Trondheim Montessoriskole har nettopp fått godkjent sin søknad om å drive privat ungdomsskole med 120 elever. Idrettsskolen fikk for et år siden klarsignal til å starte opp en privat, kristen ungdomsskole i Trondheim med 120 elever.

Det skjer i strid med den politiske viljen i byen. Formannskapet i Trondheim ba Utdanningsdirektoratet avslå søknadene fordi politikerne mener det er mange nok privatskoler i byen.

Idrettsskolen måtte helt til Kunnskapsdepartementet etter at både formannskapet og Utdanningsdirektoratet sa nei til søknaden. Nå planlegger begge skolestart til høsten 2017.

Ranheim og sentrum

Idrettsskolen vil trolig få tilhold i tribunebygget på Ranheim arena. Montessoriskolen er på jakt etter sentrumsnære lokaler som kan passe som skole.

- Nå går vi i gang med å finne skoleanlegg, søke etter ansatte og markedsføre den nye skolen for foreldre og elever, sier Frode Fredriksen som blir rektor på skolen som blir Trondheims første montessoriskole. Fredriksen er nå rektor på en montessoriskole i Berg kommune i Troms. Han er fra Trondheim og flytter sørover for å starte den nye skolen.

Barneskole blir det neste

Han forteller at han ble overrasket da han for et par år siden oppdaget at Trondheim ikke har montessoriskoler.

- Neste prosjekt blir å etablere en barneskole i byen sier han.

Men først er han spent på interessen for en slik skole. Fredriksen ønsker seg en sentrumsnær skole som er lett tilgjengelig for elever fra hele Trondheim og nabokommunene.

- Montessori er en etablert pedagogisk retning som Trondheim mangler. I kommunen er det steinerskoler, kristne skoler og andre private skoler, men ingen montessoriskoler, sier rektor Frode Fredriksen.

- Godt pedagogisk alternativ

Han mener montessoripedagogikken er et godt alternativ for elever som ikke finner seg til rette i den offentlige skolen.

- Det er et utfyllende skoletilbud der vi er opptatt av å gå fra det konkrete til det abstrakte. Montessoripedagogikken kan være bra for elever som sliter med å holde progresjonen i offentlig skole. Vi har individuelle planer og alle trenger ikke være på samme sted samtidig, sier rektoren på skolen som fortsatt bare er på planleggingsstadiet.

Andre forsøk for Idrettsskolen

I fjor prøvde rektor Arne Pukstad Juliussen på Idrettsskolen å etablere en skole til skolestart sist høst.

Privat, kristen idrettskole: Arne Pukstad Juliussen er rektor på Idrettskolen som etter planen åpner på Ranheim til høsten.

Men skolen fikk ikke nok søkere, og Juliussen utsatte derfor skoleetableringen. Nå er målet å komme i gang med en 8. klasse med 20–30 elever fra høsten av.

- Jeg tror det er mye mer realistisk at vi klarer å komme i gang i år. Vi har nå fått bedre tid på oss til å planlegge og skaffe oss samarbeidspartnere, sier Juliussen.

- Hva om dere ikke lykkes nå?

- Da må vi vurdere hva vi gjør videre. Men jeg har veldig tro på at vi skal lykkes, sier Juliussen.

I strid med den politiske viljen

Men i Trondheim er det politiske flertallet bekymret for at dette skal tappe den offentlige skolen for ressurser.

«Den samlede privatskolekapasiteten i kommunen begynner å bli stor, og Trondheim kommune er usikker på om det er tilstrekkelig elevgrunnlag for skolen. Samtidig er det utfordrende for den kommunale skolestrukturen at spørsmålet om beliggenhet ikke er landet. Dette skaper usikkerhet knyttet til hvilke grep Trondheim kommune må gjøre med tanke på skolestruktur i det området skolen eventuelt blir plassert», heter det i formannskapsvedtaket om montessoriskolen.

Tapper den offentlige skolen: SVs Ottar Michelsen mener det er en kjempeutfordring for Trondheim når kommunen får flere private skoler.

SVs gruppeleder Ottar Michelsen mener Utdanningsdirektoratet på denne måten overprøver kommunen.

- Vi opplever å bli overprøvd i sak etter sak, sier han og viser til at både montessoriskolen og Idrettsskolen på Ranheim har fått godkjenning i strid med formannskapets vilje. Han viser til at kunnskapsministeren har understreket at det skulle legges vekt på synet til de lokale myndighetene ved godkjenning av nye privatskoler.

- Vanskelig å planlegge

- Nå er utfordringen til Trondheim kommune at det er vanskelig å planlegge. Vi vet at det kan bli to nye private ungdomsskoler når neste skoleår begynner til høsten. Det betyr at 240 elever kan komme til å gå fra den offentlige skolen, sier Michelsen.

- Likevel må vi planlegge som om disse elevene skal gå i den offentlige skolen, og vi må ha skolebygg og lærere på plass. Samtidig må kommunen betale for de elevene som går på private skoler. På denne måten blir den offentlige skolen tappet for ressurser. Det er en kjempeutfordring.

I 2016 fikk de private skolene 69 000 kroner per elev i støtte fra staten. Disse pengene blir trukket fra overføringene til kommunen. Dersom det fra høsten 2017 blir 240 nye elevplasser i Trondheim, betyr dette en utgift for kommunen på om lag 16,5 millioner kroner.

SVs Ottar Michelsen har regnet ut at det er omtrent 6000 elever på ungdomstrinnet i Trondheim. 240 elevplasser nye elevplasser i de to nye private ungdomsskolene vil dermed utgjøre fire prosent av elevmassen i ungdomsskolen i Trondheim. I dag er det vel tusen elever i privatskoler i kommunen.