- Jeg blir uvel av å se på dette, sier fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap).

- Her var det ikke mye forsonende og samlende for USA, sier nestleder i Senterpartiet, Ola Borten Moe.

- Trumps tale er skremmende. Den er full av sinne og enøyd nasjonalisme som gjør meg redd, sier skuespiller og MDG-politiker Marianne Meløy.

- Innholdet i talen fikk det til å gå kaldt nedover ryggen min, sier Adresseavisens politiske redaktør, Tone Sofie Aglen.

Hånda på bibelen

Det var klokka 18.00 fredag kveld at Donald Trump la den ene hånda på bibelen og løftet den andre for å si setningene som gjør han til USAs 45. president. Omgitt av familien og akkompagnert av «Hail to the Chief» er Obama-perioden over, og den nye presidenten Donald Trump er på plass.

I sin kanskje viktigste tale så langt fortsatte Donald Trump på samme måte som i valgkampen med å gå rett i strupen på de tidligere makthaverne i Washington og den politiske eliten i USA, riktignok i noe mer moderate ordelag enn på valgmøtene i fjor. Trump lover å flytte makten fra Washington tilbake til det amerikanske folket.

- Dette er dagen da folket igjen styrer denne nasjonen igjen. Dere er en del av en historisk bevegelse som verden ikke har sett før. Ingen amerikanere skal lenger bli ignorert, sa Trump da han tiltrådte fredag kveld.

Han fortsatte å love å sette USA først, skape nye jobber i USA, stanse kriminalitet, bekjempe narkotikaproblematikk og bekjempe fattigdom. Trump som president sa at han vil kreve mer av USAs allierte og gjenoppbygge USA igjen. I tillegg fortsatte Trump med lovnadene om å utslette radikale islamske krefter i verden og sa i sin tale at alt dette skal skje ved Guds hjelp.

Fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) sier han ble uvel av Trumps innsettelsestale fredag ettermiddag.

Tore O. Sandvik (Ap) – fylkesordfører i Sør-Trøndelag:

- Denne talen gjør meg uvel. Vi ser en populistisk president som fortsetter å bygge opp enda større forventninger som han umulig vil innfri. Den slags retorikk skaper et farlig forventningspress i USA. Vi ser en ny president som lover at ingen amerikanere noensinne skal bli ignorert, samtidig som han innsetter en utdanningsminister som knapt nok har sett en skole og en miljøvernminister som ikke erkjenner de menneskeskapte klimaendringene. Hans regjering er en samling av milliardærer som nå lover å fjerne alle problemene til den vanlige amerikaner. Vi står overfor en verden som trenger mer samarbeid og samhandling, men Trumps svar er «America first», sier Tore O. Sandvik.

Sandvik mener det aldri tidligere har vært et større gap mellom en avgående og en påtroppende president som mellom Barack Obama og Donald Trump.

- Det er lenge siden det har hengt et sånt mørke over uttrykket «America first». Han fortsetter å snakke om et proteksjonistisk USA i en verden som er avhengig av at man tar hensyn til hverandre, og til mangfold og kulturer. Jeg tror neppe USAs minoriteter føler seg trygge på at de aldri skal bli ignorert igjen, sier Sandvik.

Ole Borten Moe, nestleder i Senterpartiet, er overrasket over Trumps lite forsonende tone.

Ola Borten Moe – nestleder i Senterpartiet:

- Det var ikke mye forsoning som kom frem i denne talen. Det er tydelig at det nå gjenstår å se om Donald Trump klarer å levere på dette budskapet. Han er veldig lite forsonende og feller en knallhard dom over sine politiske forgjengere. Trump fremstår som veldig populistisk og understreker nok en gang at USA skal settes først i alle spørsmål. Men han hadde også noen sitater som kanskje blir stående for ettertiden. Det er uansett for tidlig å si om vi vil se et annerledes USA i verdenspolitikken enn før. Det er ofte slik at utenrikspolitikk preges av interessepolitikk der man fremmer egne interesser og gir og tar. Hva den konkrete rollen til USA blir i den globale politikken må vi nok vente litt med å se. Men signalene om at USA blir mer proteksjonistiske og setter seg selv først, er tydelige, sier Ola Borten Moe.

Skuespiller Marianne Meløy ble skremt av den nasjonalistiske linjen som president Trump la opp til i sin innsettelsestale.

Marianne Meløy, skuespiller og MDG-politiker:

- Dette var en veldig fæl og nasjonalistisk tale. Det er jo så mye sinne, bibel, Gud og Amerika her. Det virker som han har mest lyst til å rope «You're fired» til Barack Obama, og på mange måter er det jo det han gjør også når han peker på den politiske eliten og lover at folket nå skal styre. Det ligner på et badtaste-party med pomp og prakt og Gud og hele tabernakelet. Nasjonalismen han tegner opp er veldig skremmende, det virker ikke som om han føler noen glede ved å bli president, sier Marianne Meløy.

Hun savner også at Trump strekker ut en hånd til kvinnene som har kritisert han gjennom hele valgkampen.

- Han gjør ingen ting for å samle nasjonen etter den opprivende valgkampen, men fortsetter å kjøre på med sin ekstreme nasjonalisme. Vi har sett det før, og dette skremmer meg, sier Meløy.

Tone Sofie Aglen, politisk redaktør i Adresseavisen, kjente det gikk kaldt nedover ryggen på seg da hun hørte Donald Trumps første tale som USAs 45. president.

Tone Sofie Aglen, politisk redaktør i Adresseavisen:

- Dette er dagen jeg ikke i mine villeste fantasier hadde trodd ville komme. Det er nesten ikke mulig å se for seg en større kontrast enn mellom den visjonære Obama og den smålige Trump. Innholdet i talen fikk det til å gå kaldt nedover ryggen min. Dette gir kanskje håp til fattige amerikanere, men gir mismot til alle som tror at verden må finne løsninger sammen. Trump er opptatt av hva som tjener USA, og lite annet. Han framsto som en stor populist og det er all grunn til å frykte et selvsentrert, proteksjonistisk USA som gir blaffen i resten av verden, sier Aglen.

Hun mener Trump gikk oppsiktsvekkende langt i å gjenta sitt løfte om å gi makta tilbake til folket.

- Han viste fingeren til sin forgjenger Obama og resten av det han kaller Washington-eliten som har beriket seg selv, mens vanlige folk har lidd. Med å gjenta dette budskapet så sterkt har han gitt seg selv en voldsom fallhøyde. Jeg skjønner nesten ikke at han tør. Det er nesten ikke mulig å se for seg at Trump vil kunne lykkes. Jeg er fortsatt ikke sikker på hvem verdens mektigste mann er – den uberegnelige villmannen eller den hakket mer normale Trump vi har sett glimt av. Jeg så på Obama under innsettelsen, og ansiktsuttrykket hans sa mye. Jeg er dessverre mer bekymret enn noen gang, sier Aglen.