- Vi har lyttet til motstanderne, og laget et nytt bygg som er blitt mye bedre enn det opprinnelige. Takket være det voldsomme engasjementet i saken har vi fått mulighet til å gå nye runder. Det har resultert i et bedre, mindre, lavere og vakrere prosjekt, sier leder i Link Arkitektur Trondheim, Gunnar Næss.

Så kom dagen etter, og da angret utbyggeren

Kuttet fire meter

De opprinnelige tegningene og planene for Trondheim Spektrums nye bygg på Nidarø er lagt bort. I slutten av mai ble innbyggerne kjent med en rød betongkloss med en høyde på 28 meter. Det skapte en mildt sagt opphetet debatt, og ordet «monsterhall» ble et begrep.

Dette var det aller første forslaget som ble kjent i slutten av mai 2016. Foto: Link arkitetktur

I neste uke legger rådmannen i Trondheim frem sitt forslag til detaljreguleringsplan. Etter det Adresseavisen kjenner til vil planen inneholde to ulike alternativer. Link Arkitekturs planer er ett av disse alternativene som politikerne skal ta stilling til. Det andre alternativet er utarbeidet av Byplankontoret, og er foreløpig ikke offentliggjort.

Alt om Trondheim Spektrum

1000 kvadratmeter mindre

Arkitekt Næss klarer ikke å holde sin begeistring tilbake når den nye prosjekttegningene kommer på bordet. Han tror de reviderte planene vil være med på å få større aksept for en ny storbyhall nederst på Øya.

- Vi har virkelig forsøkt å lytte til innvendingene. De trafikale løsningene og forhold rundt evakuering og sikkerhet har vi ikke noe med, kun med utforming av bygget. Vi har redusert hele bygget med 1000 kvadratmeter, høyden er redusert fra opprinnelige 28 meter til 23,9 meter, fasaden er nå i treverk, og bygget snakker bedre med området rundt, hallen snudd 90 grader i forhold til den opprinnelige planen, den flyttes lengre vekk fra elva og grøntområdene blir dermed bedre, sier Næss.

12 000 tilskuere

Forslaget legger blant annet opp til:

* Det er fortsatt plass til fire flerbrukshaller.

* Det blir plass til en kamparena for stor idrettsarrangement med 8300 tilskuere, konserthall med 18 meters høy scene og 12 000 tilskuere

* Messehall-kravene er opprettholdt.

* Den totale byggeflaten er redusert med 1000 kvadrateter som også lavere høyde og et mindre totalinntrykk.

- Byggekostnaden er lavere enn det opprinnelige budsjettet for prosjektet, sier Gunnar Næss.

Hastverksprosjekt

Opprinnelig la politikerne opp til at Trondheim Spektrums planer skulle bli vedtatt allerede i mai i fjor. Men da Høyre i Trondheim valgte å snu i saken utløste det en voldsom debatt i Trondheim, både om selve hallen, men ikke minst om hvordan de trafikale utfordringene langs Klostergata skulle løses. Den nye planen som Link Arkitektur har tegnet svarer ikke på de trafikale forholdene, men har konsentrert seg om å skape et bygg som ikke ruver like mye på Øya, men som oppfyller behovene for breddeidretten, toppidretten, internasjonale konserter og store messer.

- Videreføringen av de opprinnelige planene som fulgte reguleringsarbeidet i første del, ga det prosjektet som skapte debatt. Men heldigvis ble det nye runder, og vi har presset på i prosjektet for å få anledning til å tenke nytt. Inspirasjon til den nye utformingen er blant annet hentet fra København, Bilbao og Split, sier Næss.

Les også: - Dette er triksing fra Spektrum-utbyggeren

Lavere bygg

Gunnar Næss tegner og legger frem skisse etter skisse som illustrerer ulike bruksområder, siktelinjer, byggehøyde og fasadeuttrykk. I Link Arkitekturs planer blir den nye hallen 23,9 meter på det høyeste, med en gesimshøyde (der veggen slutter og taket begynner) vil bli på 19,7 meter. De internasjonale kravene til å arrangere store idrettsarrangement er oppfylt og det samme er kravene til høy nok scene for store internasjonale konserter.

Etter det Adresseavisen forstår skal det alternative forslaget fra Byplankontoret legge opp til at scenehøyden ikke blir 18 meter, og dermed ikke dekke kravet for storkonserter.

14. mars skal bystyret i Trondheim behandle detaljreguleringen av Trondheim Spektrums planer, og beslutningen der vil danne grunnlaget for hvordan den endelige utformingen av prosjektet skal bli. Der må rådmannen også svare opp en rekke utfordringer som ligger utenfor selve storbyhallen, slik som evakuering og sikkerhet og hvordan man ser for seg å løse de trafikale forholdene til og fra området.

Spektrum. Etter den røde betongklossen ble dette et alternativ. Nå er også det forkastet. Foto: Grafikk: Link Arkitektur
EM: I 2020 kan det slik se ut da håndball- EM arrangeres i Trondheim Spektrum. Foto: Link Arkitektur
Sik ser vrimlearealet ut. Foto: Link Arkitektur
Boksing, MMA, konserter. Det er flere muligheter med en scene i midten av hallen. Foto: Link Arkitektur
Konsert: Taket kan ikke åpnes, men under en konsert er det plass til 12000 tilskuere i Trondheim Spektrum. Foto: Link Arkitektur