De tre skolene i Inderøy som er med i Kunnskapsdepartementets kartlegging av skolekvalitet, ligger alle under gjennomsnittet på målingene for 1. – 4. klasse.

Spesielt to av skolene sliter, skal man tro resultatene på 2,7 poeng, noe som anses som lavt, målt mot landsgjennomsnittet på 3,4.

Skolekvalitetsundersøkelsen som er gjennomført i samarbeid med Statistisk sentralbyrå (SSB), skal kunne vise hvor mye skolene bidrar til det elevene lærer. Resultatene på nasjonale prøver sees i sammenheng med familiebakgrunn og eventuelle tidligere skoleresultater.

Se listen her: Skal brukes til å løfte de svakeste

Randi Segtnan, utdanningsdirektør hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag, forteller at de i mange år har vært klar over at fylket skårer lavt på nasjonale prøver, og har prøvd å gjøre noe med det. Spesielt det siste året har det skjedd en holdningsendring knyttet til å bruke resultatene for å skape en endring i skolene.

- Vi har hatt en tiltaksrekke i 2016 for å kunne danne et grunnlag for fremgang i årene fremover.

Utdanningsdirektør Randi Segtnan hos fylkesmannen i Nord-Trøndelag sier at de skal jobbe hardt for å bli bedre.

Ikke best i klassen

Segtnan ser på resultatene i skolekvalitetsundersøkelsen som viktige, og oppfordrer skoleledere og rektorer til å se nøye på dem.

- Det er viktig at de går inn og ser på hva de kan gjøre bedre for deres skole. Skolelederne må ta tak, og eventuelt prøve å lære av dem som er bedre.

- Nord-Trøndelag har ikke vært blant de beste i klassen, men vi ønsker å bli bedre.

Bak snittet

Kjartan Steffensen i SSB mener at elevene på de skolene i Inderøy med lavest poengsum kan ha fått lavere grunnleggende ferdigheter enn de burde.

- Disse to skolene ligger tydelig bak snittet, og har noe å strekke seg etter for å heve elevene sine. Steffensen understreker samtidig at det er vanskeligere å gi en like konkret tolkning på småtrinnene, som man kan med resultatene på mellomtrinnet og ungdomstrinnet.

- Ser man på den samlede poengsummen til kommunen for småtrinnene, som er på 3,0 poeng, så vil man se at kommunen har et snitt som ligger under det nasjonale. Kommunen plasseres blant de nederste 10 prosentene på landsbasis, forteller Steffensen.

Særskilte utfordringer

Assisterende rådmann i Inderøy kommune, Randi Tessem, er samlet sett ikke tilfreds med at småtrinnene har såpass svake resultater i undersøkelsen, og forteller at det er noe som det allerede jobbes med i kommunen.

- Vi holder på med å lage en egen prosedyre for nasjonale prøver som ferdigstilles i disse dager. Denne skal i større grad involvere lærerne i forberedelsene og etterarbeidet ved de nasjonale prøvene, forteller Tessem.

Inderøy kommune har en praksis som medfører at alle elever gjennomfører nasjonale prøver, med mindre det er helt spesielle grunner for fritak.

- Inderøyskolenes resultater på nasjonale prøver skoleåret 2015/2016, var dårligere enn tidligere år. Dette kan ha vært en faktor for den lave skåren dette skoleåret i skolekvalitetsundersøkelsen, mener Tessem.

Les også: - Målinger øker presset på elevene

Les også: Ungdomsskolene i Trondheim er de beste blant storbyene

Les også: Sverresborg er best i klassen