Det gamle sykehuset i kombinasjon med nybygg skal gi plass til 225 boliger. Litt urbant, samtidig landlig skal folk i forskjellig alder og livssituasjon kunne bo sammen.

I åtte år har Pål Berg planlagt hva eiendommen, som han kjøpte av Sør-Trøndelag fylkeskommune, kan brukes til. Rotvoll psykiatriske sykehus ble lagt ned i 1990, og ble i 1994 overtatt av HiST til lærerutdanning. Meningen var at lærerutdanningen skulle flytte til Kalvskinnet til årsskiftet 2017/2018, men etter at HiST fusjonerte med NTNU kan flyttingen bli noe forsinket.

Uansett er Aha Eiendom i full gang med å restaurere den gamle bygningsmassen. Sykehuset sto ferdig i 1872, og har gjennom årene vært gjenstand for delvis rehabilitering, som har vist seg ikke å ha vært særlig heldig. Det er brukt sement i stedet for kalk, og det har ført til at mur og fasade har sprukket. Gamle vinduer må repareres og settes inn igjen. Planleggingsarbeidet skjer i nært samarbeid med kommunale etater og antikvariske myndigheter.

I tegneserien var det planlagt en ny by utenfor Gallia, kalt Urbania.

Tett ved Ladestien

- Vi har et brennende ønske om å ivareta dagens område og det fantastiske miljøet, som mange har fått øynene opp for, ikke minst gjennom Ladestien som går rett forbi. Her vil vi skape et unikt bomiljø, med en lang rekke aktiviteter ut over bare det å bo, sier Berg.

Alf-Egil Bogen, som tidligere ledet Atmels norske virksomhet, er gått inn som medeier i Aha Eiendom, som Berg startet i 1992. Selskapet er involvert i en omfattende eiendomsutvikling på Fosen og i Trondheim. Bogen er også involvert i sensorteknologi-bedriften Novelda. Selskapet utvikler utstyr som bl.a. kan registrere pust og bevegelse. Slikt utstyr kan installeres i boligene på Rotvoll.

- Vi vil legge til rette for innovativ velferdsteknologi for Urbanias beboere. Dette innebærer en valgfri mulighet for måling av bevegelse, tilstedeværelse, pust og puls. Dette øker den enkeltes sikkerhet og komfort, sier Bogen.

Nedslitt og gjengrodd

Da Aha Eiendom kjøpte Rotvollodden, var bygningsmassen nedslitt og skogen gjengrodd. Uteområdet blir nå satt i stand. Fotballbanen og basketballbanen er pusset opp og mye uønsket vegetasjon er fjernet. Berg og Bogen sier de vil spille på lag med naturen og grøntområdene.

Aha planlegger om lag 225 leiligheter, hvorav 60 i eksisterende bygningsmasse. Leilighetene blir ett-, to- og treroms fra 30 til 90 m².

- Her kommer det garantert ikke penthouse-boliger på 200 m². Folk skal ha mulighet for å møtes i fellesarealer. Her skal folk flest kunne ha råd til å bo, til ordinær markedspris. Vi håper på byggestart i 2018 og ferdigstillelse i 2019/2020. Nybygg og ombygging vil skje parallelt, fremholder Berg.

Det bli en kombinasjon av utleie- og selveierboliger. Utbyggerne har store planer for området, der også andre enn de som bor der kan komme. Det skal settes av rom til hobbyvirksomhet som sløydsal, husflid og fluebinderverksted. Urtehage og keramikkverksted kan det også bli plass til.

Åpent for allmennheten

Berg forteller at området vil holdes åpent for allmennheten. I gårdsrommet mellom de gamle bygningene vil det komme et torg med glassoverbygg. Der kan håndarbeid, Urbanias egne gårdsprodukter og Steinerskolens produkter selges. Et område med parsellhage kan benyttes også av folk som ikke bor på stedet.

Videre planlegges bryggerivirksomhet i kjelleren med kafé eller restaurant. Spa, solarium, treningssenter, vanngym, svømmebasseng, frisør, fotpleie, aerobic og kino er man heller ikke fremmed for å gi plass til.

En aktivitetspark med flerbruksbane, boccia, skotthyll, sjakk og bordtennis hører også med.

Lege og nærbutikk

I hovedbygget vil det foruten leiligheter, kunne gis plass til administrasjon, gjesterom, festlokaler, tannlege, legekontor, fysioterapi, kontorlokaler og en liten nærbutikk.

De nye boligblokkene skal bygges på parkeringsplassen på baksiden mot sjøen, slik at uberørt natur ikke tas i bruk. De blir på samme høyde med eksisterende bebyggelse. All parkering skal skje under bakken. Aktivitetsbygget fra 1970-tallet skal rives. Gjennom hovedinngangen skal man kunne ta seg helt ned til sjøen.

Servering på Rotvollkaia

Der naustet og moloen ligger, var det en gang kai. Berg og Bogen har allerede vært i kontakt med driverne av Ladekaia, som har sagt seg interessert i å drive et tilsvarende serveringssted under navnet Rotvollkaia.

Hele området rommer 60 mål park. Deler av den 12 000 m² store bygningsmassen er fredet. I den forbindelse ønsker eierne å gjenskape noe av det tidligere psykiatrimuseet.

Berg forteller at det allerede er brukt fem millioner kroner på å rehabilitere gamle Rotvoll sykehus. Alt arbeidet skjer i nært samarbeid med antikvariske myndigheter. Bare rehabilitering av de gamle vinduene koster 50–55 millioner kroner. Å fjerne gammel maling beløper seg til 10–15 millioner kroner. Bare rydding av skogen har kostet to millioner kroner.

Flere utbyggere har, etter det Adresseavisen forstår, vendt området ryggen. Utnyttelsesgraden er for liten. Flere har sagt de ville ha vært interessert hvis de kunne ha fått bygge flere boliger på tomten, og ikke minst i høyden. Men det tillater verken Trondheim kommune eller antikvariske myndigheter. Her må en lang rekke hensyn tas.

Rotvollkaia: Nederst på Rotvoll kommer Rotvollkaia. Driverne av Ladekaia har sagt seg interessert i å drifte også dette serveringsstedet. Foto: Eggen Arkitekter
Rotvollodden: Aha Eiendom ved Alf-Egil Bogen (t.v.) og Pål Berg ønsker å bygge om det gamle sykehuset på Rotvoll fra 1872 til bydelen Urbania. Her foran det gamle sykehuset som nå er under rehabilitering. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Rives: Utbyggerne ønsker å rive aktivitetsbygget fra 1970-tallet og gjøre det om til et grøntområde. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Torg: Mellom de gamle bygningene inn til høyre ønsker Pål Berg (t.v.) og Alf-Egil-Bogen å anlegge et torg med glasstak over. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Pusses opp: Alf-Egil Bogen (t.v.) og Pål Berg i Aha Eiendom vil bruke flere titlls millioner kroner bare på å sette i stand gamle vinduer og male fasaden på nytt. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Unikt område: Rotvollodden betegnes som en perle i Trondheim. Her vil Pål Berg (t.h.) og Alf-Egil Bogen utvikle et nytt boområde, i tett tilknytning til naturen. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen