Det sier Geir Røsvoll, leder i Utdanningsforbundet i Trondheim. Røsvoll mener at Fremskrittspartiet burde jobbe for at pengene som overføres til private, kommersielle barnehager går til å gi et best mulig tilbud til barna, og ikke til fortjeneste for eierne.

Frp vil gjøre vedtaket ulovlig

Flertallet i bystyret i Trondheim har fattet et vedtak som slår fast at Trondheim kommune ønsker at alle nye barnehager som etableres skal være drevet av kommunen, eller ideelle aktører, og ikke såkalte kommersielle aktører. I går ble det kjent at Frp i Trondheim sender forslaget til Fylkesmannen for lovlighetskontroll siden de mener det bryter med loven, og at man ikke kan skille slik mellom ulike private aktører.

- Jeg ser at Sivert Bjørnstad viser til en vurdering Oslos kommuneadvokat har gjort i en lignende sak, og mener han har dekning for å si at kommunen ikke har anledning til å fatte et slikt vedtak. Det Bjørnstad ikke har fått med seg er jo at dette allerede er vurdert av Fylkesmannen i Oslo og Akershus. Der slås det fast at det er en del av kommunens frie skjønn å yte tilskudd til barnehager, og at loven ikke regulerer spørsmålet om det kan skilles mellom kommersielle og ideelle barnehager. Så lenge kommunen sørger for at det finnes nok barnehageplasser, og at mangfoldet er til stede, så kan kommunene selv bestemme hvilke barnehager som skal få tilskudd, sier Røsvoll.

Vil gi et bedre tilbud

Geir Røsvoll og Utdanningsforbundet er meget tilfreds med vedtaket som er fattet i bystyret, og mener det er med på å gi barnehagebarn i Trondheim et bedre tilbud.

- Vi ser at de kommersielle barnehagene opererer med lavere lønnsutgifter per barnehageplass enn de kommunale og ideelle barnehagene, men de får det samme kommunale tilskuddet. Det betyr at pengene flyter oppover til eierne i form av overskudd, fremfor å brukes til å gjøre barnehagehverdagen bedre. Jeg har oppfattet Frp som et parti som er svært opptatt av hvordan offentlige penger brukes, og det overrasker meg at de synes det er greit at slike penger heller går til profitt enn å brukes i barnehagene. Gjennom vedtaket i bystyret vil vi nå kunne få barnehager som bruker pengene på barna, ikke på eierne av store nettverk som driver barnehager, sier Røsvoll.

LES OGSÅ (LEDER): Merkelig angst for private barnehager

- Umulig å skille

Sivert Bjørnstad, bystyremedlem for Frp i Trondheim, sa til Adresseavisen onsdag at det vil være umulig å skille mellom hva som er ideelle barnehager og hva som er kommersielle barnehager. Han mener kommunen blir nødt til å etablere et enormt byråkrati for å sjekke hva eierne bruker overskuddet på og at familiebarnehager og studentsamskipnadens barnehage ikke lenger oppfyller vedtaket som bystyret har fattet fordi de ikke er ideelle organisasjoner.

Geir Røsvoll i Utdanningsforbundet er helt uenig i Bjørnstad fremstilling, og mener det er helt uproblematisk å skille mellom ulike private barnehager.

- Dette skillet er veldig klart. Ideelle barnehager har som formål å gå i økonomisk balanse og ikke ta ut overskudd på sin drift. Kommersielle barnehager driver med overskudd og har som mål å tjene penger på driften. Så lenge man ikke går med overskudd sørger man for at alle pengene, både foreldrebetalingen og de kommunale tilskuddene, brukes til å drive barnehage for. Når man sørger for å legge forholdene til rette for ideelle barnehager sørger man samtidig for at de offentlige midlene kommer ungene til gode, sier Geir Røsvoll.

Blir ikke vanskeligere

Han avviser at bystyrets vedtak vil gjøre det vanskeligere for foreldredrevne barnehager og barnehager som drives av for eksempel Studentsamskipnaden.

- Ideelle barnehager og slike aktører som Studentsamskipnaden driver uten økonomisk gevinst, de genererer ikke overskudd. Problemer vi nå ser er at stadig flere ideelle barnehager kjøpes opp av barnehagekjeder og blir kommersielle. Da skaper vi en situasjon der det spares inn på for eksempel lønnskostnader for å generere et overskudd som eierne kan ta ut. Det er en utvikling som bekymrer oss og som bystyret nå forsøker å forhindre. Vi er glade for det politiske initiativet for å forhindre dette, sier Geir Røsvoll.