Korneliussen fra Trondheim opplever at fagbrevet som helsefagarbeider er verdiløst i arbeidsmarkedet. Dette skrev hun i et leserinnlegg i Adresseavisen mandag.

Nå har kjente og ukjente tatt kontakt, og innlegget er lest over 140 000 ganger.

- Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle få så stor respons. Selv om noen er uenige, har 99 prosent av tilbakemeldingene vært støttende og positive, sier hun.

Dette skriver noen av leserne:

«Dessverre stemmer dette. Ja til større stillinger og nei til ufrivillig deltid

«Som hjelpepleier med fast ansettelse i kommunal sektor på 23. året blir det færre og færre av oss, dessverre

«Synd at det skal være så vanskelig å få seg jobb som helsefagarbeider, men jeg er av den oppfatning av at man må stå på selv for å få seg jobb.»

Les også om Katrine Rask, som har en usikker arbeidssituasjon som helsefagarbeider.

Vil jobbe med rusomsorg

Men det finnes ingen stillinger å søke på, understreker Korneliussen.

I Trondheim utlyses i skrivende stund kun helgestillinger og sommervikariater på Nav og Finn.no. Kun én annonse oppgir «vikariat med mulighet for fast ansettelse».

- I en så stor by burde det være muligheter, sier Korneliussen.

Hun forventet å få jobb etter at hun fikk fagbrev i august, men foreløpig er tilkallingsvakter eneste inntektskilde for tobarnsmoren. Hun ønsker en fast jobb og stabil inntekt, og drømmen er å jobbe innen rus og psykiatri.

Nina Korneliussen vil gjerne ha en fast jobb som helsefagarbeider. Foto: Richard Sagen

- Et enormt behov

Fagforbundet arbeider blant annet for at helsefagarbeidere skal ha gode lønns- og arbeidsvilkår. Leder Mette Nord er kjent med problemstillingen i Korneliussens leserinnlegg.

- Dette er noe vi jobber med kontinuerlig både på lokalt og nasjonalt nivå. Det er synd at helsefagarbeidere opplever dette, sier Nord.

I 1979 var hun selv nyutdannet helsefagarbeider og fikk umiddelbart fast jobb. Nå erfarer fagforbundslederen at det er blitt mye vanskeligere.

- Når alle snakker om å heve fagarbeidernes status, og å sikre at landet har gode fagarbeidere, er det ganske utrolig at de med fagbrev i helse- og omsorgssektoren ikke blir verdsatt ved at de får jobb, sier Nord.

Hun frykter mangelen på fast arbeid kan medføre at færre velger å ta fagbrev.

- Behovet har jo ikke endret seg. Det er et enormt behov for ansatte med fagbrev innenfor helse- og omsorg.

Ifølge Nord er det særlig behov for omsorgspersoner med kompetanse i offentlig sektor. Hun mener Korneliussens innlegg bør være et kraftig signal til arbeidsgivere.

- En offensiv rekrutteringspolitikk er viktig for å sikre fagarbeidere i fremtiden. Alle statistikker og behovsundersøkelser viser at vi kommer til å mangle titusenvis, sier Nord.

Ansettelse av helsefagarbeidere vil gi økt forutsigbarhet både for arbeidsgivere, ansatte og pasienter, understreker hun.

Mette Nord, leder i Fagforbundet.

Ikke verdiløs utdanning

Også hos Kommunens sentralforbund (KS) har de merket seg leserinnlegget fra Nina Korneliussen.

- Helsefagutdanningen er en verdifull utdanning, mener Anne-Cathrine Hjertaas, avdelingsdirektør i KS innen arbeidsgiverpolitikk.

Hun tilbakeviser dermed påstanden om at det ikke er lurt å utdanne seg til å bli helsefagarbeider.

Hjertaas begrunner dette med at kommunehelsetjenesten i økende grad etterspør kvalifisert arbeidskraft.

- Kommunene bruker mye tid på å ta imot lærlinger fra helsefagutdanningen. De gjør dette fordi det er en arbeidsressurs de mener er viktig fremover.

På spørsmål om kommunene heller ansetter ufaglært arbeidskraft for å spare penger, enn å ansette helsefagarbeidere, svarer Hjertaas nei.

- Tvert imot ønsker man i kommunehelsetjenesten å hever kvaliteten på tjenesten.

Kvalitet i tjenesten

Avdelingsdirektøren i KS viser til at man heller sparer penger på sikt ved å ansette faglært arbeidskraft fremfor ufaglært arbeidskraft. Hun viser til en rapport fra Telemarksforskning, som viser akkurat det.

- Jeg kan ikke svare på hvilke prioriteringer som skjer i hver enkelt kommune, men hovedinntrykket er at det jobbes for å få kvaliteten i tjenesten opp, sier hun.

Om det er lettere å få jobb som helsefagarbeider i distriktet, svarer Hjertaas:

- Vi har ikke pålitelig statistikk som kan si noe om systematiske forskjeller mellom kommuner med utgangpunkt i kommunestørrelse eller by versus distrikt.

Ønsker ansatte med fagbrev

Ordfører Rita Ottervik i Trondheim (Ap) har lest innlegget til Korneliussen, og innrømmer at kommunen ikke er i mål når det gjelder faste stillinger til de med fagbrev og høyskoleutdanning. Hun understreker at jobbes kontinuerlig med å redusere antall ufaglærte.

- Dette har vi jobbet med over mange år, og vi ser at vi ligger godt an sammenlignet med andre kommuner. Det er en bevisst handling at vi ønsker å ha folk med fagbrev eller høyskoleutdanning i helse- og omsorgssektoren, sier Ottervik.

Når det gjelder påstanden til Korneliussen om at menn har bedre muligheter, er ordføreren uenig.

- Å være mann i helse går ikke foran utdanning og kvalifikasjoner.

Ottervik understreker også at hun vil ha beskjed om det finnes eksempler på ufaglærte som blir ansatt foran dem med fagbrev eller høyskoleutdanning.

Ordfører Rita Ottervik.

Ukjent problem

Komitéleder Marte Løvik for Helse- og velferdskomiteen i Trondheim kommune (Sp) er ikke kjent med at helsefagarbeidere sliter med å få seg jobb.

- Jeg ble litt overrasket da jeg leste innlegget. Vi ønsker folk med fagkompetanse, slik som Korneliussen, sier Løvik, og understreker at kommunen ønsker en miks av ansatte med fagbrev, høyere utdanning og ufaglærte med realkompetanse.

Både Ottervik og Løvik erkjenner at det er stor konkurranse for helsefagarbeidere, særlig innen rus og psykiatri.

- Det er ingen tvil om at det er kamp om jobbene i Trondheim. Samtidig er vi glade for at kommunen er en attraktiv arbeidsplass, sier Ottervik.

Marte Løvik, helse og velferdskomiteen.

Skal utlyse jobber

I budsjettet for 2017 er det satt av penger til flere jobber i helse- og omsorgssektoren, særlig i hjemmetjenesten og på sykehjem, opplyser Ottervik. Hun forventer at det vil bli utlyst mange hele, faste stillinger i løpet av året.

- De neste to til tre årene skal vi også trappe opp eldreomsorgen, og da vil det bli større muligheter for arbeid enn tidligere, sier Ottervik.

Korneliussen er imidlertid skeptisk til kommunens lovnader.

- De siste to årene kan jeg ikke huske å ha sett mange heltidsstillinger, så jeg tror det ikke før jeg ser det, sier hun.

Løvik lover imidlertid at de vil følge opp hvis rekruttering av helsefagarbeidere blir et problem.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.