- Å bli utsatt for seksuell trakassering er svært alvorlig, og loven er klar. Arbeidsgivere skal sørge for å ha gode rutiner for å håndtere situasjoner der ansatte varsler om trakassering, skriver likestilling- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm i en e-post til Adresseavisen.

Må betale bot

Likestillingsombudet slår fast at Trøndelag brann- og redningstjeneste (TBRT) brøt likestillingsloven da en kvinnelig brannkonstabel ble befølt under en fagtur til Polen. Den tidligere brannlederen ble i Frostating lagmannsrett tirsdag dømt til å betale 15 000 kroner i bot for seksuell handling uten samtykke.

Det tok nesten seks måneder fra turen til Gdansk til saken ble håndtert internt. Likestillingsombudet mener det er særlig alvorlig at saken ikke ble tatt videre fordi det var påstått at det var en leder som hadde stått bak den seksuelle trakasseringen, står det i uttalelsen.

- Vi mener det er alvorlig dersom en leder ikke raskt tar tak i saker knyttet til trakassering. Det er fryktelig vanskelig å stå i for de det gjelder. Og jo lengre tid det tar, desto mer vil saken eskalere og bidra til et større arbeidsmiljøproblem, skriver Bjurstrøm.

Redd for reaksjoner

Den kvinnelige brannkonstabelen var også redd for konsekvenser, reaksjoner og for å miste gode relasjoner til kolleger dersom hun frontet saken alene, kommer det frem i uttalelsen.

Likestillingsombudet ser spesielt alvorlig på at lederne som ble klar over saken ikke meldte den videre.

- Når ledere får kunnskap om så alvorlige påstander som i denne saken, har de en plikt til å ta saken raskt videre. Det er særlig alvorlig når det er en leder som påstås å ha trakassert, både fordi det er vanskeligere å varsle, og risikoen for gjengjeldelse vil være større, sier hun.

I uttalelsen står det at likestillingsombudet ser spesielt alvorlig på saken siden det er få kvinnelige ansatte i brann- og redningstjenesten.

- Av erfaring vet vi at de som er i mindretall på en arbeidsplass er mer utsatt for trakassering. Mannsdominerte arbeidsplasser kan ha en røff sjargong og seksualisert humor. På arbeidsplasser hvor menn er majoriteten, vil kvinner være mest utsatt for seksuell trakassering, sier Bjurstrøm.

100 000 norske kvinner utsettes for seksuell trakassering i måneden. Åtte prosent av landets yrkesaktive kvinner oppgir at de er utsatt for seksuell trakassering. De yngste opplever det oftest.

Har endret rutiner

Brannsjef i Trøndelag brann- og redningstjeneste, Torbjørn Mæhlumsveen, tar likestillingsombudets uttalelse til etterretning.

- I etterkant av saken har vi jobbet målrettet med å endre rutinene for å sikre at vi håndterer eventuelle lignende saker på en bedre måte. Vi har også hatt søkelys på etiske retningslinjer for ansatte og ledere, sier Mæhlumsveen.

Han har beklaget overfor de involverte at det ikke ble tatt tak i saken på et tidligere tidspunkt.

- Vi har jobbet mye med å bevisstgjøre ledere, blant annet gjennom et lederutviklingskurs, om hva man skal gjøre når slike typer saker kommer opp, sier Mæhlumsveen.

Brannsjef Torbjørn Mæhlumsveen i Trøndelag brann- og redningstjeneste sier han har lært mye av den krevende personalsaken.

- Strengere krav til ledere

Saken var også spesielt krevende siden en leder var involvert.

- Kravet til opptreden er strengere for en leder, og det er viktig at vi som ledere går foran med et godt eksempel, sier brannsjefen.

Brannsjefen er enig i at det er spesielt viktig hvordan slike saker blir håndtert i et mannsdominert yrke.

- I slike yrker er det spesielt viktig at man oppfører seg ordentlig, sier Mæhlumsveen.

Brannsjefen sier at det har vært en svært krevende sak å håndtere, og at han har lært mye av saken.

- Vi har nå mer oppmerksomhet rundt det forebyggende arbeidet, holdninger og oppførsel, sier han, og påpeker at de også må ha en kontinuerlig utvikling av lederrollen.

- Vi har hatt gode ledere i innsatsarbeidet og når det brenner, også må vi være like gode ledere når vi møter andre utfordringer, fortsetter Mæhlumsveen.

- Har ikke oppfylt plikter

Tillitsvalgt og leder Lars Eirik Lunde i Trondheim brannkorpsforening er glad for at det har kommet en tydelig uttalelse fra LDO.

- Det var godt å få bekreftet at håndteringen ikke var tilfredsstillende og at det ikke er noe tvil om at ledelsen ikke har oppfylt sine plikter for å forebygge dette, sier Lunde til Adresseavisen.

Uttalelsen til LDO er et godt signal til ledelsen om at prosedyrer og retningslinjer må være klare dersom en lignende personalsak kommer til overflaten, mener Lunde.

- Jeg håper brannsjefen og styret til TBRT verdsetter uttalelsen og bruker den til å skolere oss slik at trakassering kan forebygges, mener Lunde.

Han understreker at målet med å sende saken til LDO var å få en ekspertvurdering og en liste med forbedringspunkter.

- Nå vet vi at vi ikke har vært i nærheten av der vi burde vært, sier han.

- Har vært krevende

Han er overbevist om at en eventuell ny sak vil komme til overflaten mye tidligere enn saken fra fagturen til Polen.

- Fra gammelt av har det nok vært en holdning om at man må tåle en støyt. Nå håper jeg også at vi blir mer bevisst på alle former for trakassering, og ikke bare en såpass alvorlig sak som kom opp denne gangen, sier han.

Lunde tror at de involverte partene og hele organisasjonen vil være lettet når saken er avgjort.

- Det har vært krevende for den kvinnelige brannkonstabelen, og hun ønsker å få tilbake en normal hverdag. Det skal bli godt for alle når denne saken er ute av verden, sier han.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.