Talen til Helleland handlet om alt det gode regjeringen med Høyre og Fremskrittspartiet har gjort, og hvor dårlig stilt Norge var da dagens regjering tok over fra den rødgrønne regjeringen i 2013. Fylkesårsmøtet i Trøndelag holder sitt møte samtidig med at KrF samler sine folk til valgkampmøte. KrF varsler at partiet ikke ønsker å støtte en regjering der Frp er med.

Verken kulturminister Helleland eller Høyres stortingsrepresentanter fra Trøndelag vil velge mellom Frp eller KrF i en ny regjering.

I VG lørdag sier KrF-leder Knut Arild Hareide at han vurderer å støtte Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre som statsminister, dersom Høyre på ny danner regjering med Frp etter valget i 2017.

- Stort Høyre sikrer borgerlig regjering

- Vi går for en borgerlig regjering, sier påtroppende fylkesmann Frank Jenssen i det sammenslåtte Trøndelag. Han er i dag stortingsrepresentant for Høyre.

- Et stort Høyre sikrer en borgerlig regjering, fortsatte han. Verken han eller de andre stortingsrepresentantene vil si noe om ultimatumet fra Hareide.

- Vi forholder oss til landsstyrevedtaket i KrF der partiet støtter en borgerlig regjering, sier Linda Hofstad Helleland. Hun holdt hovedtalen på det historiske fylkesårsmøtet, og forsnakket seg bare en gang ved å si Sør-Trøndelag i stedet for Trøndelag.

Sto dårlig til i Norge i 2013

- Jeg er ganske sikker på en valgseier til høsten, sa kulturministeren i sin tale. Hun slår fast at Høyre ligger godt an på meningsmålingene, men en valgseier krever arbeid fra de over 180 delegatene på fylkesårsmøtet i Trøndelag Høyre.

- Innspurten begynner nå. Hver og en av oss må snakke varmt om Høyres løsninger, sa hun. Hun ble introdusert av møteleder som «Vår egen statsråd som skal få lov til å si akkurat hva hun vil».

Budskapet fra statsråden er at det sto dårlig til i Norge da dagens regjering overtok fra de rødgrønne i 2013. Helleland snakket om hullete veier som var preget av manglende vedlikehold gjennom mange år. Hun fortalte om lange helsekøer og en skole der elevene lærte for lite sammenlignet med elever i andre land selv om Norge brukte mye penger på skole.

- Vi overtok en skole med store utfordringer som manglet prioritering av kunnskap. Elevene lærte for lite selv om Norge brukte mest penger per elev, sa Helleland i talen sin.

Høyres skryteliste

- Alt dette er snudd etter snart fire år med Høyre i regjering, sa hun til fylkesårsmøtet. Hun viste til vindkraftutbygging på Fosen, biokraftanlegg i Nord-Trøndelag, rekordvekst i samferdselsbevilgninger og det hun kaller for kunnskapssatsing der hun spesielt nevner NTNU-fusjon, samling av campus og bygging av Ocean Space Centre. Det siste er bygging og oppgradering av laboratorier og basseng, samt undervisningsbygg på Marinteknisk Senter på Tyholt i Trondheim.

- God erfarng for fylkesmannen

Høyre er det første partiet som slår seg sammen på tvers av dagens fylkesgrenser med tanke om den kommende fylkessammenslåingen.

Stortingsrepresentant Elin Agdestein fra Nord-Trøndelag mener det kommer til å gjøre Trøndelag Høyre mer slagkraftig og samkjørt.

- Samarbeidet blir enklere selv om vi fortsatt skal ha to ulike stortingslister for Sør- og Nord-Trøndelag, sier hun.

Statsråd Helleland tror dette er gode erfaringer å ta med seg for den nye fylkesmannen, Frank Jenssen.

- Han får med seg erfaringer både fra sammenslåing av fylkesparti og fylkeskommuner, sier Linda Hofstad Helleland.

I mars skal partiet i Sør-Trøndelag ha nytt nominasjonsmøtet etter at Frank Jensen ble fylkesmann. Da kan de underligste allianser finne sammen, skriver Adresseavisens kommentator her.

Aagot Opheim995 42 014aagot.opheim@adresseavisen.no

Høyres trøndelagsbenk: Fra venstre stortingsrepresentantene fra Sør-Trøndelag Høyre, Frank Jenssen og Torhild O. Aarbergsbotten, kulturminister Linda Hofstad Helleland og Elin Agdestein som representerer Nord-Trøndelag på Stortinget. Foto: Terje Svaan