Trondheim kommune sa nei, Utdanningsdirektoratet sa nei, men Kunnskapsdepartementet sier ja til at Idrettsskolen AS får etablere en kristen ungdomsskole på Ranheim.

- Dette er en avgjørelse vi ikke er fornøyd med, sier Terje Moen, første nestleder i Skolenes landsforbund, et LO-forbund som organiserer lærere og andre skoleansatte.

Politisk avgjørelse

- Nå ser vi i sak etter sak at søkere som blir avvist i Utdanningsdirektoratet, anker og får medhold i Kunnskapsdepartementet. Det skjer selv om kommunen ikke ønsker privatskolen. Dette er rent politiske avgjørelser. Vi er sterkt imot at departementet tar slike politiske avgjørelser uten å tenke på at det får konsekvenser, og uten å ta faglige hensyn, sier Moen.

Idrettsskolen søkte i 2014 om tillatelse til å starte en privat ungdomsskole på religiøst grunnlag på Leangen. Formannskapet i Trondheim sa i en høringsuttalelse nei, og Utdanningsdirektoratet avslo senere søknaden. Da skolen klaget avgjørelsen til Kunnskapsdepartementet, fikk de imidlertid klarsignal til å etablere skolen.

- En kommune med et innbyggertall og økonomi som Trondheim kommune bør klare å opprettholde et offentlig tilbud på Østbyen, selv dersom elevgrunnlaget blir  noe redusert, skriver departementet i avgjørelsen.

Moen reagerer på at kommunen ikke blir hørt:

- Ifølge Opplæringsloven skal kommunene uttale seg når private vil starte skole. Men når en kommune sier nei, så er det bare å anke videre, så får søkerne et ja. Da blir det bare sandpåstrøing det lokaldemokratiet driver med. Men det er de som kjenner kommunen. Som utgangspunkt tenker jeg at det er kommunen som må få det siste ordet, sier Moen.

Skolen har nå endret søknaden, og ønsker å etablere skolen på Ranheim.

Tappes fra det offentlige

- Hva slags konsekvenser mener du en privatskole på Ranheim vil få?

- Konsekvensen er at de spiser seg inn i den offentlige skolen. Vi er for en offentlig skole som ivaretar de hensyn vi som samfunn trenger. Vi trenger ikke private skoler for å melke et samfunn. Vi bør heller bruke penger på den offentlige skolen, sier Moen.

- Men det er snakk om bare 120 skoleplasser i bydelen i Trondheim som vokser mest. Vil det merkes for kommunen?

- Det er 120 elever som trekker penger ut av Trondheim kommune sin slunkne kasse. Det tappes fra det offentlige. Dette har betydning, sier Moen.