Høyres Ingrid Skjøtskift og Henrik Kierulf kastet seg inn i debatten om hvor ny travbane skal ligge torsdag. De vil ha utredet Skjetlein i Trondheim for dette formålet. For ti måneder siden gikk et bredt politisk flertall, inkludert Høyre, inn for å legge en grønn strek for bevaring av dyrkamark akkurat her. Det øvrige politiske miljøet i Trondheim er hoderystende til Høyres utspill.

- Klæbu er nært

- Det tok ikke lang tid for Høyre å vingle igjen. Heldigvis har de denne gangen ingen støtte, jeg blir helt oppgitt. Travbanen kan ligge på et ypperlig område i Klæbu, der det ikke er dyrka mark bak en grønn strek, sier Sps gruppeleder i Trondheim, Marte Løvik.

- Men er ikke det for langt unna?

- Nå må vi slutte å si at Klæbu er langt borte. Hvis Klæbu er for langt borte, hvorfor skal vi slå oss sammen da? Dette er å holde Klæbu for narr. Så pass generøse må vi faktisk være, sier Løvik som også hadde merket seg at Kierulf mener en travbane vil legge til rette for utvikling av Sketlein videregående skole.

- Å bygge en travbane er en spesiell løsning for å videreutvikle en skole, bemerker hun.

- Negativt signal til Klæbu

KrFs Geirmund Lykke er ikke nådigere.

- Dette er et negativt signal til Klæbu med tanke på fusjonsprosessen. Er ingenting Klæbu har bra nok? Jeg er spent på hvordan klæbyggen reagerer på dette. Klæbu er snart en del av Trondheim, dette er ikke langt unna.

Lykke sier at utspillet fra Høyre «ikke er imponerende».

- Jeg trodde Ingrid Skjøtskift var opptatt av forutsigbarhet i arealpolitikken i byen. Det eneste stedet det ble lagt en grønn strek, er rundt Leinstrandområdet. Men heller ikke den vil Høyre nå la være i fred. I 2014 sa Yngve Brox i Adressa «Dette er et signal fra meg til Sp: Jeg skjønner deres dype skepsis til å bygge ut mer landbruksareal nå. Nå har vi tatt så store landbruksarealer til utbygging, at resten må få være i fred.» Når vil Høyre forstå at kornåkre er viktigere enn næringsarealer? spør Lykke.

- Snodig utspill

Aps Geir Waage ler litt oppgitt.

- Det var et snodig utspill. Lite gjennomtenkt, vil jeg tro. Det viser jo at partiet ikke mener alvor med vern av dyrkamark, som partiet går inn for nasjonalt.

Geir Waage sier at Skjetlein er vurdert og forkastet tidligere i prosessen. Optiman har vurdert ulike lokaliseringer.

- Det er store mengder dyrka mark som vil gå med til et slikt formål. I tillegg må man skaffe infrastruktur for området. Midt-Norge Travforbund har også gått inn for Klæbu, selv om det er ulike meninger om lokaliseringen i travmiljøet. Dessuten er det lett å komme seg dit: Det blir ny vei til Klæbu med oppstart allerede i år eller neste år.

- Betyr dette at Ap har bestemt seg for at travbanen skal ligge i Klæbu?

- Dette er ikke endelig bestemt. Men det framstår som det mest realistiske alternativet. Å bruke dyrkamarka på Skjetlein er en svært dårlig idé, framholder Aps gruppeleder.

Det skal være felles formannskapsmøte mellom Klæbu og Trondheim tirsdag, i Klæbu. Da blir det orientert om Klæbus arbeid med travbane.

Illustrasjon travbane Klæbu Foto: Janne Solemsløkk
- Trodde Høyre ønsket forutsigbarhet, undrer Geirmund Lykke (KrF) Foto: Morten Antonsen
Ingen vits å slå seg sammen da, fastslår Sps Marte Løvik. Foto: Glen Musk, Adresseavisen