Riksantikvaren stiller seg sterkt kritisk til å bygge nye tribuner på kunstgressbanen til Sportsklubben Trondheims-Ørn.

Torsdag var en delegasjon fra Riksantikvaren på befaring på Lade idrettspark for å vurdere om de kan akseptere planene om ny utbygging på Lade idrettspark. Der møtte de representanter fra Trondheim kommune ved byantikvaren, byplankontoret, kommunaldirektør for kultur og næring Ola By Rise og leder fra enhet for idretts- og friluftsliv Knut Kvaran. Fra Sør-Trøndelag fylkeskommune deltok representanter fra Regional utvikling, areal og miljø.

Riksantikvar Jørn Holme deltok ikke selv på befaringen, og sier han derfor vil vente til de har fått diskutert saken nærmere før han kan gi en kommentar.

Lade idrettspark står foran en omfattende utbygging. Vernemyndighetene i kommunen og fylkeskommunen kan akseptere planene, men da må den alternative planen til Trondheim kommune følges. Den innebærer å vri fotballbanen, og det planlagte tribuneanlegget til Trondheims-Ørn lenger øst, kan plasseres parallelt med det planlagte sambruksanlegget.

Bygg på tre etasjer

Slik tribunen var foreslått da planforslaget ble lagt ut til offentlig ettersyn, tilsvarer den et bygg på tre etasjer. Antikvariske myndigheter mener den vil stenge for utsynet mot Ringve Gård og det åpne kulturlandskapet.

Fotballbanen til Trondheims-Ørn med undervarme ble lagt for tre år siden. En flytting vil ifølge Kvaran koste om lag ti millioner kroner. Det er en utfordring for fremdriften av reguleringsplanen og byggeprosjektene om Riksantikvaren kommer med en ny innsigelse i forhold til planene.

Kunstgressbanen kan snus, og tribuneanlegget kan legges opp mot sambrukshallen i øst. Også fylkesrådmannen anbefaler dette forslaget. Like før jul vedtok fylkesutvalget i Sør-Trøndelag å heller støtte den opprinnelige planen for tribuneanlegget. Politikerne mente det ville koste for mye å endre på planene.

Området mangler for øvrig en endelig reguleringsplan. Vernemyndighetene mener tribunen reduserer opplevelsen av landskapet ved Ringve Gård, sett fra Haakon VIIs gate.

Søkt om dispensasjon

Aktørene bak sambrukshallen har søkt om dispensasjon i forhold til reguleringsplan for å kunne starte bygging av hallen allerede i mars. Det skal jobbes raskt og effektivt om hallen kan stå ferdig til 1. januar 2018, for etter det tidspunkt står Trondheim Taekwon-Do Klubb uten lokaler.

Sterkt forsinket startet rivingen av det gamle garderobeanlegget denne uken. Tirsdag vedtok formannskapet å bevilge 2,1 millioner kroner til rivearbeidene. Garderobebygget må fjernes før bygging av sambrukshallen kan starte. I og med at det ikke er noe bystyremøte før i mars, måtte formannskapet på vegne av bystyret gjøre et hastevedtak. Dispensasjonsspørsmålet er imidlertid ikke avklart på nåværende tidspunkt.

Sambrukshallen er et samarbeidsprosjekt mellom Trondheim Taekwon-Do Klubb, NTNUI Tennis, Trondhjems Tennisklubb og Vikåsen Bordtennisklubb. Kommunen har gitt et investeringstilskudd på 19,5 millioner kroner til sambrukshallen og innvilget kommunal lånegaranti.

Sportsklubben Trygg/Lade har planer om å føre opp en kombinert fotball- og håndballhall. Hallen er i planforslaget vist med en høyde på 15 meter. Over håndballhallen ønsker Trygg/Lade å bygge haller for cageball. Høyden på dette bygget blir 16,5 meter. Planforslaget krever at ny bebyggelse ut mot Haakon VIIs gate skal bygges med flate tak. Klubben ønsker å bygge en halvtønneformet fotballhall. Klubben mener en halvtønneform vil redusere konsekvensene for sikten mot Ringve gård.

Aktørene bak sambrukshallen vil søke om dispensasjon fra reguleringsplanen for å kunne starte bygging av hallen allerede i mars. Det skal jobbes raskt og effektivt om hallen kan stå ferdig til 1. januar 2018, for etter det tidspunkt står Trondheim Taekwon-Do Klubb uten lokaler.

Må ut fra Lilleby

- Vår leiekontrakt på Lilleby utløper 31. desember i år. Veidekke ønsker å starte riving av bygget umiddelbart. Per i dag er vi veldig usikker på om sambrukshallen kan stå ferdig til da, selv om de som skal stå for byggingen har lovet å stå på for fullt, sier Thomas Kulvik, styreleder i Trondheim Taekwon-Do Klubb.

Foreningen teller 1600 medlemmer. 1000 av dem trener på Lilleby, mens 600 benytter gymsaler på skoler rundt omkring i byen. Hittil har klubben selv leid lokaler hvor de kan trene, men som en av de største særidrettene har de krav på å kunne bruke kommunale haller.

- Vi har jobbet med denne saken i fire år og velger å være positiv med hensyn til at vi kan flytte inn ved årsskiftet, sier Kulvik.

Bystyret har i økonomi- og handlingsplanen for 2017–2010 vedtatt en totalramme på 102,7 millioner kroner til Lade idrettspark. Pengene skal gå til bygging av fire tennisbaner og infrastrukturtiltak som vann, vei, kloakk, strøm og ny driftsstasjon for Trondheim Bydrift.

Kan bli forsinket

- Arbeidet med reguleringsplanen har tatt lengre tid enn først antatt, på grunn av flere utfordringer i forbindelse med reguleringsarbeidet. Fylkesrådmannen ønsket at det ble tatt mer hensyn til kulturlandskapet. Riksantikvaren har varslet at han vil behandle saken innen 15. februar, sier enhetsleder Kvaran.

- Hva skjer hvis Riksantikvaren opprettholder innsigelsen?

- Da må saken sendes videre til Miljøverndepartementet for vurdering og endelig avgjørelse, og det kan ta mange måneder, med mindre kommunen vedtar en endelig reguleringsplan som gjør at eventuell innsigelse bortfaller, sier Kvaran.

Rådmannen skal legge frem reguleringsplanen til behandling i bystyret i mars/april.

Endelig: Nå rives garderobeanlegget på Lade idrettspark for å gi plass til den nye sambrukshallen. Men arbeidene er sterkt forsinket. Trondheim Taekwon-Do Klubb frykter de blir stående uten treningslokaler fra nyttår. Foto: Kim Nygård, Adresseavisen
Ny plan: Øverst vises det opprinnelige forslaget til Lade idrettspark. Ringve gård (t.h.). Den nederste viser det alternative forslaget med vridd fotballbane og tribune trukket mot øst. Tennisbaner og løpebane er markert i rødt. Foto: Sør Trøndelags fylkeskommune