Debatten har rast etter at den meget frustrerte helsefagarbeideren Nina Korneliussen skrev et debattinnlegg i Adresseavisen.

Kommunaldirektør Helge Garåsen i Trondheim kommune representerer den største arbeidsgiveren for helsefagarbeidere i regionen. I går sa Garåsen:

- For å være ærlig så er jeg er usikker på om helsefagarbeider er det sikreste kortet nå for å få fast jobb. Vi ser mindre økning i behovet for dem fordi oppgavene er blitt mer kompliserte, vi får pasientene tilbake tidligere fra sykehuset osv. Men vi har fremdeles behov for flere helsefagarbeidere og de som jobber her allerede, gjør en veldig god jobb, sa Garåsen.

- Trenger helsefagarbeidere

LO-toppen Tangen reagerer:

- Jeg blir provosert og trist av slike uttalelser. Garåsen snakker ned en av yrkesgruppene som kommunen vil være helt avhengig av i fremtiden. Han burde heller starte med å gi tilkallingsvikarene en fast jobb. Det er åpenbart behov for helsefagarbeidere også i fremtiden, og da er det et veldig uheldig signal han kommer med, sier Tangen.

Han viser til en SSB-rapport fra 2009 som slår fast at det da ble utdannet for få helsefagarbeidere i forhold til behovet frem mot 2030. Rapporten er omtalt på forskning.no.

Les også debattinnlegget som startet det hele: Jeg må fraråde alle å bli helsefagarbeider. Yrket er rett og slett en stor bløff

Startet debatten: Nina Korneliussen har blant annet vært med på NRKs Dagsnytt atten etter leserinnlegget i Adresseavisen. Foto: Richard Sagen

- Er det ikke bra at kommunaldirektøren er ærlig og sier fra om at kommunen trenger flere med høyskoleutdanning enn folk med fagbrev fremover?

- De trenger begge deler. Det rimer ikke helt når han skylder på samhandlingsreformen og at man derfor trenger mer spesialisert personell. Det er stort behov for helsefagarbeidere på andre steder, som omsorgsboliger for funksjonshemmede, sier Tangen.

- Kan det hende at helsefagarbeiderne lettere får jobb dersom de søker seg til mindre «populære» stillinger, som sykehjem i en usentral småkommune, istedenfor til rusbehandling i en stor by?

- Jeg tror ikke det er problemstillingen. Helsefagarbeideren har en bred kompetanse som kan brukes mange steder, sier Tangen.

Adresseavisen har bedt KS lete etter tall som kan si noe om forskjellen mellom by og land når det gjelder hvor enkelt helsefagarbeidere kan skaffe seg jobb, men det finnes ikke pålitelig statistikk for dette.

Provosert: LO-distriktssekretær Kristian Tangen.

Har selv fagbrev

Tangen var selv lærling som helsefagarbeider i Trondheim kommune på 90-tallet i hjemmetjenesten ved Brundalen helse- og velferdssenter. Etter lærlingtiden fikk han først 50 prosent fast jobb og tilkallingsvakter. Etter en kort stund fikk han fast jobb, blant annet på Tiller og Valentinlyst.

- Jeg likte meg veldig godt og fant jobben meningsfull, sier Tangen.

Han mener løsningen er å utvikle en heltidskultur med faste stillinger, og han berømmer Trondheim kommune for at nye stillinger innen hjemmetjenesten skal være hele. For noen år siden skrev han et innlegg i Adresseavisen som het «Ingen stolt helsefagarbeider». Der skisserte han opp åtte tiltak, blant annet at yrkesfagsiden ved helse- og oppvekstutdanningen må rendyrkes og at de må slippe til med nye oppgaver ved sykehus. St. Olavs Hospital opplyste torsdag at de er i en prosess der de nettopp ser på hvilke oppgaver som skal gjøres av hvem, hvor også helsefagarbeideren er en del av kabalen. De ser imidlertid at trenden er færre helsefagarbeidere i spesialisthelsetjenesten.

Les også: - Jeg er ei jente på 19 år og jeg tørker rumper på jobb

- Opprørt og skuffet

Fagforbundet Trondheim organiserer de fleste av helsefagarbeiderne.

- Vi er opprørte og skuffet over uttalelsene til Helge Garåsen. Slik han fremstiller det, så har oppgavene blitt mer kompliserte og dermed har de mindre økning i behovet for helsefagarbeidere. Det mener vi er feil. Adresseavisen omtalte nylig en tilsynsrapport der vi ser at beboere er utrygge, de mangler tannpuss og ivaretakelse av grunnleggende behov. Akkurat dette er oppgaver som helsefagarbeiderne gjør godt, sier hovedtillitsvalgt Tone Aunmo i Fagforbundet.

- Er det ikke bra at arbeidsgiveren er ærlig med hva han tror han vil trenge?

- Jo, men samtidig har vi en demografisk utvikling som viser flere og flere eldre og færre og færre yrkesaktive. I fremtiden vil vi være avhengig av alle de helsefagarbeiderne vi kan få, mener Aunmo.

- Men realiteten er jo at mange ikke får fast jobb, slik debattanten skrev i Adresseavisen?

- Likevel er jeg redd for å snakke ned en hel gruppe med arbeidstakere. Over 50 prosent av dem som jobber innenfor helse i Trondheim er denne faggruppen, og de er bærebjelken på mange helse- og velferdssentre fordi de nærmest pasienten, sier hovedtillitsvalgte Aunmo.

Les også: Jeg ble aldri noen stolt helsefagarbeider