Mange har engasjert seg i Bjarne Brøndbo sin kronikk om Nav og velferdsordninger. Over hundre tusen har lest innlegget, og 400 har vist sitt engasjement i Adresseavisen sitt kommentarfelt på Facebook.

En av dem som var tidlig ute med å kommentere var Elin Strand fra Osen. Vi tok kontakt med henne for å høre hva hun som lengeværende Nav-bruker hadde å si om saken.

Selv ble hun nylig uføretrygdet, men har et sterkt ønske om å jobbe det hun kan. Hun har dermed fått «en varig tilrettelagt arbeidsplass» gjennom Nav. Siden oktober har hun jobbet i en butikk tre dager i uken, med en timelønn på 29 kroner.

- Det er et latterlig lønnssystem. Jeg har like store utgifter på å kjøre tur/retur til jobben som det jeg tjener.

Les også: Derfor skrev Brøndbo dette innlegget

Etter skatt sier hun at hun sitter igjen med mellom 1000 og 1400 kroner i månedslønn, som da er den eneste inntekten hun har ved siden av uføretrygden.

- Man blir ikke rik av å være syk, men jeg velger likevel å jobbe bare for å komme meg ut av huset og møte mennesker, forteller firebarnsmoren som også er enslig forsørger.

Strand mener at Nav burde bli strengere mot dem som mottar støtte, og flinkere til å skille mellom de som er syke og de som er kronisk syke. Selv er hun kronisk syk og kjenner at hun irriterer seg over dem som etter hennes inntrykk ikke er kroniske.

- Jeg vet om folk som kanskje hadde en liten skade i utgangspunktet, men som tydeligvis fant ut at de trivdes med Nav. Så de styrer på med sitt helt til Nav kontakter dem og vil ha dem ut i jobb. Da har de smerter igjen og kan ikke gjøre noe, forteller Strand som synes det er urettferdig at de hun ser bare går hjemme, får det samme som de som faktisk prøver å komme seg på arbeidsmarkedet.

Les også: - Hvordan skal man finne ut hvem som ikke gidder å jobbe?

Dårlig på prioritering

Hun har vært innom flere kafeteria- og butikkjobber, men ikke maktet det på grunn av det som for henne blir altfor krevende arbeidsoppgaver.

- Jeg kunne ikke hatt en større arbeidsmengde enn det jeg har disse tre dagene i uken, hvor alt jeg gjør er å passe på en butikk, ta hånd om små vareutleveringer, ekspedere en kunde i ny å ne og drikke kaffe, forteller Strand.

- Hadde jeg klart å sitte tre dager i kassen på matbutikken, så hadde jeg heller gjort det. For økonomien hadde det utgjort en stor forskjell. Men hvem vil ansette noen som ikke vet hvordan helsesituasjonen vil være fra dag til dag?

- Det burde vært en bedre prioritering i systemet, mener Strand som synes at det er altfor lett å misbruke Nav slik det er lagt opp i dag. Hun er enig i mye av det Bjarne Brøndbo skriver i sin kronikk, samtidig er hun sterkt kritisk til selve Nav-systemet ut fra hvordan hun selv har blitt behandlet.

Mye smerter

Strand har vært i systemet fra hun var 19 år og jobbet i fotobutikk i 1997. Her måtte hun slutte fordi hun reagerte på kjemikaliene. Siden den gang har helseproblemene hennes bare økt, og hun har fått ni diagnoser fra 1997 til i dag.

- Det startet med en alvorlig astmaproblematikk, og siden har jeg blant annet blitt diagnostisert med lumbago/hekseskudd og chrons sykdom, forteller Strand.

En av de største plagene hennes i dag er muskel- og leddsykdommen fibromyalgi. Den kan utløses av alt fra å henge opp klær, til væromslag og av å spise enkelte typer mat. Det finnes foreløpig lite medisiner som virker mot sykdommen.

- Det kan sammenlignes med et hardt angrep av influensa, bortsett fra at det skjer mye oftere, forklarer Strand.

- Enkelte morgener kan jeg bruke en time på å komme meg ut av sengen på grunn av alle smertene. Samtidig er jeg nok litt for sta og har flere ganger tvunget meg selv på jobb på tross av sterke smerter. Jeg kjenner på behovet for å komme meg ut, og som regel hjelper det å bevege seg litt. Samtidig kan jeg ikke være for aktiv for da blir jeg sengeliggende. Jeg er nødt til å lytte til kroppen og ta dag for dag.

Ikke blitt hørt

Siden Strand fikk fibromyalgi-diagnosen i 2008, har hun stort sett bare blitt verre. På tross av dokumenterte tester og legeattester som bekrefter sykdomsbildet hennes, opplever hun at Nav har tatt plagene hennes veldig lite alvorlig.

- Jeg har flere ganger følt meg overkjørt, og blitt direkte provosert over den behandlingen jeg har opplevd, forteller Strand som ikke har telling på hvor mange legeattester hun har levert.

Hun kaller systemet «vanskelig» og etterlyser større forståelse og sympati hos saksbehandlerne. Hun mener at de ikke lytter til brukerne, og har selv sittet med en følelse av at hun hverken har blitt hørt eller trodd.

- De har ikke villet godta diagnosen fibromyalgi, og det virker på meg som at saksbehandlerne setter sin mening over legenes og helsepersonellets anbefaling, sier Strand, som først fikk gjennomslag på søknaden om uføretrygd på det tredje forslaget.

- Jeg har ikke valgt helsen min selv, og må si har har følt meg svært fortvilet over å ikke bli hørt.

Les også: Den dagen Nav tok fullstendig livsgnisten fra meg

Les også: Brøndbos Nav-kritikk skaper kraftig debatt

Les også: Vi faktasjekker DDE-Bjarne

Les også: Brøndbo: - Alle kan plukke innlegget mitt i fillebiter