Kvinnen i 20-årene fra Trøndelag var 15 år da en hun kjente gjorde et screenshot fra et webkamera av henne under en MSN-samtale. Nakenbildet av henne ble senere delt på nettet. Dette fikk hun etter mye jobb slettet. Nå - flere år etter - er bildet igjen delt på et nytt forum uten at kvinnen vet hvem som står bak.

Hun fikk tips om at bildet lå ute på det aktuelle forumet der antallet brukere tok av i helgen som gikk. Hun vet heller ikke nå hvem som står bak.

- Jeg har sendt mail til de som står bak appen og snakket både med politi her lokalt og Kripos. Driverne av forumet i USA har sagt seg villig til å samarbeide da dette dreier seg om nakenbilder av barn, siden jeg er 15 år på bildet. Foreløpig er det ikke slettet, da jeg har fått tilbakemelding om at amerikansk politi vil ha det der mens de ser på saken, sier trønderen.

Fortvilet

Hun er fortvilet over at noen har satt henne i denne situasjonen.

- Jeg vet at dette bildet vil dukke opp på nytt og på nytt. Søndag var 800 pålogget nettstedet. Sjefen for forumet sa de hadde 18 000 medlemmer, forteller kvinnen.

For noen år siden opplevde hun det samme. Da på et annet forum.

Les også: 1 av 10 ungdommer sender nakenbilder

- Jeg ble helt ødelagt

- Jeg ble helt ødelagt og var borte fra skolen en uke. Vi anmeldte saken, men den ble henlagt. Jeg tror det var på grunnlag av bevisets stilling. Jeg mener at politiet ikke gjorde nok, sier kvinnen.

Hun fikk en tøff jobb med å få slettet dette bildet, men lyktes etter hvert med det.

- Jeg måtte sende mail til nettstedet med navnet på bildefilen og et annet bilde av meg selv, forteller hun.

Grabber bilder

- De fleste sender nakenbilder til folk man stoler på. Dette kan bli tatt «screenshot» av uten at man vet det. Jeg synes det er tragisk. Det ødelegger livet til folk. Slutt med det, sier hun.

Hun forteller om at det finnes «jailbreakers» som gjør at man kan gå inn og hente bilder fra andres Snapchat uten at avsender får varsling.

- Har tatt av

Hans Marius Tessem, leder av slettmeg.no forteller at bruken av det aktuelle forumet har tatt av de siste dagene.

- Vi har sett det og har hatt 20 henvendelser angående dette forumet i dag (mandag denne uken). I forrige uke hadde vi ingen opp mot akkurat dette. Det er veldig ferskt. Vi har vært i kontakt med driverne av nettstedet. De sier at det nå holder med å sende en url på bildet, mens de tidligere også skulle ha en server-id for å slette et bilde, sier Tessem til Adresseavisen.

Unge jenter rammes

Han sier mye av utfordringen ligger i at de som er berørt først må vite at bildet av dem ligger ute på nett. I hovedsak er det unge jenter som rammes.

- Dersom folk oppdager at det ligger bilder av folk de kjenner ute på nett, er vår klare oppfordring at de varsler vedkommende, sier Tessem.

Nettstedet hvor bildet av den trønderske jenta ligger er egentlig en app som er laget for samtaler mellom folk som spiller dataspill.

Anmeldelser

Kripos har de siste par årene fulgt med på og forsøkt å forebygge ulovlig bildespredning på nettet.

- Vi er kjent med at det har kommet anmeldelser på grunn av bildespredning på dette forumet. Disse har gått ut til politidistriktene. Vi følger med på denne type fenomen, og det har vi gjort et par år nå. Vi ser at det flytter seg rundt på nett, og at dersom et forum forsvinner, dukker det opp et nytt. Vårt engasjement har gått på å få til et rettslig grunnlag for å få domfelt folk. Nå mener vi at har det gjennom høyesterettsdommen vi fikk i den såkalte «Snapchat-saken» i fjor høst, sier pressesjef Ida Dahl Nilssen i Kripos.

Der ble en ung mann dømt i Høyesterett til 120 dagers ubetinget fengsel for å ha lastet ned og delt bilder av et stort antall jenter. Dette var den første dommen i sitt slag og gir politiet et rettslig grunnlag til å håndtere denne type saker. Mer om dommen her.

- Alvorlig krenkelse

- Bildespredning foregår i ulike forum og arenaer, som vi følger med på. Vi ser at ukulturen sprer seg til nye forum, både åpne og mer lukkede. Nedlasting og bildespredning av andres private og intime bilder representerer en alvorlig krenkelse for de som rammes. Vi er kjent med flere forum der man systematiserer bildene og samarbeider om å identifisere og kategorisere de som er avbildet. Jentene vil aldri vite når bildene dukker opp og hvem som ser dem, og aktiviteten innebærer en alvorlig og varig integritetskrenkelse, sier Dahl Nilssen

Bildedelingen gir politiet flere utfordringer:

- Ofte må vi forholde oss til tjenestetilbydere i andre land og forsøke å få til et samarbeid med dem. Bilder som kanskje spres til ulike land og som ligger lagret på ulike enheter, blir heller ikke borte, sier Dahl Nilssen.

Les også: Delte bilder av barnebarn for å få overgrepsbilder

Omfanget er så vidt stort at politiet ikke vil kunne ta alle som driver med dette. I Snapchat-saken valgte Kripos å gå etter de mest aktive delerne. - De som driver med dette blir fulgt med på og de løper en risiko for å bli tatt av politiet. Etter vår mening må likevel politiet og andre aktører i stor grad jobbe forebyggende for å stanse denne ukulturen, sier Dahl Nilssen.

- Anmeld saken

- Har politiet ute i distriktene nok kompetanse?

- Det er jo et forholdsvis nytt fenomen og det har vært uavklart hva man skulle ta dem på. Den klare oppfordringen fra oss er å anmelde saken i ditt politidistrikt. Det vil øke både trykket og engasjementet på slike saker. Noe av det viktigste vi kan gjøre er å synliggjøre for folk at deling av slike bilder er straffbart, sier Nilssen.

Les også: Mann tiltalt for nettovergrep mot 39 jenter

- Vi ser at også at det flytter seg til mer lukkede forum. Det er åpenbart at fenomenet er større enn det politiet kan ta gjennom straffesaker. Derfor må vi jobbe forebyggende. Respekten for andre folk og andres bilder må ligge i bunn, sier Dahl Nilssen.

- Skjønner ikke alvoret

Tessem i slettmeg.no sier de får mange henvendelser i løpet av året.

- Det er mange typer krenkelser på nettet. Vi så et skille rundt 2012. Da fikk vi mer av den type aktivitet. I mange tilfeller er bildene vanskelig å få fjernet. Og de som er rammet blir ikke ferdig med et, sier Tessem.

Han ønsker å fokusere på de som deler bilder.

- Det virker som de ikke skjønner alvoret. Min oppfatning er at det er mye tøys og at de ikke skjønner alvoret i det de holder på med. Hadde de skjønt hvor alvorlig det er og hva det gjør med de som blir rammet, tror jeg færre ville delt bilder. De skal også vite det at når det gjelder bilder av personer under 18 år, så er det en helt annen strafferamme. Politiet må på banen, og de er blitt flinkere på dette området. Dette er så alvorlig at man må anmelde. Det er sidestilt med andre overgrep. Det er en påkjenning for de som får bildet av seg ute på nett, men de må huske at det ikke er de som har gjort noe ulovlig, sier Hans Marius Tessem.

Les også: «Foreldre, lærere og voksne blir overrasket over hvor mye press det er på ungdom for å sende nakenbilder. For meg er det sjokkerende at de ikke vet det»

Tekst og bilder inne på forumet hvor også bildet av kvinnen som er omtalt i saken finnes. Dette er ikke bilder av henne. Foto: Skjermdump
Samtaler inne på nettstedet hvor anonyme brukere navngir jenter og spør etter bilder av dem. Foto: Skjermdump
Noen som var inne på forumet tirsdag kom med klare oppfordringer til folk som legger ut bilder: «Blir ikke bildene tatt ned pronto vil det bli politianmeldt i løpet av uka, hun var forresten under 18 år så det vil jo bli sett på som barnepornografi, men det visste du vel?» Foto: Skjermdump
Hans Marius Tessem, leder av slettmeg.no forteller at bruken av det aktuelle forumet har tatt av de siste dagene. Foto: NTB scanpix