På Trondheims-konferansen i helga var Aps nestleder tydelig på hva Ap skal gjøre for å vinne valget.

Trondheimskonferansen er regnet å være LOs absolutt mest radikale utpost, et sted der det slett ikke er noen selvfølge at en Ap-nestleder ferdes. Men i år kom Hadia Tajik – godt forberedt. Hun valgte å konfrontere det mest kontroversielle spørsmålet blant delegatene i den fullsatte salen, EØS, på sin originale måte. Mer om det senere. De to andre mest brennbare spørsmålene blant de radikale LO-medlemmene, bemanningsselskapenes eksistens og pensjonsspørsmålet, holdt hun seg langt unna.

- Endelig er jeg på den sagnomsuste Trondheimskonferansen, startet Tajik og fortsatte:

- Martin Kolberg (tidligere partisekretær i Ap, stortingsveteran red.anm.) sa det til meg: Du vet du skal til ulvene? Men jeg må si det har vært en glede. Inntil videre, smilte nestlederen som akkurat hadde startet.

Deretter fortalte nestlederen historien om sin far, sveiseren, som kom til Norge som fremmedarbeider på tidlig -70-tall. Som verken hadde språk eller nettverk, men som fikk jobb på Rosenberg Verft.

- Du er en av oss

- Der skjedde det noe. Noe viktig. Han ble med i Jern og Metall. De sa: Du er en av oss. De så: Våre rettigheter er dine rettigheter. Det at de sa det, har betydd alt for hans liv. Men også for mitt liv, fortalte Tajik og ble avbrutt av heftig applaus.

Hun sa at faren kunne vært uheldig, han kunne dratt til et annet av verdens rikeste land, Qatar, der fremmedarbeidere blir fratatt passet og lever på slavekontrakter.

- At min far ble med i Jern og Metall ga ham et vern mot utbytting og det ga ham et fellesskap. At jeg er blitt nestleder i et parti som har et århundre lang tradisjon for samarbeid med fagbevegelsen gjør meg stolt, sa Tajik og oppfordret forsamlingen til å komme med klar tale og kritikk – som sikkert er konstruktivt ment, la hun til, med et skjevt smil.

- Når dere snakker, gjør Ap lurt i å lytte. For vi trenger en ny kurs for framtida.

Selve strategien

Tajik viste fram en kurve, ment å illustrere at forskjellene i inntektsutvikling har økt i Norge i takt med regjeringsskiftene.

- I samfunn med store forskjeller er det stor uro, konflikter, dårlige liv. Men små forskjeller gjør én ting til, som venstresida ikke er god nok å snakke om, det gir økt konkurranseevne. Det gir en flatere struktur, og muligheter for flere. Dermed har små forskjeller også noe å si for velferden.

Tajik mente regjeringen fører en usosial politikk: Det er ikke rart Stein Erik Hagen gir penger til Høyre, de gir jo penger til han, framholdt hun. Men Tajik minte om at den aller største driveren for økte forskjeller, er arbeidsledighet.

- Når vi vinner valget vil arbeid for alle igjen være jobb nummer én, lovte hun og lot det ikke være tvil om at det også var Aps viktigste valgkampstrategi. Så avslørte hun hva den nye kursen skulle bestå i, som jo også er av kjent merke: Folk skal ha trygghet for arbeid, men også i arbeid.

Tajik viste frem en reportasje fra Adresseavisen der arbeidere brukte kjelleren som toalett og fikk 30–40 kroner i lønn i timen.

- Dette skjer i denne byen, i vår tid. Arbeidsfolk skal behandles skikkelig. Denne regjeringen har ikke noe trykk på arbeidet med sosial dumping, sa hun og kom med første garanti:

- Det første vi skal gjøre når vi kommer i regjering er å reversere den generelle adgangen til midlertidige ansettelser. Se på England, USA, Tyskland. Land med lav ledighet, men der folk gjerne må ha flere jobber, dårlige betalte, midlertidige jobber. Dette skaper større urettferdighet, det skaper et raseri, en avmakt. Flere jobber har blitt midlertidige, også her.

Fjerne nulltimerskontrakter

Tajik lovte også at en Ap-ledet regjering vil fjerne adgangen til såkalte nulltimerskontrakter – der man inngår kontrakter uten noen garanti om antall arbeidstimer og lønn. Tajik ville også styrke allmenngjøringsloven, som sikrer utenlandske arbeidere likeverdige arbeidsvilkår. Så stanser nestlederen opp. Det er på tide å si at hun har sett elefanten i rommet, EØS-motstanden i forsamlingen, og motstanden mot arbeidsinnvandring.

- Jeg har en innrømmelse: Jeg har ingenting imot utlendinger. Faktisk er mange av mine venner og min familie utlendinger. Så jeg er ikke av dem som er mot EØS. Det er like greit å spille med åpne kort. Jeg tror ikke vi løser folks problemer med å melde oss ut av EØS. Å gå ut av EØS vil gi færre arbeidsinnvandrere, men det vil være til en høy pris. Uten EØS vil vi få en arbeidsgiverstyrt innvandring. En visumstyrt ordning, som blir dyr og byråkratisk, og som vil hindre fri flyt av arbeidsfolk, men ikke av leger, finansmeglere og skattejurister.

Nestlederen får ingen applaus, men går videre og oppsummerer Aps valgkampstrategi: Få frem forskjellene, arbeid til alle er jobb nummer én, gjøre arbeidsmiljølovgivningen sterkere, stanse privatiseringen.

- Jeg vil leve i et samfunn der du har samme muligheter om du er en Løvenskiold eller en Tajik.

Etter innlegget spør Adresseavisen Tajik om hun tror Trump og amerikansk valgkamp vil påvirke den norske.

- Det er vanskelig å si. Det er en populistisk bølge på gang og det vil være naivt å tro at det ikke vil gjelde Norge og norsk politikk. Men Norge er et annet type land. Samtidig er det slik at økte forskjeller skaper et raseri, et raseri som gjør oss mer sårbare overfor høyrepopulister.

- I denne salen vil mange mene at det er ingen forskjell om det er Ap eller Høyre som styrer landet?

- Og det er jeg grunnleggende uenig i, svarer Tajik og tar kortversjonen av innlegget hun holdt.

Tajik pådro seg 31 svarinnlegg på konferansen. Tidligere LO-leder, Arne Byrkjeflot, mente at hvis Tajik virkelig var opptatt av forskjeller måtte hun gjøre noe med pensjonsreformen. Boye Ullmann ropte fra talerstolen at Tajik måtte ta initiativ til å forby bemanningsbransjen. Rødts Bjørnar Moxnes sa at det å slippe kommersielle til for å løse velferdsoppgaver, og kun følge dem med tilsyn, var som å slippe reven inn i hønsegården og henge opp en plakat der det står: Ikke spis høns.

Søtt i pausen Hadia Tajik ble godt mottatt på Trondheims-konferansen, til Ap-nestleder å være. Kaker fikk hun også. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth
LO-leder John Peder Denstad (t.h) klapper for Hadia Tajik. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth