Gudstjenesten og festforestillingen var en del av Kirkemøtet som pågår i Trondheim frem til tirsdag. Statsminister Erna Solberg var til stede både i Nidarosdomen og på Byscenen. Det var første gang en statsminister har deltatt på Kirkemøtet.

- Dere vil trenge både kunnskap og visdom for å finne de rette veiene. Det norske samfunnet vil bli preget av om Den norske kirke lykkes i dette, sa statsministeren i sin hilsen til delegatene og øvrige gjester under feiringen på Byscenen.

Hun pekte at «når vi nå lager et tydelig skille mellom staten og kirken, handler det selvsagt ikke om å si farvel til eller ta avstand fra historie og tradisjoner».

- Det er heller ikke folks forhold til kirken som skal endres, men statens forhold til kirken. Arven og historien blir med oss inn i en ny tid, sa statsministeren.

I 1517 offentliggjorde Martin Luther 95 teser mot avlatshandelen. Det var startskuddet på reformasjonen med omfattende endringer i kirke og samfunnsliv i hele Europa.

Solberg: Kirken må alltid være i forandring

Solberg oppfordret Kirken om «alltid må være under reformasjon, det vil si være i forandring. – Det minner om det klassiske idealet «forandre for å bevare», sa statsministeren.

- Reformasjonen la grunnlaget for vår kristendomsforståelse og for vanlige menneskers innflytelse i kirken. Reformasjonen ledet til de tanker og visjoner om folkekirken som vi i dag er opptatt av å ta vare på, sa Solberg, som karakteriserte reformasjonen som «et oppbrudd fra den europeiske middelalderens kristne enhetssamfunn.».

- Det enkelte menneskes ansvar og frihet til selv å velge sin tro og sin religiøse tilhørighet ble stadig viktigere, påpekte Solberg.

- Dobbeltmarkeringen av reformasjonsjubileum og kirkereform skal ikke bare preges av perspektivene fortid og framtid. Den vil også måtte handle om forholdet mellom kontinuitet og brudd. Det er ikke alt i fortiden vi skal ta med oss videre. Noe skal vi legge fra oss, annet skal vi ta med oss når vi ser framover på de utfordringer som venter.

Det som er virkelig krevende er den oppgaven som dere har fått som kirkens valgte ledelse; å finne den rette vektingen av forholdet mellom tradisjon og fornyelse, mellom kontinuitet og oppbrudd. Slik at Den norske kirke som evangelisk-lutherske kirke kan fortsette å være Norges folkekirke, sa statsministeren i sin hilsen.

- Flyktningenes skrik blir truet til taushet

Feiringen av 500-årsjubileet for reformasjonen ble innledet med gudstjeneste.

Dagens flyktningsituasjon var et av hovedtemaene under prekenen til generalsekretær Martin Junge fra Det lutherske verdensforbund (LVF) i Nidarosdomen.

LVF har totalt 144 medlemskirker i 79 land med rundt 66 av verdens cirka 70 millioner lutheranere.

I sin preken, som tok utgangspunkt i fortellingen om Jesu møte med den blinde mannen i Jeriko, sa Junge at «i dag kan vi høre skrik om medfølelse og solidaritet fra mennesker som flykter fra konflikter, fattigdom og klimaendringer.»

- De søker tilflukt for å beskytte sine liv. Dessverre er dette rop om hjelp som altfor ofte blir ignorert eller truet til taushet, sa Junge, som henviste til folkeavstemninger om man skal ta imot eller avvise flyktninger.

- Dette skjer selv om de fleste land i verden har undertegnet en konvensjon som forplikter landene til å beskytte flyktninger. Utfallet av slike avstemninger bør ikke overraske noen. Flyktningene blir presset ut av Europa akkurat slik den blinde mannen i Jeriko ble skjøvet utenfor bymurene, sa generalsekretæren.

Junge sa videre at «det er en utfordring å beskytte alle som trenger beskyttelse. Det finnes ingen enkel tilnærming til denne utfordringen, ingen magiske løsninger".

LVFs øverste leder utfordret Kirken å holde fast på medfølelse som «et styrende prinsipp» i møte med flyktninger.

Roste kirkens solidaritet med flyktninger

- Vi bør ikke føle skam av budskapet om medfølelse, men kunngjøre det frimodig, understreket Junge, som uttrykte takknemlighet til hvordan Den norske kirke for har stått opp for flyktningene.

- Kirken må ikke la seg skremme av de gjentatte kravene om å avvise flyktninger og tenke mest på å beskytte sitt eget land, som er så vanlig i dag.

Fortsett heller å synge «den vakre melodien» Gud har lært oss å synge gjennom Jesus Kristus: Velkommen fremmed!, sa Junge, som sa at måten Den norske kirke har opptrådt på i flyktningspørsmålet har vært en oppmuntring for hele Det lutherske verdensforbund.

Junge sa videre i sin preken at han var bekymret for det store presset menneskerettighetene er utsatt for over hele verden.

- Innskrenking av menneskerettighetene fører til marerittlignende tilstander, særlig for sårbare og marginaliserte, sa Junge, som selv har vokst opp under militærdiktaturet i Chile.

Han oppfordret tilhørerne, med henvisning til okkupasjonen av Norge under 2. verdenskrig, å være «årvåkne for ikke å tillate noen liten dør å bli gjenåpnet slik at gamle mareritt får fotfeste igjen.»

Generalsekretær Martin Junge i Det lutherske verdenfor advarte mot diktaturer i Europa. - Vær årvåkne for ikke å tillate noen liten dør å bli gjenåpnet, slik at gamle mareritt får fotfeste igjen, sa Junge. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth
Statsminister Erna Solberg deltok under gudstjenesten i Nidarosdomen søndag. - Det var fint å være til stede, men det ble en langversjon av en gudstjeneste, sa statsministeren. Fra venstre fylkesmann Brit Skjelbreid, direktør i Kirkerådet Jens Petter Johnsen, statsminister Erna Solberg og leder av Kirkerådet, Kristin Gunleiksrud Raaum.