Han krever at Trondheim kommune gjennom Metrovann betaler ham en erstatning på 525 000 kroner i året gjennom 25 år.

- Det er mye penger det er snakk om. Eiendommen på om lag 470 mål ligger ned mot Benna. I dag er deler av den utleid til gressproduksjon. På grunn av at Benna og Grøtvatnet er blitt reservedrikkevann for Trondheim kommune, får jeg ikke sette opp et fjøs for 20 000 kyllinger, sier Eid.

Nå har han i likhet med to andre som har landbrukseiendom, bestemt seg for å anke skjønnet i Sør-Trøndelag tingrett til overskjønnet (Frostating lagmannsrett). Grunneierne er pålagt strenge restriksjoner ved bruk av eiendommene for at ikke drikkevannet skal bli forurenset.

Begjærte skjønn

Det var Trondheim kommune som begjærte skjønn for å fastsette erstatning for ekspropriasjon av rettigheter (klausulering) for eiere av boliger, fritids-, landbruks- og skogeiendommer, som helt eller delvis ligger i nedbørsfeltet til vannene Benna og Grøtvatnet i Melhus kommune.

Tingretten har bestemt at til sammen 169 grunneiere skal få en samlet erstatning på 27,3 millioner kroner. Et enstemmig formannskap i Trondheim vedtok tirsdag, etter innstilling fra rådmannen, ikke å anke skjønnet.

- Jeg driver bilverksted, og produksjon av kyllinger ville vært en ideell tilleggsnæring, mener Eid. Han nektes også økologisk gressproduksjon på grunn av forurensningsfaren og må derfor bruke kunstgjødsel. Grunneierne får ikke bruke motorbåt til fiske. Det var så vidt Eid fikk beholde dieseltanken til drift av traktor og annet landbruksutstyr.

Kan nekte gjenoppbygging

Det råder stor usikkerhet blant grunneierne om de får bygge opp igjen etter eventuell brann eller naturkatastrofe. I skjønnet heter det at det er vannverkseier som tar stilling til spørsmålet om gjenoppbygging.

De fleste grunneierne har vært representert ved advokatene Frode Kvernrød i advokatfirmaet Hovstad, Kvernrød & Flatmo og advokat Guri Uvsløkk Vagnildhaug i advokatfirmaet Bjerkan Stav. Kvernrød har ivaretatt interessene for Tor Agnar Eid og en annen som også har landbrukseiendom. Sistnevnte er tilkjent 192 00 kroner i erstatning. I likhet med Eid har også han anket til overskjønnet, da han mener erstatningsbeløpet er altfor lavt.

Advokat Vagnildhaug har anket skjønnet til en klient med landbrukseiendom, som fikk 270 000 kroner i erstatning. – Klienten drev for inntil to år siden med sauehold. Han ønsket å starte på nytt med sau på beite, men tingretten har nektet ham det, sier Vagnildhaug. Tingretten mener det er lite påregnelig at grunneieren ville begynt med sauehold i dag. Det er advokaten uenig i, på vegne av klienten.

Kobler fra vannet

Grunneiere med eneboliger er tilkjent 200 000 kroner i erstatning. Folk som eier hytter, har fått fra 30 000–100 000 kroner. De som ligger innenfor en avstand på 50 meter til vannet, har fått 75 000 kroner i erstatning. Har i de i tillegg innlagt vann, får de ytterligere 25 000 kroner. Årsaken er at vannet blir plugget igjen ved hytteveggen. Hytter lenger enn 50 meter unna vannet, får 30 000 i erstatning.

I fjor høst var det offisiell åpning av Metrovann, et samarbeidsprosjekt mellom kommunene Trondheim og Melhus til 680 millioner kroner. Trondheim får reservevann fra innsjøen Benna på Kvål og Hølonda, mens Melhus får sitt reservevann fra Jonsvatnet i Trondheim. Vestlige bydeler i Trondheim får permanent drikkevann fra Benna. Benna forsyner halve Melhus med drikkevann. Kloakk fra Melhus føres til Trondheim for rensing ved Høvringen.

Krevende å bygge

Drikkevannsdelen for Metrovann har kostet 560 millioner kroner, mens avløpet har kostet 120 millioner kroner. Byggetiden har tatt nærmere fem år og vært svært krevende. Ledningsnettet går gjennom til dels bratte og rasutsatte områder.

Trondheim kommune begjærte skjønn etter at Metrovann klarte å komme til enighet med bare et fåtall grunneiere. Trondheim har betalt 90 prosent av utgiftene til Metrovann. Det er vannverkseier som har ansvaret for drikkevannssikkerheten, og Trondheim kommune ønsket derfor å klausulere hele nedbørsfeltet med likelydende bestemmelser for samtlige eiendommer.

Erstatning: 169 grunneiere får erstatning fordi eiendommene deres ligger ved Benna og Grøtvatnet i Melhus. Tre av dem har anket skjønnet. Foto: Jens Søraa