som er mer selvstendig og uavhengig av USA. Utplasseringa av soldater på Værnes er bare ett eksempel på hvordan vi lar USA og NATO i for stor grad definere vår egen sikkerhetspolitikk, sier Haltbrekken.

SVs listetopp i Sør-Trøndelag sier Norge opererte etter en annen linje da SV satt i regjering, enn hva dagens regjering legger opp til.

- Vi gikk ut av Irak, vi ledet kampen for et forbud mot klasevåpen og vi anerkjente samlingsregjeringen i Palestina, blant annet. Alt mot USAs interesser. USA er en viktig alliert for Norge, men det betyr ikke at vi må gjøre alt de ber oss om. Vi må tørre å ta våre egne valg, ikke la Trump ta dem for oss, sier han.

Ingen Trump-kobling

Liv Signe Navarsete (Sp), som er medlem av Stortingets utenriks- og forsvarskomité, har tidligere uttrykt skepsis til plassering av de amerikanske soldatene på Værnes, men hun vil foreløpig ikke se denne saken i sammenheng med at Donald Trump tiltrer som USAs 45. president 20. januar.

- Vi vet for lite hva han vil gjøre, så akkurat den koblingen får vi avvente litt. Nå er soldatene kommet, og det er bestemt at de skal være her. Det viktigste for oss i Senterpartiet blir nå å se hvordan dette utvikler seg og hvordan ordningen vil bli. Dersom det legges opp til en permanent ordning så vil det være naturlig at dette diskuteres i Stortinget. Da kan dette bety en endring i norsk basepolitikk, og det må behandles i Stortinget, sier Navarsete.

Svært uklokt

I tillegg til at de amerikanske styrkene på Værnes skal stå under kommando av Donald Trump så mener Haltbrekken av deres tilstedeværelse i seg selv representerer en endring av norsk basepolitikk om ikke å tillate utenlandske styrker på norsk jord i fredstid.

- Basepolitikken vi har overfor Russland skal sikre stabilitet og forutsigbarhet. Den har hatt bred oppslutning i generasjoner. Å endre måten denne politikken føres på midt i en uforutsigbar situasjon er svært uklokt. Et brudd er alvorlig, men å gå inn i en gråsone er også dumt. Det er den typen uklarhet vi ikke trenger nå. Tvert imot, vi bør synliggjøre at vi fortsetter vår dialog vårt ryddige forhold til Russland selv om vi sterkt kritiserer deres okkupasjon av Krim-halvøya og aggressive politikk overfor sine naboer. Regjeringens argument med at dette ikke er et problem fordi soldatene rullerer, er dårlig. Alle militære styrkebidrag har rullerende enheter, tilstedeværelsen blir like fullt permanent, sier Lars Haltbrekken.