Kommunene har datasystem for økonomi, skole, barnehage og kartdata for å nevne noe. Alt dette skal slås sammen og det kommer til å koste. Totalt er budsjettet for prosjekt sammenslåing mellom Klæbu og Trondheim på 35 millioner kroner i statstilskudd. Bare dataomleggingen kan komme til å koste mellom 10 og 20 millioner kroner i disse tre årene. Rådmennene i de to kommunene advarer politikerne mot å ta for lett på kostnadene til samkjøring av alle IT-systemene i de to kommunene.

LES MER OM INTENSJONSAVTALEN HER

Historisk dag

Tirsdag startet de to kommunene sammenslåingsarbeidet med å konstituere interimfellesnemnda med trondheimsordfører Rita Ottervik (Ap) som leder og klæbuordfører Kirsti Tømmervold (Ap) som nestleder.

- Historisk, sa begge ordførerne da de på valentinsdagen kom sammen til det første møtet i et politisk organ i det som skal bli nye Trondheim kommune. Klæbuordføreren hadde også fått laget ny logo med teksten «Klæbu beste bygda i byen» og tegning som symboliserer Selbusjøen, Vassfjellet, Klæbu , kirka, Nidelva som renner mot Trondheim med Studentersamfundet og Nidarosdomen.

I tre år framover skal de drive hver sin kommune samtidig som flere og flere oppgaver skal overføres til det som skal bli den nye kommunen. Det siste skal denne interimfellesnemnda ta seg av før Klæbu blir en del av Trondheim kommune i 2020. Nemnda består av 13 medlemmer, åtte fra Trondheim og fem fra Klæbu.

Fra kommune til bygd: «Klæbu beste bygda i byen» med tegning som symboliserer Selbusjøen, Vassfjellet, Klæbu , kirka, Nidelva som renner mot Trondheim med Studentersamfundet og Nidarosdomen.

- Nytt for oss alle

Fellesnemnda er det øverste politiske organet for avgjørelser som gjelder den framtidige kommunen, fram til sammenslåingen.

- Ingen av oss har gjort dette før, så det er nytt for oss alle, sa den nyvalgte lederen i fellesnemnda for de to kommunene, trondheimsordfører Rita Ottervik (Ap) på tirsdagens møte.

Tirsdag diskuterte fellesnemnda budsjett for sammenslåingsprosjektet i 2017. I år skal kommunene bruke 4,5 millioner kroner til å forberede den nye Trondheim kommune. Pengebruken er fordelt på politisk og administrativt arbeid, infrastruktur for IT og prosjektering av fysisk infrastruktur. Dermed står det 30,5 millioner kroner av det statlige tilskuddet igjen til de to neste årene. I tillegg får den nye Trondheim kommune 30 nye statlige kroner når kommunene er slått sammen fra 1. januar 2020.

Gangsti og skiløype

Bak uttrykket fysisk infrastruktur skjuler det seg planlegging av det som kan kalles morgengave til det kommunale brudeparet, gangsti langs Nidelva og skiløype over Skjøla fra Tiller til Vassfjellet. Turløypene skal binde sammen den nye kommunen og er omtalt i intensjonsavtalen. Tanken er at det stå ferdig til sammenslåingen 1. januar 2020. Totalt kommer dette til å koste vel 20 millioner kroner, heter det i budsjettdokumentet for prosjekt sammenslåing.

Planen var at disse turløypene skulle «søkes dekket» av de statlige tilskuddsmidlene. Men allerede nå advarer rådmennene mot at det ikke er penger nok. Den nye kommunen må regne med å dekke store deler av utgiftene til dette selv over investeringsbudsjettet.

- Sammenslåing er kjerneoppgave

Først i april skal fellesnemnda gjøre vedtak om hvordan de statlige prosjektmidlene skal fordeles. Rita Ottervik minnet fellesnemnda om hvor viktig det er at begge kommunene setter av arbeidstid for sine fagfolk til å drive sammenslåingsprosess.

- For at dette skal bli den suksessen vi ønsker det skal bli, er det veldig viktig at Trondheim kommune bruker sine folk i administrasjonen til  arbeidet med sammenslåing. Det er en naturlig del av oppdraget vi skal gjøre sammen, sa Rita Ottervik. Hun understreket at arbeidet med sammenslåing er en del av kjernevirksomheten til begge kommunene.

Helse- og velferdssenter i Klæbu

Allerede på sitt første møte fikk den ferske fellesnemnda et møte med sakene i den nye kommunen. Klæbu skal få nytt helse- og velferdssenter, og det blir en sak for den nye kommunen. Rådmannen i Klæbu kunne ikke si noe om når dette senteret skal være ferdig, men lovet etter et visst press fra Ottervik å komme tilbake med mer konkrete planer før sommeren. Men trondheimspolitikerne hadde mange spørsmål og innspill til  helse og velferdssenteret som er planlagt til Klæbu sentrum.

Trondheimspolitikerne var opptatt av moderne sentrumsutvikling, parkanlegg, fortetting og parkeringsplasser for å lage et bedre sentrum i Klæbu som omtaler seg selv heretter som beste bygda i byen. Og Ottervik understreket at dette har politikerne i Trondheim mye erfaring med både på godt og vondt. Trondheim får nesten årlig et nytt sykehjem.