Det fortalte den fornærmede kvinnen da hun forklarte seg i Sør-Trøndelag tingrett onsdag.

- Jeg var sikker på at jeg kom til å dø. Han slo med stor kraft, og jeg hører ennå lyden i ørene av øksa som treffer hodet. Han slo med den skarpe enden, sa 48-åringen i sin forklaring i retten.

- Hører stemmer

En 16 år gammel gutt står tiltalt for drapsforsøk etter økseangrepet som skjedde på Svorkmo på halloween-kvelden 31. oktober fjor. De sakkyndige i saken, psykiater Michael Setsaas og professor i psykiatri, Kirsten Rasmussen, har konkludert med at gutten var psykotisk i gjerningsøyeblikket samt på det tidspunktet da de skrev sin sakkyndigrapport. Statsadvokat Unni Sandøy tar derfor i tiltalen forbehold om at det kan bli nedlagt påstand om dom på overføring til tvungent psykisk helsevern.

De sakkyndige i straffesaken, psykiater Michael Setsaas og professor i psykiatri, Kirsten Rasmussen (t.h.), har konkludert med at den tiltalte gutten var psykotisk i gjerningsøyeblikket. Statsadvokat Unni Sandøy (t.v.) tar derfor i tiltalen forbehold om at det kan bli nedlagt påstand om dom på overføring til tvungent psykisk helsevern.

I sitt innledningsforedrag i straffesaken opplyste Sandøy at dagen da hendelsen skjedde, startet normalt for den tiltalte 16-åringen. Han hadde imidlertid sovet dårlig på grunn av mareritt.

- Tiltalte hører stemmer. De har vært til stede i en lengre periode og gir ham tvangstanker om han skal gjøre eller ikke gjøre det han hører. Stemmene var aggressive og han våknet flere ganger av dem denne natten, sa Sandøy.

16-åringen gjennomførte skoledagen som vanlig, før han dro hjem.

- Tiltalte har en fascinasjon for skrekkfilmer, og han brukte deretter ettermiddagen til å se en skrekkfilm, sa Sandøy i retten.

Trodde det var en killer clown

I 21.30-tiden på kvelden varslet 16-åringen om at han gikk seg en tur ut. Han hadde da med seg kniv, øks og en maske. Han tok på seg masken og gikk til 48-åringens hus, ifølge aktor.

- Han ringte på døra, men ingen åpnet, sa Sandøy.

I dette huset satt den 48 år gamle kvinnen og hennes tenåringsdatter og så på tv. Like før klokken 22.00 bestemte kvinnen seg for å gå ut og lufte hundene sine.

- I det jeg åpner ytterdøren, registrerte jeg at det sto en skikkelse der. «Er det en killer clown», tenkte jeg før jeg så en øks som kom mot hodet mitt. Det smalt. Da skjønte jeg at det ikke var en gummiøks, slik jeg først antok. Vedkommende kom inn i gangen og fortsatte å slå mot hodet mitt, sa 48-åringen da hun vitnet.

Dette er masken den 16 år gamle gutten var iført da han gikk til angrep på en 48 år gammel kvinne på Svorkmo. Det skjedde på halloween i fjor.

Hun fortalte videre at hun ble liggende på gulvet og forsøkte å beskytte seg så godt som hun kunne. Også datteren hennes kom til og ble vitne til angrepet.

- Etter det første slaget hørte jeg datteren min bak meg, og jeg håpet at hun ikke kom innenfor rekkevidden til han som slo, sa 48-åringen, og la til:

- Hadde ikke datteren min vært der, hadde jeg ikke greid å holde meg bevisst. Men jeg måtte passe på henne, det var hovedtanken min. Jeg måtte holde meg i live for å passe på henne.

Slo 16-åringen i låret med øks

Etter at hun skal ha fått flere slag mot hodet, kom hun seg opp i sittende stilling.

- Jeg fikk tak i skaftet på øksa med begge hendene og fikk vridd den ut av armene hans. Jeg slo ham deretter i låret. Da registrerte jeg at han hadde en kniv i venstre hånd. Jeg tenkte da at han kom til å stikke meg i magen, så jeg fortsatte å vifte med øksa.

48-åringen fortalte videre at gjerningsmannen da rygget og til slutt la på sprang.

- Mitt inntrykk var at han ble redd fordi han mistet overtaket, sa kvinnen.

- Siktet han mot noe da han brukte øksa, spurte Sandøy?

- Han siktet på hodet og de fleste slagene traff hodet mitt. Da jeg ikke strøk med etter det første slaget, så virket det som om han ble forvirret. Kanskje fordi det var vanskeligere å drepe noen enn han antok? Det var i alle fall en tanke jeg har gjort meg, sa kvinnen.

- Hva gjorde at du tenkte at dette var en killer clown, spurte Sandøy videre.

- Det var på grunn av maska. Den så gråhvit og ganske grotesk ut. Han hadde også på hette, sa fornærmede.

Ringte politiet selv

Etter angrepet blødde 48-åringen fra flere kuttskader. Hun fikk låst døra og sammen med datteren gikk hun opp i andre etasje i boligen.

- Vi gikk opp, fordi vi var livredd for at han skulle komme inn vinduene, sa 48-åringen, og fortalte at det tok 40 minutter fra de ringte 113 til ambulansen kom.

Da var gjerningspersonen pågrepet, etter at han selv hadde ringt politiet. Denne lydloggen skal spilles av under rettssaken.

- Hver dag er en kamp

Allerede under angrepet fikk fornærmede en antagelse av hvem det var som skjulte seg bak masken.

- Jeg dro kjensel på kroppsfasongen hans, men ville ikke tro at det var noen jeg kjente, sa kvinnen.

Det viste seg imidlertid å være nettopp den 16-åringen hun trodde det var - det fikk hun vite av politiet noen dager senere.

Sandøy minnet innledningsvis retten om at angrepet kunne endt langt mer alvorlig enn det gjorde. 48-åringen har ikke pådratt seg livstruende skader, men sliter likevel med hodesmerter daglig som følge av volden. Både hun og datteren er fortsatt sterkt påvirket av det som skjedde og er redde.

- Hver dag er en kamp. Vi prøver å gå videre og ta tilbake livet vårt, men det vil ta tid, sa 48-åringen i retten.

På grunn av det datteren opplevde da økseangrepet skjedde, er 16-åringen også tiltalt for å krenket en annens fred ved skremmende eller hensynsløs adferd.

Sør-Trøndelag tingrett besluttet at 16-åringens forklaring skulle skje bak lukkede dører onsdag, på grunn av hans unge alder. Heller ikke pressen fikk være til stede. Guttens forsvarer, Jon Reidar Aae, opplyser at klienten erkjenner de faktiske forhold.

16-åringen har etter pågripelsen sittet i varetekt, men har hatt opphold ved institusjon. Straffesaken fortsetter på torsdag.