Trond Mohn (73) var hovedpersonen da grunnsteinen ble lagt for St. Olavs nye PET-senter mandag.

Mohn har til sammen gitt 90 millioner fra sin private formue for å løfte nivået på bildediagnostikken ved St. Olavs Hospital og NTNU. I dag fikk han takk og gode ord tilbake fra sykehusdirektøren, NTNU-ledelsen og Trondheims ordfører.

Det startet med at Trond Mohn i 2012 raust bladde opp 50 millioner kroner for at St. Olav og NTNU kunne kjøpe en PET-MR maskin. Dette fikk lokalt næringsliv til å hive seg rundt og samle inn 40 millioner for å kjøpe en PET-CT maskin. I begge tilfeller handler det om utstyr for avansert bildediagnostikk som skal sørge for mer treffsikre diagnoser og bedre tilpasset behandling, ikke minst for kreft. I tillegg har Forskningsrådet bidratt.

Blir selvforsynt

De avanserte maskinene er for lengst i drift, men er avhengig av radioaktive isotoper (radiofarmaka) som må flys fra Oslo til Trondheim. Dette er ineffektivt, begrenser bruksmulighetene og er i praksis for dyrt til at man kan drive forskning. Dermed åpnet Mohn pengepungen på nytt. Han ga 40 millioner for å finansiere innkjøpet av en svært avansert syklotron, en partikkelakselerator som lager radioaktive isotoper. Den nye delen av PET-senteret med syklotronen er under bygging og skal være klar til bruk før sommeren 2018. Syklotronen skal stå under bakken i et rom med to meter tykke vegger.

I nabolaget til sykehuset har det vært en viss bekymring for sikkerheten rundt radioaktiviteten. Dekan Björn Gustafsson ved NTNU mener det ikke grunn til bekymring.

- Dette foregår med veldig strenge krav og regler, sier han.

- Vil gi mer

Trond Mohn er kjent som Norges største filantrop og har gitt bort store beløp, hovedsakelig til forskning og idrett.

- Hva motiverer deg til å gi bort så mye penger?

- Min mor sa, «Trond, du er en god gutt». Det har jeg prøvd å leve etter.

Ingen ulykker ved produksjon av isotoper i Oslo og Bergen

- Du solgte selskapet ditt for 13 milliarder. Har du mer å gi bort?

- Jada, masse penger. Jeg skal jo prøve å tjene noen også, sier Mohn, med et stort smil.

Den rike bergenseren mener det er problematisk at det er blitt så store økonomiske ulikheter mellom folk, ikke minst i USA.

- Stor ulikheter er en utfordring, men la oss ikke glemme at globaliseringen har gitt økt levestandard i de fleste land. I Skandinavia har vi imidlertid en ting amerikanerne ikke forstår. Vi har vilje til å betale skatt, – og vi betaler skatt.

- Hvilke forventninger har du til pengene du har lagt ned ved St. Olavs Hospital/NTNU?

- Dette blir spennende. De er jæ ... flinke på bildediagnostikk i Trondheim.

Imponert Moser

Etter grunnsteinsnedleggelsen ble det holdt et faglig seminar til ære for Mohn. Klinikksjef Edmund Søvik og Edvard Moser og Christian Döller fra Kavli-instituttet ga ham innblikk i hva den nye teknologien kan brukes til.

Edvard Moser mener utstyrsparken som er blitt mulig på grunn av Mohn, gir forskerne et unikt redskap.

- Jeg har all verdens beundring for Mohn. Han er en av de få i Norge som deler av sin rikdom til samfunnets beste og ser verdien av langsiktig forskning. Jeg er imponert over at han stiller opp gang på gang, sier nobelprisvinneren.

Trond Mohn får hjelp av ordfører Rita Ottervik, dekan Björn Gustafsson og sykehusdirektør Nils Kvernmo til å avduke molekylskulpturen som markerer det nye PET-senteret. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Trond Mohn (73) har drysset 90 millioner over St. Olavs Hospital/NTNU for å styrke bildediagnostikken - for behandling og forskning. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen