Nå spør han hva helseminister Bent Høie vil gjøre for å sikre rettighetene til mennesker med utviklingshemming.

- Jeg er bekymret for om Trondheim som en stor kommune legger godt nok til rette for at utviklingshemmede skal få det tilbudet de har krav på, sier Jenssen.

Han har nå sendt et skriftlig spørsmål til helse- og omsorgsministeren hvor han spør hva regjeringen kan gjøre for å sikre rettighetene til denne gruppen.

Bakgrunnen for spørsmålet er et tilsyn som fylkesmannen i Sør-Trøndelag gjennomførte i Trondheim, og som Adresseavisen nylig omtalte. Tilsynet viser at mennesker med utviklingshemming ikke får de tjenestene de skal ha.

Fylkeslegen påpekte i tilsynet at grunnbemanningen er lav, at det i liten grad blir gjort individuelle vurderinger ved tildeling av personlig assistanse og at det har liten hensikt å fremme behov for flere tjenester på grunn av lav bemanning og stram økonomi.

Fattigere og kjedeligere

- Dette handler om mennesker som er avhengig av andre for å få utført det som gir påfyll i livet. Når de ikke får den hjelpen blir livet fattigere og kjedeligere, uttalte fylkeslege Jan Vaage til Adresseavisen. Han mener det er spesielt bekymringsverdig fordi dette dreier seg om en brukergruppe som ikke har så lett for å å sette ord på behov og formulere ønsker og klager,

- Derfor er det ekstra viktig at kommunene legger til rette for gode og forsvarlige tjenester, og at politikere og administrasjon har et ekstra fokus på disse tjenestene, uttalte Vaage.

Fylkeslegen gjennomførte tilsyn med de samme tjenestene i Midtre Gauldal og Orkdal, og også her ble det konkludert med at kommunene ikke sikrer at brukerne får forsvarlige tjenester i form av personlig assistanse.

Stortingsrepresentant Frank Jenssen sier han har registert at det over lang tid har kommet frem saker hvor utviklingshemmede i Trondheim ikke har fått et godt nok tilbud. Han peker også på at Norsk forbund for utviklingshemmede over flere år har tatt opp forholdene i Trondheim, men at det ser ut til at situasjonen er blitt gradvis verre de siste årene.

- Bemanningen er såpass lav et en ikke kan sikre mennesker med bistandsbehov en aktiv og meningsfull tilværelse sammen med andre. Tilsynsrapporten gir et inntrykk av at kommunen går i motsatt retning av våre nasjonale politiske målsettinger, og på tvers av lovverket, uttaler Jenssen.

På sin plass

- Er ikke dette en sak du kan ta opp med partikollega Høie uten at du stiller et slik formelt spørsmål via Stortinget?

- Dette er stortingsrepresentantenes måte å stille spørsmål på. Debatten om tjenestetilbudet til utviklingshemmede fortjener å foregå i offentligheten. Jeg er stortingsrepresentant for alle innbyggerne i Trøndelag, og da synes jeg det er helt på sin plass å ta opp tilbudet til en gruppe som fylkesmannen sier får et dårlig tilbud , sier Jenssen.

- Kommunen har nå fått en frist av fylkeslegen til å rydde opp i forholdene. Stoler du ikke på at det er nok?

- Jeg legger meg ikke opp i dialogen mellom kommunen og fylkesmannen. Jeg forutsetter at de finner gode løsninger. Men dette handler ikke bare om dette tilsynet, men om avvik som har vært over flere år. Jeg ser heller ikke bort fra at det kan være lignende forhold i andre kommuner. Derfor spør jeg om statsråden er tilfreds med denne situasjonen, og om regjeringen gjør noe for å sikre rettighetene til mennesker med utviklingshemming, sier Jenssen.

Faksimile av oppslaget i Adresseavisen 27. januar.
Helse- og omsorgsminister Bent Høie. Foto: Foto Kristin Svorte