Bjarne Brøndbo og styrelederen i Mental helse, Karl-Johan Johansen, er enige i at mange har godt av å være i arbeid. Men de er uenige i hvorfor folk ikke er i arbeid.

- Bjarne Brøndbo snakker om noe han kanskje ikke vet så mye om, sier Karl-Johan Johansen i Mental helse i Sør-Trøndelag.

- Kanskje han ikke kjenner til den situasjonen mange står i. Det er mye mer komplisert enn Brøndbo framstiller det som, fortsetter styrelederen.

For godt velferdssystem

Brøndbo skriver i et innlegg at velferdssystemet vårt er altfor godt. Han mener friske folk bruker Nav som inntektskilde i stedet for å gå på arbeid. I innlegget sitt spør han: «Hvorfor skal to ungdommer som velger ikke å jobbe, få utbetalt like mye per måned fra Nav som andre ungdommer har for å jobbe hver dag samme måned? Det er noe som er riv ruskende galt.»

- Dette er litt for enkelt å si, sier styrelederen i Mental helse, Karl-Johan Johansen. Han er enig i at Norge har gode velferdsordninger, men mener selv at han ikke kjenner noen som utnytter systemet.

- Mange klarer ikke å være i arbeid. De har vanskelig for å komme gjennom hverdagen sin, sier han.

- Med dette innlegget kan Brøndbo støte folk som kanskje har lyst til å jobbe, men som ikke greier det.

Brøndbo har jobbet med Mental helse

Brøndbo har fått svært mange reasksjoner de siste dagene, og han har lest kritikken som har kommet blant annet fra NHO og Nav.

- Mental helse mener du kanskje er litt rask til å dømme folk?

- Nei, jeg er jo den som kanskje mer enn noen vet at Nav er til for de som faktisk har det behovet. Vi har jobbet med Mental helse også i vårt firma, sier Bjarne Brøndbo.

Han vil ikke være med på at han dømmer folk.

- Det er allerede såpass betent å være på Nav, og jeg er jo tydelig på at de som virkelig trenger å være der, skal få det – og at de skal få lov til å være åpne og ærlige på det.

- Så du mener at ditt innlegg heller bidrar til å avmystifisere det å være Nav-bruker?

- Det vil jeg gjerne, hvis jeg kan det. Men samtidig må vi være klare på at - akkurat som i barneoppdragelse - man kan ikke bare drive med kjærlighet på pinne. Mange ungdom må det bli stilt krav til. Det er alltid tungt å stå opp om morgenen i starten, sier Brøndbo.

- Større problem at mange faller utenfor

Johansen mener det største problemet er at arbeidsledigheten er langt større enn det statistikken viser. Årsaken er etter hans mening at mange kunne ha gjort et arbeid, men faller utenfor fordi de ikke har god nok helse eller den rette utdanningen som arbeidsmarkedet krever.

- Folk med dårlig helse blir skjøvet ut av arbeidslivet og blir i stedet uføretrygdet eller havner på arbeidsavklaringspenger, sier Karl-Johan Johansen som tror at det hadde vært dobbelt så mange arbeidsløse dersom alle hadde blitt tatt med i statistikken.

- Dette er folk som ikke klarer å konkurrere på dagens arbeidsmarked, men som likevel kunne ha gjort en jobb. Folk kommer på uføretrygd eller arbeidsavklaring fordi det ikke fins arbeid som passer til utdanning, erfaring og helse, sier Johansen.

- Ønskelig at folk er i arbeid

- Det er et mye større problem enn at folk utnytter systemet. Det er ønskelig at flest mulig er i arbeid. Problemet er at vi ikke har nok enkle arbeidsoppgaver.

I et intervju med Adresseavisen etter innlegget sier også Brøndbo at han møter folk som er ute og sykler i terrenget mens de er sykemeldt. Han sier i intervjuet at dersom du klarer å sykle to timer i terrenget, klarer du også å jobbe.

Les intervjuet med Bjarne Brøndbo her.

- Du kan ha dårlig helse selv om du er i stand til å sykle, sier Karl-Johan Johansen i Mental helse. Han understreker at det ikke er alle helseplager som er like synlige.

- Dersom du har psykiske helseplager har du sikkert godt av sykling. Det er godt dokumentert at fysisk aktivitet er godt. Bjarne Brøndbo er kanskje litt rask til å dømme folk etter tilfeldige observasjoner.