Innen 2025 skal alle lærere som underviser i matematikk, norsk og engelsk på barneskolen ha minimum et halvt års fordypning, mens lærere på ungdomsskolen må ha ett års fordypning i faget.

I Trøndelag trenger spesielt engelsklærerne et løft, og regjeringen satser spesielt på matte og naturfag.

Se nederst i saken for å finne andelen lærere som ikke oppfyller kompetansekravene i norsk, matte og engelsk i hver kommune i Trøndelag.

Skoleeierne må ta ansvar

- Skoleeierne må sørge for at lærerne har kompetansen på plass, sier statsminister Erna Solberg.

Onsdag åpner søknad til høyere utdanning. 1. mars er siste søknadsfrist. 5600 lærere kom inn og fikk mer kompetanse i fjor.

- Jeg håper at det er enda flere som kommer til å søke i år. I 2017 bruker vi 1,3 milliarder kroner på videreutdanning av lærere. Det er en tredobling siden 2013, sier Erna Solberg..

Slik ser det ut i Trøndelag

En av tre mattelærere mangler fordypning i matematikk.

Nesten halvparten av engelsklærerne mangler fordypning i engelsk.

En av fem norsklærere mangler fordypning i norsk.

Halvparten av lærerne som søkte om videreutdanning i Trøndelag i fjor, fikk det. I Nord-Trøndelag søkte 361 lærere, Sør-Trøndelag søkte 651.

Ser kommunene i kortene

Tallene er ferske fra Utdanningsdirektoratet. Det er det kommunene selv rapporterer av skolenes kompetanse hos sine lærere.

- Grunnen til at vi trenger oversikt over hva slags kompetanse lærerne faktisk har, er at vi vil se kommune i kortene. Det er viktig at skoleeierne følger opp sine lærere og både motiverer og oppfordrer dem til å ta mer utdanning. Og det er nå det skjer. Det er nå de har en gyllen mulighet, sier statsministeren.

Lærerne kan velge mellom to ordninger. Med vikarordning frigjøres læreren fra sine ordinære arbeidsoppgaver. En lærer som søker om stipendordning kan få inntil 110 000 kroner i stipend for å ta inntil 30 studiepoeng. Man må regne med å bruke noe egentid på studier, men utdannelsen er offentlig finansiert, frikjøpet fra jobben likeså.

- Staten dekker 75 prosent frikjøp til dem som velger matte og naturfag, da dette er en særlig satsing. 15 prosent dekkes av kommunen, sier Solberg.

Hun understreker at hun forventer at kommunene prioriterer å betale denne egenandelen.

- Kommunene må legge en strategi for å ha lærere som når kompetansekravet innen 2025, sier Erna Solberg.